Horgolt sárga párna: elbontottam és újra horgoltam, mint az életem

Myreille

Elméletileg ez a cikk egy újra horgolt párnahuzatról szól, gyakorlatilag az életemről. Nem tudom eldönteni, hogy melyik az érdekesebb része a sztorinak.

Az új horgolt párna a kanapén/Fotó: Myreille

Az új horgolt párna a kanapén/Fotó: Myreille

Lebont

Nagyjából egy évvel ezelőtt (Himalaya Everyday Tweed mustársárga fonalból) horgoltam egy párnát a kanapéra. Imádtuk, használtuk, ez meg is látszott rajta. Kicsit elnyúlt a huzat és egy mosás is ráfért. Először kimostam, majd visszabontottam.

Maximalizmusom a horgolásnál mindig beteges mértéket ölt. Horgolok, visszabontom, horgolok, visszabontom, horgolok. Csak a tökéletessel elégszem meg.

Ezzel egy időben önmagamat is kezdtem visszabontani. Levágtam a sallangokat, a mit? kérdés helyett elkezdtem a miért?-re koncentrálni.

Sokkal nagyobb utazás volt, mint amire számítottam. Félelmek, hitek, intelmek, vágyak hajlítottak. Fel kellett ismernem a sémákat, a berögzült dolgokat és gondolatokat és mind-mind vissza kellett fejtenem. Ugyanakkor semmi sem volt egyszerűen szanálható (vagy visszabontható, mint a párna), mert valahogy minden összekapcsolódott mindennel: a múlt a jövővel, a jelen a családi múlttal, a jövő az aggódással és az álmokkal.

A párna hátulja csupa single crochet/Fotó: Myreille

A párna hátulja csupa single crochet/Fotó: Myreille

Újratervezés

A bonyolultság után az egyszerűséget választottam. Szinte a sivárságot. Csupa single crochet horgoltam és közben próbáltam kikapcsolni minden “hogyan kellene élned” javaslatot, jött az baráti tanácsként, Coelho idézetként vagy éppen PR szövegben.

“Tényleg ettől leszek boldog?” tettem fel magamban a kérdést. És amikor elértem a semmi peremére – egészen pontosan 3224 single crochet öltés után -, tudtam, hogy a nagyon egyszerű engem untat.

Viszont azt se kellett megkeresnem, hogy mi fog majd szórakoztatni. Pontosan tudtam, hogy mi érdekel, mi fog szórakoztatni.

Doux brides a relief alternées minta Himalaya Everyday Tweed fonalból. Ez a párna eleje./Fotó: Myreille

Doux brides a relief alternées minta Himalaya Everyday Tweed fonalból. Ez a párna eleje./Fotó: Myreille

Véronique Chermette 150 points de crochet című könyvében láttam a “doux brides a relief alternées”-t, ami pont az, amire szükségem volt: szimmetrikus, gyönyörű és izgalmas horgolni. Később kiderült, hogy kellemesen fonaltakarékos is.

Közben egyre több “miért?”-re is választ találtam és abban a pillanatban, hogy megvolt a miért, már nem volt kérdés, hogy hogyan és mit. A válásom után – első házasság után – éreztem hasonló elszántságot, koncentrált erőt és akaratot. Akkor nagy segítség volt, hogy az egész életem a feje tetejére állt, semmi és senki se számított, bármit megtehettem. Most hasonló folyamatot kellett végigcsinálnom úgy, hogy a harcaimat belül kellett megvívnom és vigyáznom kellett a családunkra, a gyerekeinkre és a házasságunkra. A válás után hangos voltam, most nagyon csendes.

A megújult párna jót tett a kanapénak és az életemnek is, szeretem az “állomást”, ahova jutottam.

Kapcsolódó cikkek:

Nyomtatás

Cikkeket csak regisztrált felhasználok tudnak elmenteni! Regisztrálj most!

Visszaugrás a navigációra

Szólj hozzá!

7 hozzászólás a “Horgolt sárga párna: elbontottam és újra horgoltam, mint az életem” című cikkhez.

 1. juci szerint:

  Kedves Myreeille,

  Tudom, hogy nem a horgolás volt az írásod központi témája, mégis erről lenne 1 kérdésem. Nagyon megtetszett ez a párna, a mintát sikerült is megtalálnom és lefordítanom, csak az érdekelne még, hogy hány gombolyag fonalat használtál el ehhez a huzathoz? (nekem egy 50×50 es párnám van, arra szeretnék huzatot horgolni)

  Köszi!

  VálaszVálasz
 2. Myreille szerint:

  Szia!
  Az én párnám nagyobb, 54x44cm a végleges méretben. Ehhez 50 dkg fonalat használtam fel, 3 gombolyag ment a sima sc mintába és 2 a csavart mintába.
  Viszont az egyik barátnőmnek is csinálok csavart mintával huzatot – tegnap kezdtem el, neki is 50×50-es a párnája. Én úgy számolom, hogy 47×47-re méretezem a horgolandó méretet és ehhez 15-20 dkg közötti fonalmennyiség kell 4,5 tűvel. De ez csak az eleje, szóval minimum duplázni kell, ha a párna eleje-hátulja horgolt.

  VálaszVálasz
 3. juci szerint:

  Köszi a választ!:)

  VálaszVálasz
 4. Myreille szerint:

  Ha elkészültél a párnával, megmutatod? Örülnék! :)

  VálaszVálasz
 5. juci szerint:

  oké, jelezni fogok, holnap megyek fonalnézőbe:)

  VálaszVálasz
 6. juci szerint:

  elkészültem vele és csodaszép lett, be is fotóztam, de sajnos nem tudom hogyan lehet képet rakni a kommentbe:( mindenestre a színt megtarottam, de a mintából végül egy egyszerűbbet választottam, mert nem tetszett annyira a 3D hatás. nagyon boldog vagyok az eredménnyel, köszönöm nagyon h inspiráltál erre a projektre:)

  VálaszVálasz
 7. Myreille szerint:

  Át tudod küldeni emailben? [email protected] :)

  VálaszVálasz

Szólj hozzá

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra