Horror a magassarkúban

Myreille

Leszögezem: szeretem és tetszenek a tűsarkú cipők, Alexander McQueen cipői pedig a szokottnál is jobban. Viszont ha tűsarokról van szó, akkor a bütykökről is beszélni kell.

Először jöjjön a fekete leves. A láb, azaz a talp, nem simul teljes felületével a talajhoz, álló helyzetben három ponton támaszkodik. Normál testtartásnál a testsúly háromnegyede a sarokcsontra jut, egynegyede pedig az elülső támaszkodási pontokra (az I-es és az V-ös lábközépcsont fejére). Járáskor először a sarok fog talajt, majd utána a láb többi része.

A magas sarok lejtőre állítja a lábat, a testsúly jelentős része a sarokcsontról átkerül az első támaszkodási pontokra, ezenkívül a láb előrecsúszik, és beszorul a cipő első részébe. A járás tipegővé válik. A biztosabb talajfogás érdekében az ujjak terülnének – állj mezítláb lábujjhegyre és láthatod -, de szerencsétlen esetben a szűkre szabott cipőorrban a lábujjak összenyomódnak.

És innen kezdődik a horror. A nagy lábujj (azaz öregujj) befele ferdül, a benne lévő ín megfeszül. A helytelen tartás miatt az ízületnél folyamatos irritáció alakul ki, amely először gyulladást, később csontos elváltozást okoz, és kialakul a bütyök. Az ujjakra egyensúlyozó szerep hárul, az ujjfeszítő izomzat túlműködése következtében kialakul az úgynevezett kalapácsujj. Mivel a változás nem egyik pillanatról a másikra történik, általában 30-40 éves kor fölött lesz először feltűnő a rettenetesen ronda bütyök, ami nem mellesleg sok fájdalmat is okoz gazdájának. (A kényelmetlen cipők mindemellett bőrkeményedés és tyúkszemek okozhatnak.)

Divatirányzatoktól függetlenül olyan magassarkút érdemes választani és hordani, amelyben könnyű megalálni az egyensúlyt, kényelmes, a cipősarok a sarokcsont vonalában érkezik a talajjal és a cipő orrésze kényelmes helyet biztosít az ujjaknak. (Amúgy a láb tornáztatásával az izmok tónusa megőrizhető, javítható, és kifejezetten jót tesz a lábnak, ha füvön, apró kavicsokon vagy homokban mezítláb járunk.)

Mint mindenben itt is az egészséges középútra szavazok: egy nő cipőtárába legyen magassarkú cipő, viszont nem kell minden nap hordani. Vidítónak pedig két igen jó magassarkú Alexander McQueentől.

Alexander McQueen

Alexander McQueen

Kapcsolódó cikkek:

Nyomtatás

Cikkeket csak regisztrált felhasználok tudnak elmenteni! Regisztrálj most!

Visszaugrás a navigációra

Szólj hozzá!

Egy hozzászólás a “Horror a magassarkúban” című cikkhez.

  1. bluemoon szerint:

    És akkor még arról a katasztrofális következményről nem is ejtettünk egy szót sem, hogy egyszercsak az ember lánya képtelen lesz ilyen gyönyörűséges cipőkben járni. Egy darabig még vásárolgat magának hébe-hóba egy szép darabot, de már csak sátoros ünnepen veszi fel, azt is úgy, hogy titokban visz magával váltó cipőt. Majd később, csak a kirakatokat nézegeti sóhajtozva, és vadászik magának egy méregdrága trottőr sarkú, szélesebb fejű fekete bőr cipőt, ( amit azonnal rondának és tramplinak lát), amit alkalmi ruhájához fel tud venni. És szomorúan konstatálja, hogy hat-nyolc centivel “alacsonyabb’ lett.
    Végül, örül, hogy járni tud láb és derékfájás nélkül a kényelmes, vastag talpú, puha felsőrészű sportcipőjében.
    Tehát fiúk-lányok, addig járjatok ilyen klaffa szép cipőkben, amíg tudtok!:)

    VálaszVálasz

Szólj hozzá

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra