A Csokoládé szerzője Budapesten

Myreille

harris Joanne Harris Budapestre érkezik.  Olvasóit 2009. november 18-án (szerdán) 18 órától a Funzine Könyvklubban angol nyelvű beszélgetéssel, 19 órától pedig dedikálással várja a Libri Allee-ben (XI. Október huszonharmadika utca 8-10.)

Joanne Harris magyarországi látogatásának apropója, hogy az Ulpius-ház Könyvkiadónál idén válik teljessé a Harris-életműsorozat. A Csokoládé a legismertebb története, de sokak kedvence a Szederbor és a Partvidékiek. A sorozatból hiányzó darabja az írónő egy korai alkotása, Aludj kislány! címmel kerül néhány nap múlva a könyvesboltokba.

harris2

Joanne Harris 1964-ben, az angliai Yorkshire-ben született, francia édesanya és angol édesapa gyermekeként. Anyai nagyanyját (jó) boszorkánynak, gyógyító asszonynak tartották, és a kis Joanne gyermekkorának nyarait úgyszólván egy családi cukrászdában töltötte. Később Cambridge-ben, a St. Catherine College-ban tanult francia és német irodalmat, modern és középkori nyelvészetet. Számos heroikus, de kudarcba fulladt próbálkozás után (volt rockzenész, gyógyfűkereskedő, könyvelő) egy leeds-i fiúgimnáziumban helyezkedett el franciatanárként. Itt 15 évig tanított, miközben három regényt írt.

1999-ben megjelent Csokoládé című regényéből Oscar-díjra jelölt film készült. A regény önéletrajzi emlékekből táplálkozik. Lánya, Anouchka, akit csaknem úgy hívnak, mint a Csokoládé-ban a kislányt, és épp annyi éves is lenne, ha regénybeli alteregója fölött nem állt volna meg az idő. A regényben oly megkapóan szoros női szál – a három generáció: nagyanya, anya és lánya szimbiózisa – sem csupán az írói lelemény szülötte. A kis Joanne-nak lehetett erről bőségesen tapasztalata: otthon mindig franciául beszélt az édesanyjával, mert a mamája szégyellte az akcentusát. És még sorolhatnánk a megfeleléseket – ilyen például Harris és lánya egyik legkedvesebb időtöltése, a főzés; a főzés mint alkotás, és az evés mint igazi gasztronómiai élvezet.

2000-ben megjelent Szederbor című regénye akár a pandantja is lehetne a Csokoládé-nak. Legalábbis ami az ízlelési és szaglási érzékletek mámorító tobzódását illeti. Csak míg – persze leegyszerűsítve – a Csokoládé-ban egy egész falu kibillent egyensúlya (a fent említett “női értékek” hiánya) a tét, itt a hosszú évek óta válságban lévő író az, aki önmaga keresésére indul, az “eltűnt idő nyomába” ered. És fel is támad a múlt, mégpedig egy íztől. Ezért bár Harris egy interjúban mindössze két írót nevezett meg, akik hatottak rá – Nabokovot és Mervyn Peake-et -, rá kell mutatni, hogy Marcel Proustot elfelejtette megemlíteni.

diszdoboz

Négy könyv exkluzív díszdobozos kiadásban

Harris az írás kedvéért felhagyott a tanítással, ami nem is csoda: könyvei hihetetlen sikert arattak világszerte. Az utóbbi évek igazi sikersztorija volt számára a Csokoládé folytatása, amely magyarul Csokoládécipő címmel jelent meg 2007 karácsonyán. 2010-ben – ahogy eddig minden esztendőben – az Ulpius-ház újabb Harris regénnyel folytatja majd a bestseller-sorozatot. Erről a kötetről még keveset tudunk, de a szerzőtől megszokott finom ízeket és keserédes humort biztosan nem kell majd nélkülöznünk.

Joanne Harris jelenleg Yorkshire-ben él férjével, és kislányával. Hobbijai a Ki Kicsoda szerint: csavarogni, a rendszert csöndesen felforgatni, összezavarni, valamint a fegyveres rablás. A boszorkányság és a tea és keksz szintén szerepel a listáján. Ónorvég nyelvet tanul és basszusgitárosa annak a bandának, amely 16 éves korában alakult.

Könyveit több mint 40 országban adták ki, számos brit és nemzetközi díj nyertese. 2004-ben a Whitbread-díj, 2005-ben pedig az Orange-díj bírái között szerepelt. Magyarországon kiadott könyvei mindig vezetik a hazai toplistákat. Először 2005 novemberében járt Magyarországon; akkori látogatásakor szupersztároknak kijáró rajongással fogadták olvasói.

Fontosabb művei:

Gentlemen and Players, 2005. (magyarul: Urak és játékosok, Ulpius-ház, 2006)
The French Market, 2005. (magyarul: Francia piac, Ulpius-ház, 2005)
Holy Fools, 2003. (magyarul: Szent bolondok, Ulpius-ház, 2005)
The French Kitchen, 2002. (magyarul: A francia konyha, Ulpius-ház, 2004)
Coastliners, 2002. (magyarul: Partvidékiek, Ulpius-ház, 2004)
Five Quarters of the Orange, 2001. (magyarul: Ötnegyed narancs, Ulpius-ház, 2003, 2004)
Blackberry Wine, 2000. (magyarul: Szederbor, Ulpius-ház, 2002, 2004)
Chocolat, 1999. (magyarul: Csokoládé, Ulpius-ház, 2002, 2004)
The Lollipop Shoes, 2006. (magyarul: Csokoládécipő, Ulpius-ház, 2007)

Joanne Harris web:  www.joanneharris.com
Sajtóanyag és Joanne Harris magyarországi kiadója: Ulpius-ház
Csokoládé című film Juliette Binoche és Johnny Depp főszereplésével>>

Neked melyik a kedvenc Joanne Harris regényed?

Kapcsolódó cikkek:

Nyomtatás

Cikkeket csak regisztrált felhasználok tudnak elmenteni! Regisztrálj most!

Visszaugrás a navigációra

Szólj hozzá!

5 hozzászólás a “A Csokoládé szerzője Budapesten” című cikkhez.

 1. zazie szerint:

  Köszönöm az információt, igaz sajnos nem tudok elmenni, de legalább érdekes dolgokat tudtam meg az egyik kedvenc írónőmről (pl. a basszusgitározás!:D).

  Az én kedvencem az Ötnegyed narancs, de a Csokoládé, a Csokoládécipők, a Szent bolondok is nagyon jó volt. A Szederbor nekem kicsit rétestészta:), az Urak és játékosokat most olvasom, és már polcomon a Rúnák… :)

  VálaszVálasz
 2. papucs szerint:

  nekem is az Ötnegyed narancs a kedvencem, de én a Szederbort is kedveltem. viszont a Csokoládécipőt már gyengének éreztem, a Rúnajeleket meg egyenesen unalmasnak és erőltetettnek. a novelláskötet sem tetszett. lehet, hogy én változtam és nem az írónő stílusa?

  VálaszVálasz
 3. Borsika szerint:

  Legnagyobb sajnálatomra én sem tudok elmenni, pedig jó volna, ha a nagy becsben tartott Csokoládé és Csokoládécipő az írónő aláírásával díszelegne tovább a polcon!!! :o)

  Én csak a főzéssel kapcsolatos könyveit nem olvastam, de az összes többi nagyon tetszett. Igaz, mindegyik másként volt jó. A Rúnajelek engem lenyűgözött, a Bársony és Keserű Mandula pedig sokkolt, kérdéseket ébresztett, elgondolkodtatott. Mai napig a fejemben zsonganak a mondatai – ritkán ér ilyen komoly élmény egy könyv olvasása után… :o)

  Régen véletlenül került a kezembe az Ötnegyed narancs… azóta türelmetlenül és lelkesedéssel várom mindegy egyes új könyvét. :o)

  VálaszVálasz
 4. G. szerint:

  Nálam dobogós a Szederbor és a Csokoládé, de a többit is nagyon szeretem. Amióta olvastam a szederbort, szeretnék beszerezni gyümölcsbort, bármilyen formában – és szemeztem is a Ganádpusztaival – , de a vásárlásig még nem jutottam el! :)
  Dedikáltatni viszont hátha sikerül. Köszi az infót!

  VálaszVálasz
 5. Mátrai Melinda szerint:

  A Csokoládé, a Csokoládécipő nálam dobogós, más jellegűek, hangvételűek a Bársony és keserű mandula c. regényben összegyűjtött novellák, de ez is Joanne Harris, ezt is szeretem!:)

  VálaszVálasz

Szólj hozzá

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra