A film előtt olvasd el a könyvet! – A marsi

Myreille

A könyv és a film eredeti címe,  The Martian, nálunk a könyv A marsi, a film viszont a béna és spoileres Mentőexpedíció címen fut. A könyv remek, a filmet majd meglátjuk…

Talán kell némi sci-fi megszállottság, hogy Andy Weir – bemutatkozó – regénye, A marsi igazán szórakoztató olvasmány legyen, de úgy igazán remek. Nagyon röviden a sztori:

Mark Watney az Ares 3 legénység tagjaként eljut a Marsra és ott ragad. A Mars viszont nem egy barátságos bolygó az ember számára. Watney-nek minden tudományos és műszaki ismeretére szűksége van a túléléshez. Naplójában remek humorral és nyers őszinteséggel közvetíti életét.

A regény erőssége, hogy tudományos tényekben és emóciókban egyaránt realisztikus. Nincs benne időkapu, féreglyuk vagy idegen lények, csak annyira szalad előre az időben, amennyire az emberiség számára a Marsi küldetés nem csupán célkitűzés, hanem valóság, egyébként a jelenlegi technológiákat használja. Watney sem bír semmilyen szuperképességgel, már-már hétköznapi figura, éppen olyan, mint az asztronauták: fizikálisan felkészült, ismeri az eszközöket és tudományos területének kiváló szakembere.

Watney azt is tudja, hogy a következő marsi küldetés 4 év múlva fog megérkezni és neki addig kellene életben maradnia, illetve valahogy tudatnia kellene a Földdel, hogy él és ott ragadt a Marson.

Amarsi-borito.indd

Nem örültem, amikor először hallottam a történet megfilmesítéséről – olvasmányos a könyv, én pedig szeretek olvasni – és az se hozott lázba, hogy Ridley Scott rendezi, egy részét Magyarországon, mi több a budapesti Bálnában forgatják. Attól meg egyenesen a fejemet vertem a falba, amikor kiderült, a magyar címe Mentőexpedíció lesz.

A regény elején még egyáltalán nem biztos, hogy a földi irányítóközpontnak is kiderül, Mark Watney nem halt meg, hanem életben maradt és a Marson ragadt, illetve a megmentése sem annyira egyértelmű, mint a Mentőexpedíció cím sugallja. A Holdra pár nap alatt elér egy űrhajó, a Mars viszont évekre van és ellátmányt se lehet gyorsabban odajuttatni, a távolság legyőzése csak idővel lehetséges, és éppen idővel állt rosszul Watney.

Szerettem a véletleneket és az innovatív ötleteket, szerettem a reménytelenséget és a reménytelenség ellenére a túlélési ösztönt valamint a kitartást. Szerettem a kudarcokat is, amelyek életszagúvá tették a történetet.

Igen, először a könyvet kell elolvasni, utána meg – hiába nem örült korábban a megfilmesítés hírének -, az ember lánya úgyis meg akarja nézni a moziban, mert Mark Watney igazi hős, szerethető figura.

Sőt, talán még Matt Damon-t is megkedvelem a végére (ő alakítja Mark Watney-t), mert az előzetesek alapján nagyon jó ebben a filmben.

 

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra