"Aki asztrológiát tanul, világnyelvet sajátít el"

Kárpáti Judit

Csillagásznak készült, asztrológus lett, de tévében és rádióban is dolgozik. Vannak, akik pszichodráma asszisztensként ismerik, most induló iskolájában asztrológiát fog tanítani.
Kiss J. Zsolt a sokoldalúságot nemcsak a maga számára tartja fontosnak; tanítványai, ha végeznek, a terápiás eszközöket jól ismerő diagnoszták lesznek, akik nem pusztán horoszkópot készítenek.

Kiss J. Zsolt (Fotó: Lakatos Erzsébet)


Kisgyerekként csillagásznak készültem, s az akkori TIT (Tudományos Ismeretterjesztő Társulat), keretein belül tanultam, jártam különböző előadásokra. Ekkoriban gyakran hallottam, hogy a csillagászat tudományos, az asztrológia tudománytalan. Miközben a fejemben igazi kételkedőként mindig ott motoszkált, vajon tényleg az igazságot hallom-e. Évekkel később az MTV fiatal riportereként megismerkedtem valakivel, aki bemutatott egy asztrológusnak, s általa kinyílt egy óriási kapu. A pszichológia, filozófia, antropológia, az emberi lélekkel való foglalkozás iránti fogékonyságom az asztrológiában találta meg a talaját.
Mi köze a pszichológiának az asztrológiához?
Valójában ezek a dolgok állnak igazán közel az asztrológiához, a csillagászathoz pedig csupán technikailag van köze ennek a tudománynak. Vagyis, hogy egy igazán szemléletes hasonlattal éljek, egy szakorvos sem informatikus attól, hogy bizonyos vizsgálatokhoz számítógépet használ. Az asztrológiai horoszkóp nagyon jó önismereti, diagnosztikai eszköz, adott esetben viszont nem helyettesíti a személyiségmunkát. Tanítványaimtól azt várom, hogy mélyedjenek el a személyiség átdolgozásban, ahogy más segítő módszerek megismerésében is, így hatékonyabban útba tudják majd igazítani azokat, akik hozzájuk fordulnak.
Magyarországon egyébként mit takar az, hogy asztrológiai iskola? Milyen képzési rendszere van ennek a tudománynak?
Hazánkban az asztrológiai oktatás nem akkreditált, gyakorlatilag úgy működik, mint a nyelviskolai képzés, több vizsgaközpont létezik, ahol vizsgát lehet tenni. Akik nálam végeznek a Tan Kapuja Buddhista Főiskola, illetve a Buddhista Egyház szakmai grémiuma előtt teszik le a záróvizsgájukat és védik meg diplomamunkájukat. Így a szakma által elismert diplomát kapnak a végzett hallgatók.
Ha bármilyen női magazint kinyitunk vagy nőknek szóló honlapra kattintunk, elárasztanak a horoszkópok. Ennek alapján azt gondolhatnánk, hogy ez egy túltelített piac. Miért érdemes, illetve miért akar valaki asztrológiát tanulni?
Elég különbözőek a motivációk, ellenben nagyon jól körülhatárolható, kinek, miért érdemes ezzel foglalkoznia. Aki részt vesz ezen a képzésen, gyakorlatilag elsajátít egy világnyelvet. Az ismeretei, itt szerzett tapasztalatai által jobban eligazodhat a világban, ráláthat arra, mi miért lehet, hogyan tudjuk a problémákat megoldani. Ezt aztán az élet bármely területén használhatja, miközben mély önismeretre is szert tesz.
Az elmúlt évtizedek nagy változásai és a jelenben fennálló több téren is megmutatkozó válsághelyzet, felveti a kérdést, mit tehet az egyén azért, hogy változzon a világ? Mi a személyes felelősségünk?
Az életem során viszonylag hamar rájöttem, hogy nem a világot kell megváltoztatni, hanem magunkat, az önmagunkhoz való viszonyulás által. Fontos lehet megértenünk, hogy életünk folyama honnan jön és hová tart, pl., miért éppen egy bizonyos családba születtünk. El kell fogadnunk a szüleinket, hogy elfogadjuk önmagunkat, s hogy átdolgozhassuk a tőlük kapott mintát. Ily módon tehát az asztrológia mindenki számára olyan támaszt nyújt, mely által megtalálhatjuk a helyünket és feladatunkat a világban. Ezáltal közelebb kerülhetünk ahhoz, amire mindannyian hangolva vagyunk, nevezzük akárhogy; szeretetnek, teljességnek, boldogságnak, egészségnek.
Kiss J. Zsolt január 21-én, 18. 00 órától tart előadást és ismertetőt a kezdők számára induló asztrológiai képzésről. A 2012-es év tanításairól, lehetőségeiről pedig január 20-án hallgatható meg Zsolt előadása a Lipótvárosban!

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra