Dobáljatok szagos radírral, de nem szerem a Beatlest

Myreille

A reggeli kávé mellett nem szoktam azon merengeni, mit szeretek és mit nem, de amikor azt olvastam, hogy Vámos Miklós (igen, az író) Beatles dalokat fog énekelni, levert a víz.

A koncert apropója, hogy Vámos írt egy könyvet Beatles és én címmel, aminek könyvbemutató koncertje (igen, koncertje) négy nap múlva lesz a Budapest Jazz Clubban.

beatlesesen

A könyvről annyit tudok, hogy Beatles szövegek fordítása – Vámos szavával ferdítések – énekelhető formában. A szerző ezt mondta a könyvről a hátsó borítóra:

“Ezt a kötetet énekelve kellene olvasni, bármily furcsán hangzik. Ha az nem megy (nincs az agy chipjében egy-egy dallam), akkor az eredeti fölvételeket hallgatva (YouTube, CD, DVD). Elsősorban azoknak ajánlom, akik valamilyen módon Beatles-számokat akarnak énekelni. És ugyan ki ne akarna néha? Akár hangszerrel kísérve önmagukat, akár csak úgy egyedül, nagyra nyitva a szájukat. Azokra is számítok, akik házibulik alkoholtól fényes negyedóráiban zendítenek rá, esetleg kórusban. Meg azokra, akik csak a fürdőszobában képzelik magukat a liverpooli négyes valamelyik tagjának a helyébe. Az sem rossz, ha nézve hallgatják, s beleénekelnek. Netán tercelnek. Hozzárögtönöznek nem létező szólamokat. Minimálprojekt: rádünnyögik a magyar szövegeket, kötettel a kézben.

Határozott szerelmi vallomás – négy ember a célszemély.

Őszinte főhajtás az életművük előtt.

Szíves törlesztés, réges-régi adósságé.

Minden perc élvezet volt, míg készítettem. Ugyanezt kívánom a Beatles magyar rajongóinak.

LET IT BE ÚGY LEGYEN

LET IT BE ÚGY LEGYEN

LET IT BE ÁÁMEN”

És ekkor jöttem rá. Az az én nagy bajom, hogy nem szeretem a Beatlest, és ettől úgy érzem, mintha helyesírási hibán kaptam volna Vámos Miklóst. Túl emberi, túl hétköznapi és túl olcsó még mindig a Beatles vonaton robogni.

Persze, ha ti szeretitek Vámost vagy a Beatles-t esetleg mindkettőt, mindenképpen nézzétek meg, és mondjátok el, milyen volt a könyv és a koncert!

 

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra