Ismeritek Terézanyut? – Terézanyu elbúcsúzik

Lobo

Méghozzá egy olyan kötettel, amiben igazából csak a cím idézi fel a nevét, mert egyébként nem szerepel benne se Kéki Kata, se Terézanyuság, se fikció.

Vagyis csak nagyon kevés Terézanyuság. De a kötet szerzője ugyanaz a Rácz Zsuzsa, aki sikerre vitte a fent említetteket. Lehet azt mondani, hogy egy korszak lezárult és az írónő nem is tervez több regényt a témában. Most valami egészen máson dolgozik.

Az Ismeritek Terézanyut? igazából nem tartalmaz sok újdonságot azoknak, akik az elmúlt 20 évben figyelemmel kísérték Rácz Zsuzsa újságírói munkáját. Ugyanis ez egy gyűjteményes kötet, amelyben megtalálhatók rádiós jegyzetek és a Maximában megjelent tárcák válogatása. Mivel sok témában írt ő, ezért aztán itt igazából 5 nagyobb téma köré csoportosulnak a tárcák. Szó van barátnőkről, párkapcsolati problémákról, utazásról itthon és külföldön, fiatalkori emlékekről és családról. Mindez a szokásos Rácz Zsuzsa stílusban: humorral és szívvel. Méghozzá elég nagy szívvel, s talán tényleg ebből a kötetből lehet a legtöbbet megtudni róla is, mert mindig annyit hangoztatta, hogy Kéki Kata nem ő, hanem több nőből lett összegyúrva, az újságcikkekben viszont nem tudja magát megtagadni. Bár gyakran előfordul, hogy ha a kiindulópont egy igaz történet is volt, ami talán megesett vele, a kimenete mégis valami egészen a valóságtól elrugaszkodott lett. Ennek ellenére érezzük benne a személyességet.

Először azt gondoltam, majd szépen adagonként kisebb etapokban fogom elolvasni a könyvet, mert az a jó benne, hogy rövidek a történetek, bármikor le lehet tenni, majd felvenni és nem veszíted el a fonalat. De aztán csak olvastatta magát a gyűjtemény, s igen hamar elfogyott. Ugyanis csakúgy, mint a Nesze neked Terézanyu!-nál (az első könyvet nem kedveltem, bevallom), rengeteg dolog tűnt ismerősnek a megírt, megélt helyzetekből. Úgy éreztem, hogy én ezt a lányt, nőt ismerem ilyen voltam én is, ezt gondoltam és néha tettem hasonló helyzetekben. Vagy nem tettem, mert nem fordult velem elő, de így viselkedtem volna. Esetleg vágytam rá, hogy megtörténjen velem. Vagy csak jó lett volna így megfogalmazni, amit gondolok. A családról, anyámról, a főzésről, a pasikról, a növényekről, a könyvekről, a kapcsolatokról szóval az életről. S közben még ott van nem egy érdekes kis részlet arról, hogy mi fogja meg az embert utazásai során 1-1 helyben, mi az, amit hazavisz magával és mik azok az apróságok, kisállatok, növények amelyek talán észrevehetetlenül de mégis szerepet játszottak életünkben és alakítottak minket is.

Úgyhogy miután becsuktam a könyvet azonnal újraolvastam pár kedvencet és majd még előveszem, ha rossz kedvem lesz, s szeretnék egy rövid kis tárca erejéig felvidulni és láncfűrészes nyuszikról, vicces kedvű bohócvirágokról vagy éppen életmentő traktorokról olvasni.

Részletek a könyvből>>

Rácz Zsuzsa: Ismeritek Terézanyut? – Válogatáskötet 1990-2010 között kiadott és kiadatlan írásokból
Kiadó: Sanoma Média
Megjelenés: 2011
Terjedelem: 211 p.
ISBN: 9786155008924
Ár: 2600 Ft

 

Lobo évek óta vezeti Olvasónaplóját, amely remek iránytű a könyvek világában.

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra