Jógyerekek képeskönyve

Anais

jogyerekkepeskonyve2

Szeretem az Örkény Színházat, és nemcsak azért mert Mácsai Pál igazgatja. Sajátos hangulata van: otthonos, családias, kuckós. Ezt a darabot talán nem is nézzük meg ilyen hamar, de megkapta idén a Színikritikusok díját, így felfigyeltünk rá.
Megosztó darab, vagy nagyon bejön vagy nagyon nem, középút – ez esetben – nem létezik. Egyszerre groteszk, nevettetős, szívfacsaró.
A történetben Anyusunk (Széles László) és Apusunk (Csuja Imre) házassága és gyerekei elevenednek meg. Arról szól a mese (zseniális mesélőnk: Gálffi László), hogy mit történhetne édes egyetlen gyerekünkkel (vagy inkább itt: a „büdös kölökkel”), ha nem szeretnénk annyira és józan eszünk hosszabb szabadságra menne.
Vannak benne visszatérő párbeszédek, mint ez:
Anyus: Olyan furcsa vagy ma.
Apus: Hogy érted ezt életem?
Anyus: Úgy!
Apus: Hogyhogy úgy?
Anyus: Pontosan úgy!
Vajon hányszor van az életünk során hogy bizonyos emberekkel ismétlődő szituációkban ugyanazokat a köröket futjuk ugyanazon mondatok segítségével?
A zene fenomenális és a gyerekeket alakító színészek is a maszkjaikban. Én például a darab közepén jöttem rá, hogy akit Hámori Gabriellának hittem, az tulajdonképpen Für Anikó!
A tekintélyelvű Apus és a simulékony ám olykor dacos Anyus legváratlanabb helyzetben táncra perdülő kettőse hol megmosolyogtat, hol tükröt mutat.
Mindenkinek ajánlom, aki szereti a szokatlant, az abszurdot és a szaloncukrot, mert bizony az is jut a nézőnek ebben a darabban.
Julian Crouch – Phelim McDermott – The Tiger Lillies: Jógyerekek képeskönyve (Rémvarieté Felnőtteknek)
Magyar változatot írta: Parti Nagy Lajos, Rendező: Ascher Tamás
Örkény Színház web: http://www.orkenyszinhaz.hu
Bemutató: 2009. január 17-én volt.

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra