Olvasóklub gyerekeknek: a könyv a 21. században is menő

Myreille

Nem titkos, de nagyon szórakoztató olvasóklub, hogy a kisiskolások jól és örömmel olvassanak. A történetek, a mesés kalandok és a feladatlapok házhoz jönnek!
 
Kameleon_logo_rgb
A Kaméleon Olvasóklub egy négyfordulós levelezőjáték alsó tagozatosok számára. A játék célja megismertetni és megszerettetni a kortárs gyerekirodalmat a kisiskolásokkal, fejleszteni a szövegértésüket, bővíteni az ismereteiket.
Az olvasás és a szövegértés a tanulás alapja. Akinek jó a szövegértése, jobban teljesít minden tantárgyból, könnyebben sajátít el idegen nyelveket és magabiztosabban tájékozódik a világban. Ahhoz, hogy egy gyermek szövegértése és a helyesírása jó legyen elengedhetetlen, hogy minél többet olvasson.
Roppant fontos, hogy a gyerekek kezébe olyan könyveket adjunk, amelyeket könnyen megszeretnek, amelyek témája az ő mindennapi életükről szól, adott esetben humorosak, ám sosem nélkülözik az irodalmi igényességet.
Az olvasóklub időtartalma egy tanév, és a játékban részt vevő gyerekek évi négy alkalommal egy igényesen összeállított, szépen illusztrált feladatlapot kapnak. Minden évfolyam más-más, olvasásértési szintjükhöz illeszkedő műből kap szemelvényt és hozzá kapcsolódó feladatsort.
A korábbi minta feladatlapokat itt lehet megnézni!
A feladatok izgalmasak, kreatívak, változatosak és különböző nehézségűek. Az első három körben a feladatlap első része egy szemelvényt tartalmaz egy kortárs gyerekirodalmi műből, majd ahhoz kapcsolódóan tíz kérdést, illetve a második részben egy klasszikus vagy népmese címét. Ez utóbbi mesét a gyerekeknek maguknak kell megkeresniük a könyvtárban vagy az otthoni könyvespolcon, elolvasniuk, majd egyénileg megoldaniuk az ehhez kapcsolódó öt feladványt. Az utolsó, negyedik körben, tekintettel a közelgő év végére, a feladatlap csak a kortárs szemelvényt és az ahhoz kapcsolódó feladatokat tartalmazza.
Egy gyerekkönyv áráért 4 fordulós olvasást népszerűsítő és szövegértést fejlesztő levelezőjáték.
Évente egy forduló az ismeretterjesztésé és ekkor a szépirodalmi művek helyett ilyen jellegű kiadványokkal foglalkozik a feladatlap.
Az olvasóklubnak már az elsősök is tagjai lehetnek. Nekik az első két forduló az olvasás és írás előkészítésére fókuszál – és természetesen a feladatlap elolvasásához és kitöltéséhez szülői segítség szükséges. Az elsősök feladatlapjain kevés a szöveg, csupán 10 feladatot kapnak és a feladatok összeállításánál fontos szempont a diszlexia prevenció.
Bár már nem alsósok, az ötödikes gyerekek is részesei lehetnek az olvasóklubnak. A negyedik osztályos feladatlapokat kapják meg és azzal dolgozhatnak, egészen pontosan játszhatnak, tanulhatnak.
A feladatlapok kitöltéséhez nem kell megvásárolni a könyveket, elég a feladatlapon közölt szövegrészlet. A megkeresett mesét pedig meg lehet találni a otthon, könyvtárban vagy az interneten.
Azok a olvasóklub tagok, akik mind a négy körben kitöltötték és visszaküldték a feladatlapokat, azaz szívvel-lélekkel olvastak, játszottak, az év végén könyvjutalomban részesülnek.
Fontos információk a 2015/2016-os tanévre:
Jelentkezési határidő: 2015. október 9.
Olvasóklub díja: 3500 Ft/fő (Az összeg tartalmaz minden költséget: az előre megcímzett, felbélyegzett borítékokat, mappát a feladatlapokhoz, fordulónként egy-egy apró ajándékot és (az összes feladatlap teljes kitöltése esetén) az év végi jutalomkönyvet)
Jelentkezés>>

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra