élni, lenni, szeretni, enni, horgolni | moksha.hu

term ID:
parent cat ID:32
parent cat ID 1:
post ID:61075
category_32 #d3e60c

Tartalomjegyzék erről az oldalról:

Vuhan – Nem menekülhetsz a hatása alól!

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Vuhan – Nem menekülhetsz a hatása alól!

Myreille - Publikálva:

Csak a hazugság veszélyesebb a koronavírussal (COVID-19-cel) játszó szervilis kádereknél. Ha azt hitted, hogy a csernobili atomerőmű-balesetből tanult valamit a világ, tévedsz.

Amikor ezeket a sorokat írom, itt tartunk a hivatalos adatokkal. Csak a valóság felszínét kapargatjuk.

Amikor ezeket a sorokat írom, itt tartunk a hivatalos adatokkal. Csak a valóság felszínét kapargatjuk.

Fél évvel ezelőtt írtam a HBO minisorozatáról, a Csernobilról. Most nagyjából csak annyit kell tennem, hogy az atomerőmű-baleset-et, koronavírusra cserélem, de egyébként a főbb mozzanatok ugyanazok. Az autokrácia megint, ismét ugyanúgy működik. Csak azt remélem, hogy Kínának Vuhan lesz a csernobilja.

Gorbacsov 2006-ban azt nyilatkozta a Le Figaro-nak: “Még sokkal inkább, mint az általam elindított peresztrojka, Csernobil volt talán a Szovjetunió öt évvel később bekövetkező összeomlásának igazi kiváltó oka. A csernobili katasztrófa valójában igazi fordulópontnak bizonyult: volt egy, a szerencsétlenséget megelőző korszak, és volt egy ettől teljes mértékben eltérő korszak a katasztrófa után.”

Csernobil – Nem menekülhetsz a hatása alól!

Csak a hazugság veszélyesebb az atommag-hasadással játszó szervilis kádereknél. A csernobili atomerőmű-baleset nem csak a múltunk, de a jelenünk is.

Tovább

2020.01.20-án 43 éves voltam. Egészen tisztán emlékszem a napokra. Az első döbbenetre, amikor kiderült, hogy egy új koronavírus “ugrott” át az emberre. Az átvertség érzésére, amikor kiderült, hogy Vuhanban a vírus már 1 hónapja szedi az áldozatait. Majd a reggelekre, amikor azt figyeltük az interneten, hogy hány új megbetegedés van, hányan haltak meg és hányan gyógyultak meg. Megtanultuk az R0 kifejezést és tippelgettük az értékét.

Közben, mert bátrak vagyunk, mint az oroszlán, bevásároltunk kézfertőtlenítőből és megnéztük a Fertőzés (Contagion) filmet. Steven Soderbergh 2011-es filmje nem klasszikus értelemben vett jó film, ám kegyetlenül őszintén mutatja be a vírus terjedését és a társadalmi reakciókat.

A változó tények

Addig csak az exponenciális függvények ismeretére támaszkodva gyanakodtunk arra, hogy a hivatalos adatok nem a valóságot mutatják, de a film után biztosak voltunk benne. Aztán január 31-én kijött egy tanulmány, ami a COVID-19 terjedését modellezte. Az R0-át 2.2-re becsülték és ezek alapján a modell szerint január 31-én 58.000 fertőzöttet becsültek. Ekkor a hivatalos adatok 12.000-nél jártak.

A sugárzás “3,6, nem jó, de nem is tragikus”. Miközben a sugárzás valójában ennek több ezerszerese volt, a műszerek nem tudtak többet mérni 3,6-nál.

Az autokrácia reflexe mindig ugyanaz, először tagadás, majd a tények finomhangolása. A fertőzöttek száma nagyon jellemzően nőtt és könnyű volt kitalálni, hogy annyi fertőzöttet regisztrálnak, amennyit egy nap az orvosi és labor kapacitás elbír.

Február 6-án meghalt Li Ven-liang, kínai orvos, aki december végén egy chatszobában figyelmeztette kollégáit egy új, terjedő vírusra. A rendőrség meg is jelent nála rémhírkeltés miatt. A kínai kormány decemberben hetekig titkolta a vírus megjelenését és terjedését.

Li Ven-lian januárban fertőződött meg, amikor egy koronavírussal fertőzött beteget műtött. Halálhíre először szétfutott a médiában, majd kínában “tévesnek” minősítették. Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete viszont megerősítette, hogy elhunyt.

Február 13-án hirtelen 16.000-rel nőtt a fertőzöttek száma. Mert más diagnosztikai módszert vezettek be. Ezek szerint laboreredmény nélkül is koronavírusos az, aki az egyértelmű tüneteket mutatja.

Vajon mekkora lehet a baj. Már Svédországban is észlelni lehet a Szovjetunió felől érkező atomfelhőt?

A rendszer ostoba nagyképűsége

Közben eltűnnek azok az emberek, akik az állami propagandát és a hivatalos híreket kijátszva megpróbálnak valódi helyzetképet adni a karanténba zárt Vuhanból. Csen Qiushi és Fang Bin. Tartozunk nekik annyival, hogy megjegyezzük a nevüket.

A kínai vezetés kommunikációja szerint a vuhani vezetők és káderek hibája ez a “váratlan incidens”. Már hullanak a fejek és a “hatékony állam” dolgozik. Rendészeti vezetők vették kezükbe a koronajárvány-vírus kezelését…

Vuhan miatt sokszorosan fájdalmas a Csernobil minisorozat azon jelenete, amikor az atomhulladék eltakarítására Németországból érkezett robot, nem működik. Kiderült, hogy a németek nem a valós sugárzási értékre tervezték a gépet, mert nem azt adták meg nekik, így végül emberek kellett kimenni a tetőre és letakarítani.

A Csernobil Vuhan nem könnyű történet, de látni kell. Szembe kell nézni azzal, hogy nincs az a szépre és tökéletesre csiszolt kommunikáció, ami a csúf valóságot igazzá változtatnál és megszüntetné a mételyt. Szembe kell nézni azzal, hogy a hatalom (és a tekintély) nem romlatlan, nem tévedhetetlen és az elnyomó rendszerek ellensúlyok nélkül olyan hazugságlavinákat kreálnak, amiben a megfelelő információk hiányában a legmegfontoltabb döntés is csak ügyetlen tipp lesz.

2052-ben talán majd készül egy minisorozat Vuhan címmel és akkor majd megtudjuk, mi is történt valójában. Átjár majd minket a szégyen, hogy nem tettünk semmit, hogy nem tudtunk tenni semmit. Hull majd a könnyünk az áldozatokért, a meg nem mentett életekért és életünk minden pillanatárét, amikor nem tettünk az autokráciák ellen.

Ha minden jól megy 2052-ben 76 éves leszek…

Visszaugrás a navigációhoz

Visszaugrás a navigációra