élni, lenni, szeretni, enni, horgolni | moksha.hu

term ID:
parent cat ID:32
parent cat ID 1:
post ID:61075
category_32 #d3e60c

Tartalomjegyzék erről az oldalról:

Vuhan – Nem menekülhetsz a hatása alól!

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Vuhan – Nem menekülhetsz a hatása alól!

Myreille - Publikálva:

Csak a hazugság veszélyesebb a koronavírussal (COVID-19-cel) játszó szervilis kádereknél. Ha azt hitted, hogy a csernobili atomerőmű-balesetből tanult valamit a világ, tévedsz.

Amikor ezeket a sorokat írom, itt tartunk a hivatalos adatokkal. Csak a valóság felszínét kapargatjuk.

Amikor ezeket a sorokat írom (2020.02.14.), itt tartunk a hivatalos adatokkal. Csak a valóság felszínét kapargatjuk.

Fél évvel ezelőtt írtam a HBO minisorozatáról, a Csernobilról. Most nagyjából csak annyit kell tennem, hogy az atomerőmű-baleset-et, koronavírusra cserélem, de egyébként a főbb mozzanatok ugyanazok. Az autokrácia megint, ismét ugyanúgy működik. Csak azt remélem, hogy Kínának Vuhan lesz a csernobilja.

Gorbacsov 2006-ban azt nyilatkozta a Le Figaro-nak: “Még sokkal inkább, mint az általam elindított peresztrojka, Csernobil volt talán a Szovjetunió öt évvel később bekövetkező összeomlásának igazi kiváltó oka. A csernobili katasztrófa valójában igazi fordulópontnak bizonyult: volt egy, a szerencsétlenséget megelőző korszak, és volt egy ettől teljes mértékben eltérő korszak a katasztrófa után.”

Csernobil – Nem menekülhetsz a hatása alól!

Csak a hazugság veszélyesebb az atommag-hasadással játszó szervilis kádereknél. A csernobili atomerőmű-baleset nem csak a múltunk, de a jelenünk is.

Tovább

2020.01.20-án 43 éves voltam. Egészen tisztán emlékszem a napokra. Az első döbbenetre, amikor kiderült, hogy egy új koronavírus “ugrott” át az emberre. Az átvertség érzésére, amikor kiderült, hogy Vuhanban a vírus már 1 hónapja szedi az áldozatait. Majd a reggelekre, amikor azt figyeltük az interneten, hogy hány új megbetegedés van, hányan haltak meg és hányan gyógyultak meg. Megtanultuk az R0 kifejezést és tippelgettük az értékét.

Közben, mert bátrak vagyunk, mint az oroszlán, bevásároltunk kézfertőtlenítőből és megnéztük a Fertőzés (Contagion) filmet. Steven Soderbergh 2011-es filmje nem klasszikus értelemben vett jó film, ám kegyetlenül őszintén mutatja be a vírus terjedését és a társadalmi reakciókat.

A változó tények

Addig csak az exponenciális függvények ismeretére támaszkodva gyanakodtunk arra, hogy a hivatalos adatok nem a valóságot mutatják, de a film után biztosak voltunk benne. Aztán január 31-én kijött egy tanulmány, ami a COVID-19 terjedését modellezte. Az R0-át 2.2-re becsülték és ezek alapján a modell szerint január 31-én 58.000 fertőzöttet becsültek. Ekkor a hivatalos adatok 12.000-nél jártak.

A sugárzás “3,6, nem jó, de nem is tragikus”. Miközben a sugárzás valójában ennek több ezerszerese volt, a műszerek nem tudtak többet mérni 3,6-nál.

Az autokrácia reflexe mindig ugyanaz, először tagadás, majd a tények finomhangolása. A fertőzöttek száma nagyon jellemzően nőtt és könnyű volt kitalálni, hogy annyi fertőzöttet regisztrálnak, amennyit egy nap az orvosi és labor kapacitás elbír.

Február 6-án meghalt Li Ven-liang, kínai orvos, aki december végén egy chatszobában figyelmeztette kollégáit egy új, terjedő vírusra. A rendőrség meg is jelent nála rémhírkeltés miatt. A kínai kormány decemberben hetekig titkolta a vírus megjelenését és terjedését.

Li Ven-lian januárban fertőződött meg, amikor egy koronavírussal fertőzött beteget műtött. Halálhíre először szétfutott a médiában, majd kínában “tévesnek” minősítették. Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete viszont megerősítette, hogy elhunyt.

Február 13-án hirtelen 16.000-rel nőtt a fertőzöttek száma. Mert más diagnosztikai módszert vezettek be. Ezek szerint laboreredmény nélkül is koronavírusos az, aki az egyértelmű tüneteket mutatja.

Vajon mekkora lehet a baj. Már Svédországban is észlelni lehet a Szovjetunió felől érkező atomfelhőt?

A rendszer ostoba nagyképűsége

Közben eltűnnek azok az emberek, akik az állami propagandát és a hivatalos híreket kijátszva megpróbálnak valódi helyzetképet adni a karanténba zárt Vuhanból. Csen Qiushi és Fang Bin. Tartozunk nekik annyival, hogy megjegyezzük a nevüket.

A kínai vezetés kommunikációja szerint a vuhani vezetők és káderek hibája ez a “váratlan incidens”. Már hullanak a fejek és a “hatékony állam” dolgozik. Rendészeti vezetők vették kezükbe a koronajárvány-vírus kezelését…

Vuhan miatt sokszorosan fájdalmas a Csernobil minisorozat azon jelenete, amikor az atomhulladék eltakarítására Németországból érkezett robot, nem működik. Kiderült, hogy a németek nem a valós sugárzási értékre tervezték a gépet, mert nem azt adták meg nekik, így végül emberek kellett kimenni a tetőre és letakarítani.

A Csernobil Vuhan nem könnyű történet, de látni kell. Szembe kell nézni azzal, hogy nincs az a szépre és tökéletesre csiszolt kommunikáció, ami a csúf valóságot igazzá változtatnál és megszüntetné a mételyt. Szembe kell nézni azzal, hogy a hatalom (és a tekintély) nem romlatlan, nem tévedhetetlen és az elnyomó rendszerek ellensúlyok nélkül olyan hazugságlavinákat kreálnak, amiben a megfelelő információk hiányában a legmegfontoltabb döntés is csak ügyetlen tipp lesz.

2052-ben talán majd készül egy minisorozat Vuhan címmel és akkor majd megtudjuk, mi is történt valójában. Átjár majd minket a szégyen, hogy nem tettünk semmit, hogy nem tudtunk tenni semmit. Hull majd a könnyünk az áldozatokért, a meg nem mentett életekért és életünk minden pillanatárét, amikor nem tettünk az autokráciák ellen.

Ha minden jól megy 2052-ben 76 éves leszek…

Frissítés 2020.03.03.

Csak a tények miatt. Most itt tartunk.

2020.03.03-án ez a helyzet

Frissítés 2020.03.10.

Az _operatív törzs_ naponta sajtótájékoztatót tart és az ember úgy érzi magát, mintha “A tanú” kimaradt jelenteit nézné. Nagyon hivatalos, nagyon fontoskodó, olykor önmagának ellentmondó, átláthatatlan, “van más dolgunk is” pikírt újságírói megfedésekkel, protokollt emlegető. Egészen hiteltelen. Mindenki tudja (vagy reményei ellenére erősen sejti), hogy sokkal több a fertőzöttek száma Magyarországon, mint a hivatalosan regisztrált 12 fő, és azt is mindenki tudja, hogy vagy béna, vagy szándékos félreértés úgy beállítani az egészet, mintha iráni diákok miatt lenne a probléma.

A COVID-19 Vuhanból indult, globálisan terjed, itt “liheg” körülöttünk. Nem néz bőrszínt, származást, országhatárt, politikai célokat. Egyszerűen fertőz. Azért kellene aggódni, mert a vírus különböző (fém, papír, üveg, műanyag, szövet) felületeken akár 2-3 napig is fertőzőképes. (Ajánlott videodalom: a Zállatorvos videója a baktériumról és vírusról (és akkor érted, miért nem él a vírus) és a koronavírusról.)

Johns Hopkins Egyetem kutatói a világszerte gyűjtött járványügyi adatokat elemezve azt találták, hogy a fertőzöttek átlagosan 5 nap után kezdenek el tüneteket produkálni, de a megbetegedettek 98 százaléka 11 napon belül mutat tüneteket.

A COVID-19 már ott van 117 országban.

Az olaszországi adatok felkavaróak, sejtetik, mire lehet számítani bárhol. Az olasz “0-ás betegről” semmit se tudni, egyszer csak ott volt a vírus, terjedt. Eddig Olaszországban több mint 60 ezer tesztet csináltak és mai frissítéssel ezek a számok:

Globálisan pedig így néz ki a térkép:

Frissítés: 2020.03.11.

Magyarországon veszélyhelyzetet rendelt el a kormány.

A WHO világjárványnak (pandémiának) nyilvánította a COVID-19 koronavírust.

Frissítés: 2020.03.14.

Egy hónappal ezelőtt egészen másként festett a térkép. Egy hónappal ezelőtt azt gondoltam, hogy a COVID-19 “Csernobil” csak Kínában történik meg – apropó, most hogy világjárvány van Kína bevallotta, hogy 2019. novemberének közepén észlelték az első megbetegedéseket -, ám kiderült, hogy a régi beidegződések még most is működnek és Magyarországon is eljátssza a saját “csernobili őrületét”. De mégsem erről fogok írni, ahogy arról sem, hogy az olykor egyértelműen ostobaságokat beszélő kormány (lásd: “az illegális migráció és a koronavírus-járvány között egyértelműen kapcsolat van”), és arról sem, hogy a hatalmi pozícióban megfélemlítően fellépő állam milyen félelmet, aggódást, dühöt és haragot okoz a felelősen gondolkodó állampolgároknak. Azt is csak megemlítem, hogy a kormány reggeli (az iskolabezárások feleslegességét magyarázó) álláspontját  vehemensen védő lakájmédia estére, a Nagy Bejelentés után, végtelenül nevetséges.

Az emberek közötti összetartás és az önként vállalt otthonmaradások (hogy lassítsuk a vírus terjedését, azért hogy védjük az idősebbeket, akikre nagy veszélyt jelent a vírus, és azért hogy az egészségügyi rendszerre ne egyszerre zúduljon rá túl sok beteg), fény az eszementségben. 

Frissítés: 2020.03.19. (11:59)

A nap, amikor Magyarországon a fertőzöttek száma hivatalosan 73 fő. Amikor olyan hírt lehet olvasni, hogy Kínában – ahonnan indult a vírus és ahol országon belül már nem regisztráltak új fertőzöttet – találtak 3 fertőzöttet, aki Magyarországról érkezett. Látjuk, hogy Dél-Koreában, ahol iszonyú sok tesztet csinálnak, app van a fertőzöttek útvonalának követésére és mindenből úgy látszik, hogy kordában tudják tartani a vírust. Ugyanakkor hír, hogy a budapesti verseny után pozitív lett 3 dél-koreai vívó tesztje.

Magyarországon – a számok szerint  – nagyon kevés tesztet csinálnak, és nem közölnek adatokat a fertőzöttek koráról és területi elhelyezkedéséről. Újságírói kérdésre az a válasz, hogy “mi tudjuk”. Hasonló ellentmondás van a hivatalos kommunikáció és az egészségügyi dolgozók beszámolói között a védőfelszerelésekről. Az információ és átláthatóság hiánya nem megnyugtató. A hivatalos közléseket átlátható szakmaiság helyett arrogancia járja át. Egyre több embernek jut eszébe a Csernobil sorozat a Covid-19 járvány magyarországi kezelése kapcsán. Minden arra mutat, hogy sokkal több a fertőzött, mit amit a hivatalos számok mutatnak, de nem tudjuk, hogy mennyire.

Fogalmunk sincs, hogy hol tartunk a járványban és meddig tart ez az egész.

Amúgy ez a nap, amikor a “szokott” ábrán kisebbre vették a pöttyöket, hogy értelmezhető legyen.

 

Frissítés 2020.03.19. (13:36) – A politikusok értenek hozzá?

“Azt is látjuk és tudjuk mondani, hogy valójában mi, akik itt a teremben jelen vagyunk, még ha a hölgyek kortalanok is, nyugodtan összevissza fertőzhetjük egymást, abból legfeljebb egy kellemetlen influenza tünetei következnek, ha valaki nem beteg egyébként. Tehát mortalitása a betegségnek 50 év alatt gyakorlatilag nincs, csak ha valaki annyira súlyos beteg. 60 év alatt is alig mérhető, 60 felett nő meg, 70-80 év fölött magas…” – mondta Gulyás Gergely magabiztosan a heti rendes kormányzati sajtótájékoztatón.

“Köszönöm, főtitkár elvtárs! Örömmel jelenthetem, hogy Csernobilban a helyzet stabilizálódott. A katonai és polgári erők már biztosították a körzetet, és Pikalov vezérezredes, a vegyi anyagokra specializálódott katasztrófavédelmi alakulatokat irányítja. Az erőműigazgató Bjukanov szerint a sugárzás nem több 3,6 röntgennél. Úgy tudom, hogy egy mellkasi röntgenfelvételnek megfelelő dózis. Mintha most lett volna meg az éves szűrés.” – mondja Scserbina elnökhelyettes magabiztosan a bizottsági beszámolójában a Csernobil című sorozatban. Ezután elégedetten veregetik a vállukat a bizottságban, mert “kézben tartják a dolgot”. 

Legaszov pár pillanattal később: “Sima, fekete ásvány [megégette egy tűzoltó kezét]. Ez Grafit! Grafit hever kint a földön!”

A bizottság tagjai értetlenül néznek rá.

Legaszov folytatja: “Egyetlen helyen van grafit, a reaktormagban. Ha grafit hever a földön, nem egy tartály robbant fel, hanem nyitva van a reaktormag.”

Scserbin: “Legaszov professzor téved! Bjukanov jelentése szerint a mag sértetlen. A sugárzási szint pedig…”

Legaszov: “Igen, 3,6 röntgen, ami mellesleg nem egy mellkasröntgennel ér fel, hanem négyszázzal. De megjegyzem más ok miatt is zavar engem ez a szám. Ez a csúcsérték, amit egy egyszerűbb doziméter képes kimutatni. Ők azt a számot adták meg, amit mérni tudtak. Úgy vélem, hogy ennél a valós érték sokkal-sokkal magasabb lehet.” (Igen, a mért érték több ezerszeres volt.)

Frissítés: 2020.03.27.

Elfáradtam abban, hogy a nevetséges kijelentések nevetségességével és logikátlanságával foglalkozzam. Persze, ettől nem lesz igaz egyetlen valótlanság, ostobaság sem, de ebből a helyzetből csak akkor lehetne tanulni, ha mindenki tanulni akarnak. A dolgok mostani állása szerint nem tanulunk, a régi beidegződések mennek tovább, tehát kemény menet lesz. A förtelemnek még csak az elején tartunk.

(Közben az ember tanul olyan érdekes dolgokat, mint bioinformatika.)

Pillanatnyi helyzetkép

Visszaugrás a navigációhoz

Visszaugrás a navigációra