Bódog a bátor

Vidra

rejtettbodog

Nem reprezentatív felmérésem szerint a kíváncsi, érdeklődő kiskutyákból lesznek a bátor felnőtt kutyák. De azért ők sem minden körülmények között rettenthetetlenek.

A kutyaparák egyik fele nem vicces: ezek azok, amik szándékoltan előidézett kellemetlen élmények miatt alakulnak ki: bakancs, újság, kulcscsomó, lánc, ilyesmik. Érdekes volt, amit Winkler írt a futóblogban egyszer, miszerint a kóbor kutyát nem kell megdobni kővel, hogy elsunnyogjon, elég ha csak lehajolunk, mintha követ keresnénk. Sosem próbáltam, nem is fogom, de fura, hogy vannak ilyen dolgok, amik a közös kutyatudatalattiban vészcsengőt nyomnak.
A véletlenszerűen, vagy a nem is ismert okból kialakuló parák viszont megnyilvánulási formájukban akár viccesek is lehetnek, sőt, néha segítik a nevelést. Persze időnként őrületbe is tudják kergetni az ebek a gazdákat ilyesmikkel, de hát ez van – most miért, mennyire racionális dolog póktól, egértől, bohóctól félni? Na ugye.

Az első igazán mókás kutyaparákat barátnőm túlmozgásos ír szettere produkálta. Annyira megállíthatatlan volt, hogy a dolgát is menet közben végezte, még arra a fél percre se volt hajlandó lecövekelni. De elég volt letenni a földre bármilyen zsinórt, madzagot, vezetéket, és a kutya onnan kezdve moccanatlanul, rettegő arccal várta, hogy valaki majd eltakarítja a félelmetes csíkot az útból, és ő mehet tovább. Ennél idegesítőbb volt, hogy ez az állat képes lett volna szomjan halni, ha nem figyelnek rá eléggé: csak annyi kellett, hogy a vizébe véletlenül bekerüljön egyetlen szem kutyatáp, és ő máris nem volt hajlandó inni.

Bódog alapvetően bátor. Nincs baja hangos és nagy járművekkel, hirtelen mozdulatokkal, a füle mellett lehet petárdázni, lazán veszi, ha tetőre, létrára, vadlesre mászunk nélküle, és nem kétlem, hogy a védelmemre kelne, ha valaki bántani akarna. Érdekesen reagál néhány váratlan dologra: nem megijed, hanem egyből trapézkutya lesz, játszópózba vágja magát. Csak egy igazán komoly kattanása van: ha összecsukható fa szék kerül az útjába, azt farkát behúzva, nagy ívben kerüli. Pár napja volt csak nálunk, amikor nagy csattanással eldőlt mellette egy, azóta nem barátja neki semmi ilyen bútordarab. Ráadásul elpusztítani se próbálja az ellenséget, pedig két perc alatt tudna belőle ropit gyártani. Hamar rájöttünk, hogy ebben nekünk mi a jó: egy ilyen szék a cipősszekrény, nyitott kajászsák elé helyezve 100%-osan biztosítja, hogy Bódog a közelébe se menjen. Ugyanakkor ha rajta ülünk a széken, akkor az szerinte már nem veszélyes (legyőztük helyette is), olyankor gond nélkül elfetreng mellettünk. Most gondoljunk bele: egy félelmetesnek tűnő nagy állat, aki sakkban tartható egy kétkilós székkel.

Tudom, nem szép dolog kinevetni őket, ennek ellenére további lökött kutyák további lökött paráit sok szeretettel várjuk.

bodogfuben Még több történet Bódogról>>

Kapcsolódó cikkek:

Nyomtatás

Cikkeket csak regisztrált felhasználok tudnak elmenteni! Regisztrálj most!

Visszaugrás a navigációra

Szólj hozzá!

7 hozzászólás a “Bódog a bátor” című cikkhez.

 1. lunanyuszi szerint:

  Tavaly került a férjem szüleiékhez egy berni kölyök egy idősödő, csacsi öreg mellé. Őt egy ideig a férjem ijesztegette, már azzal,hogy felkelt a székből. Ha nem foglalkozott vele, a kutyu provokálni kezdte, hogy játszanakmár olyan megijedőset, kergetőztek, rohangásztak. Ha az emberpajtás kicsit megpihent, jött az eb, elbújt a kanapé mögött, kidugta a csöpp fejét. ugatásba kezdett, aztán elszelelt.
  Az öreg berni nem játszott vele, hanem fellengzősen elvonult, esetleg rászólt,hogy hagyja már abba a hangoskodást. Néha eldugta a csontját, ilyenkor a kicsi azonnal jött segítséget kérni. A csontja most is nagyon fontos neki, az az övé.Ha belép valaki a kapunk, és ő jól megugatta, akkor a szájába kapja tulajdonás,és söprés.
  Unokatestvéremék kutyája egy jó ötven kilós jószág, őt a porszívócsővellehet sakkban tartani. Séta után ugyanis mindig leporszívózták, amit ő utált, úgyhogy ha nem akarták, hogy távollétükben Brúnó a kanapén heverésszen, csak rárakták a porszívócsövet. :D

  VálaszVálasz
 2. Mami szerint:

  Fánikutyánk nagyon fél a dörgéstől. Amikor vihar van elfogja a rettegés, félve pislog a plafonra és megpróbálja kitalálni, hogy honnan jöhet ez az irdatlan hang. Amióta ágyat cseréltünk és az új ágyunk alá már nem tud bebújni, azóta a két kanapé közé ül be, és csak az orra látszik ki a sötétből. Egészen láthatatlanná kíván válni olyankor. A vihartól való félelmét még értem én, de hogy a zörgős zacsiktól és a poharaktól miért fél azt nem tudtam megfejteni. :) Farkát behúzva, gyanús szemmel méregeti egy darabig, és mikor a pohár támadó közelségben van, akkor biztonságos távolságra húzódik.

  VálaszVálasz
 3. Vidra szerint:

  Remek, hogy egyszerű hűztartási eszközökkel lehet őket nevelni :D
  Mami, nyáron nem sikerült sártornyos orrú, hínáros Fánit fotózni?

  VálaszVálasz
 4. lunanyuszi szerint:

  Ismerek olyan kutyát is, aki a koccintásra kezd féktelen ugatásba :D

  VálaszVálasz
 5. Mami szerint:

  De igen, egy kis sártornyosat sikerült csinálnom, meg találtam tavalyelőttről egy hótornyosat is. Küldöm MOKSHA címre. :D

  VálaszVálasz
 6. Vidra szerint:

  megkaptuk, köszönettel, tehetséges orrtorony-gyűjtő :) a macskáknal egyébként mi ez a mosdókagylóba tekeredési mánia? már nem ő az első, akitől ilyet látok….

  VálaszVálasz
 7. Mami szerint:

  Nagyon szívesen! Sajna nem túl jók a képek, egy ezeréves géppel csináltam. A macskánk mindenféle lehetetlen helyekre tud betekeredni, de kétségkívül a mosdó a kedvence. Volt olyan, hogy a cipősszerkrény tetején aludt, és a hozzánk érkező vendégek kb. 10 télikabátot pakoltak rá (nem szándékosan) és nyugisan elvolt éjfélig alatta, amikor is a vendégek elmentek, ő kinyújtózkodott és a másik oldalára fekve aludt tovább. Érdekes volt még, amikor a lányom barátja elindult edzésre, és a buszmegállóban vette észre, hogy mozog a sporttasi. Egy napig ezen röhögtünk. Még nem mondtam most pótolom, Bódog már a képekről is imádnivaló gyönyörű jószág.

  VálaszVálasz

Szólj hozzá

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra