Bódog biokutya lesz

Vidra

bodogfeksz

A minden rossznak ellenálló szervezetű, problémamentes kutyám allergiás lett.

Legalábbis nagyon úgy tűnik, hogy ez a baj, és én emiatt szégyellem is magam.

Az egész a sebekkel indult. Bódog séta közben csörtet, kúszik, hempereg, így sokáig semmi furát nem láttunk abban, hogy időnként így harci sebeket szerez. Viszonylag ritkán fordult elő, hogy a sebét vakarta-harapta, amitől az elkezdett nőni és csúnyulni. Megtanultuk, hogy Bódog szőrszerkezete miatt ilyenkor minél hamarabb körbe kell borotválni a sebet, mert szőr alatt jobban terjed a fertőzés, és így, lukkal a bundájában már egész hamar gyógyult.

biobodog

Bódog

Az elmúlt hónapokban viszont túl sűrűn fordult elő, hogy észrevétlenül, pár óra alatt lett egy nagyobb seb a kutyán. És kezdtünk rájönni, hogy azért nem lehet ez normális, hát más kutyákat se sokszor látunk kiborotvált foltokkal.

Az állatorvos megerősítette a gyanúnkat, miszerint valószínűleg tápallergia áll a háttérben, a szójára hajlamos sok kutya így reagálni. Kialakul egy úgynevezett hotspot, amit a kutya 2-3 óra alatt csúnya nagy sebbé vakar. A szégyenem amiatt van, hogy mi magunk nagyjából semmilyen tartósítószeres vagy műcuccot nem eszünk. Bódognak viszont, amellett, hogy kocsonyát is mindig kap, az étkezése fele a tápból van. Mert szereti, és mert nekünk is kényelmes, főleg ha utazunk.

A tanács az volt, hogy most 8 hétig semmiféle mesterséges kaját ne kapjon, aztán utána újra elkezdhetünk próbálkozni más tápokkal. De én nem akarok még egyszer ilyenekkel kísérletezni, hiszen nem egyből jelentkezik a rossz hatás, plusz ha már egyszer nyolc hétig főzök neki, utána nyilván nem állok vissza a száraztápokra. Úgyhogy most, a változatosságra gyúrva, elkezdtem kutyaszakácskönyvet keresni.

Egyszer régebben volt egy magyarra fordított kiadvány, de azt már nem lehet kapni. Találtam egy svéd könyvet, a svédekben bízva ebben tényleg egészséges cuccok lehetnek, de svédül épp nem nagyon beszélek. Angolul már jóval nagyobb a választék, ez és ez például jónak tűnik, de így látatlanban honnan tudjam?

A neten is találtam több gyűjteményt, ezt és ezt is átnézem majd, ebből már talán ki lehet indulni, de csomó ellentmondást is találok – bizonyos helyeken például azt mondják, hogy a hagyma és a fokhagyma nem jó a kutyának, mások szerint semmi gond nincs ezzel.

Addig is, amíg kiképzem magam kutyadietetikából, segítsetek, ha tudtok: a szokványos kocsonya, csirke far-hát, rizs és tészta mellett. Ti mit szoktatok főzni a kutyának?

Még több Bódog kaland>>

Kapcsolódó cikkek:

Nyomtatás

Cikkeket csak regisztrált felhasználok tudnak elmenteni! Regisztrálj most!

Visszaugrás a navigációra

Szólj hozzá!

5 hozzászólás a “Bódog biokutya lesz” című cikkhez.

 1. Kriszta szerint:

  Tea kutyával ugyanez volt a baj, csak ő a bőrbetegséget a menhelyről hozta magával. A doki azt mondta, hogy próbálkozzunk pusztán bárányhúsos táppal, de a legjobb, amit a kutya kaphat: a házi koszt. Ha már valaki táppal akarja etetni a kutyáját, akkor csakis prémiumtáppal tegye, de az baromi drága és még ott sem lehet tudni igazán, mit tesznek bele…

  Az előző kutyánk szinte soha nem kapott tápot (a konzervbe egyszer beleszagolt és köszönte nem kérte, szárazat meg csak akkor, ha már nagyon nem volt energiánk főzni). Nem volt nekünk semmiféle szakácskönyvünk hozzá, csak annyit kell tudni, hogy melyik korszakában milyen tápanyagot igényel jobban és úgy főzni neki. Kölyökkorában pl. majd’ minden nap kapott egy kis adag túrót, rá reszelt sárgarépát, és imádta. Később is minden nap kapott egy kevés sajtot és gyümölcsöt, a fő étele a főtt csirkenyak volt rizzsel. Néha tésztával vagy krumplival. De sokszor a maradék husit ette meg, amit a család hagyott… Mi arra azért figyeltünk, hogy fűszereset és túl sósat ne egyen, hiszen az mégsem kutyának való.
  Volt egy furcsa szokása is: néha nyalta a falat a lakásban, valószínűleg mészhiány miatt. Ilyenkor mindig porrá zúzott tojáshéjat kapott a kajába keverve. Ha túl zsírosat evett, azt kihányta, úgyhogy erre is figyelni kellett.
  15 évig élt ez a kutya és orvost csak akkor látott, ha oltásra vittük, vagy megsérült.
  Igaz, több odafigyelést és energiát kíván ez az étrend, de szerintem megéri, hogy egészséges kutyánk legyen.

  VálaszVálasz
 2. tms szerint:

  boldog új évet e derék ebnek és gazdáinak :)

  VálaszVálasz
 3. Anna szerint:

  Csak most olvastam ezt a bejegyzést, és érdekel, hogy sikerült-e Bódogot meggyógyítani?
  Mi is ugyanebben a cipőben járunk, Akitánk szintén csupa seb lett és folyton rágja – vakarja magát. Először nálunk is ételallergát diagnosztizált az állatorvos,(csirkehús) leálltunk a húsokkal, kapott antibiotikumot, és csak bárányos tápot ehetett. A probléma nem múlt el, a következő diagnózis bolhanyál-allergia volt. Erre is kaptunk gyógyszert, kicsit enyhültek is a tünetek, de még nem tökéletes. A bundája sem olyan, mint máskor. Ez már hónapok óta tart, most vettek tőle vért és szövetmintát-.
  A vérvétel eredménye kimutatta, hogy szegénynek kriminálisan működik a pajzsmirigye, a szövettan még nem jött meg.
  Bízunk benne, hogy végre sikerül megállapítani a valódi betegséget, és meggyógyul.
  Remélem, Bódognál nem ilyen súlyos a helyzet!?

  VálaszVálasz
 4. Vidra szerint:

  Szia Anna,
  látszólag nyugszik a helyzet. Még a sebesedéskor kapott egy adag antibiotikumot, más gyógyszert szerencsére nem. A sebe szépen elmúlt, viszont a szőre most mintha nem olyan gyorsan nőne vissza, mint korábban. Mi mindenféle tápot és kutyakaját kiiktattunk azóta, csak főzött, házi kosztot kap (most már 3 hete, a variációkon még dolgozunk), szerintem kicsit sportosabb lett azóta, ember szerint csak én hallucinálom, hogy fogyott valamennyit. Mindenesetre a kedélye jó, és szerencsére azóta más sebe nem lett.
  A bolhanyál-allergia Bódognál is felmerült (a szójafehérje-allergia egyébként csak erős tipp volt az orvos részéről, nem végeztek vizsgálatokat hozzá, de úgy tűnik, jól rátapintott), de a rendszeres cseppentős rovarirtó, plusz a falusi kirándulások után a spray használata miatt ezt a lehetőséget elvettett a doki. Nagyon remélem, hogy normális kajálás mellett többet nem fog Bódognál visszatérni ez a probléma.
  Saját tapasztalatom nincs, de sokan mondják, hogy kutyáknál is jól működnek a homeopátiás gyógyszerek, illetve a Bach-virágterápia, esetleg keress rá a neten. Ha megvan a szövettan, okulásul szívesen vesszük, ha leírod az eredményeket meg az okokat. Jobbulást a szőrősnek!

  VálaszVálasz
 5. Anna szerint:

  Kedves Vidra!
  A szövettani eredmény alapján egy bizonyos táplálékkiegészítő kapszulát írt fel az állatorvos Mikinek (bocs., a nevét még nem is említettem), ami allergiás bőrgyulladások, seborrhea és egyéb bőrbetegségek kezelésére való. Ugyanakkor egy újabb fajta cseppentős rovarirtót is alkalmaztunk, ami nem csak kullancs és bolha ellen, hanem atkák és különböző férgek ellen is véd. A pajzsmirigyműködésére is kapott tablettákat, amitől szemmel láthatóan jobban érzi magát, nem olyan fázós és elesett. Most nagyon vedlik – gondolom, az is közrejátszik, hogy rengeteget van benn a házban, hiszen cudar idők vannak kinn – de az új szőre már szép, egészséges. Kaptam egy olyan tippet is, hogy a bűzmirigye miatt van mindez a baj, úgyhogy azt is kinyomattuk.
  Most már csak prémium tápot kap, (bárányos és halas), de a gyógyszereit kénytelenek vagyunk valamibe belerakni, mert egyébként kifut a világból, és nem hajlandó megenni. Figyelünk arra, hogy ne legyen benne szója, fűszerek és csirkehús,
  de ebben nem lehetünk biztosak. Nagyon várjuk már, hogy az utolsó piros foltok is tűnjenek el, és ne vakarózzon annyit, mert ez bizony még naponta többször előfordul… Remélem, Ti már túl vagytok a nehezén, és Bódog rendbe jött!
  Üdvözlettel:
  Anna

  VálaszVálasz

Szólj hozzá

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra