Emlék a vakációról – meditterrán hangulat otthon

Animi

3 növény, amit itthon féltő gonddal kell ápolni, a tengerparton viszont úgy nő, mint a “gaz”. Szerencsére, a gondoskodást is meghálálják.

Miután visszatértünk a nyaralásból, sokszor szeretnénk felidézni az ottani hangulatot. Jómagam többször is a kisebb ajándékok helyett különböző helyi ételspecialitásokat hozok haza, hogy a barátaimat egy “külföldi vacsorával” vendégelhessem meg. Megkísérlem elkészíteni az ottani ételspecialitást, jellemző italokat felszolgálni és még egy-két helyi zenei különlegességgel is segítek a hangulat felidézésében.

A vendéglátáson túl, a kertben vagy a teraszon is szeretnénk a nyári, ez esetben mediterrán hangulatot felidézni. Itthon már több olyan mediterrán növény is kapható, amely jól érzi magát nálunk, bár teleltetést igényel.

Ilyenek például a Leander, Hibiszkusz és a Murvafürt is.

Leander az erkélyen

Leander (Nerium oleander)

Íme egy két érdekesség és tanács ezekhez a növényekhez:

Leander (Nerium oleander)

Ez az örökzöld növény a napos helyeket szereti és júliustól szeptemberig gyönyörködhetünk a virágaiban.

Ellenáll a szélnek és aránylag jól tűri a szárazságot is, ajánlott az elhervadt virágokat leszedni. Amennyiben dézsában tartjuk, fontos hogy télen egy 5-10 fokos, napos helyre “menekítsük”.

Jó tudni, hogy ennek a növénynek minden része mérgező, ezért érdemes elkerülni ott, ahol gyerekek vagy házi kedvencek vannak.

Érdekesség:
Régen, Olaszországban úgy gondolták, hogy ha a növény bármely részét (ágak, virágok, stb..) a házban tartják, akkor az balszerencsét hoz az ott lakókra.

Hibiszkusz (Hibiscus syriacus)

Ez az Ázsiából származó bokor, igen népszerű szép és bőséges virágzása miatt.

Egy igen igénytelen növény, ezért a törődésnek mindig látható eredménye van. A napos, esetleg félárnyékos helyeket kedveli és vízigénye közepes.

Ez a növény Dél-Korea nemzeti szimbóluma és a halhatatlanságot jelképezi. A dél-koreai himnuszban ezt a virágot az országhoz hasonlítják.

Érdekesség:
A vörös hibiszkusz virága, tradicionális “viselete” a tahiti nőknek. Egy szál virág a fül mögé helyezve azt jelzi a külvilágnak, hogy a viselője férjet keres
.

Kopasz murvafürt (Bougainvillea glabra)

Ez a Brazíliából származó kúszó bokor, akár a 8 métert is elérheti, ha neki tetsző helyre kerül és talál valamit, amire “támaszkodhat”.

Mindenképp napos helyre helyezzük, annak érdekében, hogy minél bőségesebb legyen a virágzás, bár ami igazán szép az nem is a virága, hanem az azt körülvevő fedőlevelek, amelyek halvány rózsaszíntől kezdve sötétliláig váltakozhatnak.
Vízigénye alacsony, jól tűri a szárazságot is. A fagyokra nagyon érzékeny, ezért érdemes, már ősszel “teleltető helyre” vinni, ahol legalább 8-10 fokos, világos helyen pihenhet.

Kellemes kalandozást mindenkinek!

A tippeket az Animi Designtól kaptuk. Köszönjük!

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra