Szúnyogriasztó növények léteznek?

Animi


Rohamosan közeleg a szúnyog-szezon. Milyen vegyszermentes szúnyogriasztó hatékony?
Városi legendák szerint régen a parasztházak ablakába azért tettek muskátlit, hogy távol tartsa a szúnyogokat, újabb keletű bölcsesség pedig az, hogy a citromillatú muskátli (Pelargonium odoratissimum) citromos illata miatt hatásos a törékeny vérszívók ellen. Ugyancsak erős illata miatt a kakassarkantyút (Plectranthus coleoides) is gyakran emlegetik szúnyogriasztó növényként.
Bármelyiket ültethetjük balkonládába, mert szépek akár együtt, akár külön-külön is, azonban fontos tudni, hogy nem ismerünk olyan növényt, amely valóban hatékonyan távoltartja a szúnyogokat. Való igaz, hogy a citronella vagy az egyéb citrus illatot árasztó gyertyák, füstölők és növények kis mértékben segítenek távol tartani a kellemetlenkedő szúnyogokat, de a módszer közel sem 100 %-os.
A szúnyoginvázió elleni megelőző csapás lehet, ha a teraszon, ablakban lévő és egyéb cserepes növények alatti kis tálcákon, ahol különben összegyűlne a víz, elhelyezünk némi kávézaccot, illetve a kerti hordók, egyéb edényekben összegyűlő vizet kiöntjük, letakarjuk. Ezek a megelőző intézkedések mérsékelik a szúnyogok szaporodását, mivel ezek a vérre szomjazó kellemetlenkedők a petéiket az állóvizekben helyezik el, ahol 7-10 nap alatt fejlett rovarrá vállnak.
Nyitott ablakokú lakótér védelmére pedig a legbiobb és legjobb módszer a szúnyogok ellen a szúnyogháló.
A tippket az Animi Designtól kaptuk. Köszönjük!

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra