Szúnyogriasztó növények léteznek?

Animi

Rohamosan közeleg a szúnyog-szezon. Milyen vegyszermentes szúnyogriasztó hatékony?

Városi legendák szerint régen a parasztházak ablakába azért tettek muskátlit, hogy távol tartsa a szúnyogokat, újabb keletű bölcsesség pedig az, hogy a citromillatú muskátli (Pelargonium odoratissimum) citromos illata miatt hatásos a törékeny vérszívók ellen. Ugyancsak erős illata miatt a kakassarkantyút (Plectranthus coleoides) is gyakran emlegetik szúnyogriasztó növényként.

Bármelyiket ültethetjük balkonládába, mert szépek akár együtt, akár külön-külön is, azonban fontos tudni, hogy nem ismerünk olyan növényt, amely valóban hatékonyan távoltartja a szúnyogokat. Való igaz, hogy a citronella vagy az egyéb citrus illatot árasztó gyertyák, füstölők és növények kis mértékben segítenek távol tartani a kellemetlenkedő szúnyogokat, de a módszer közel sem 100 %-os.

A szúnyoginvázió elleni megelőző csapás lehet, ha a teraszon, ablakban lévő és egyéb cserepes növények alatti kis tálcákon, ahol különben összegyűlne a víz, elhelyezünk némi kávézaccot, illetve a kerti hordók, egyéb edényekben összegyűlő vizet kiöntjük, letakarjuk. Ezek a megelőző intézkedések mérsékelik a szúnyogok szaporodását, mivel ezek a vérre szomjazó kellemetlenkedők a petéiket az állóvizekben helyezik el, ahol 7-10 nap alatt fejlett rovarrá vállnak.

Nyitott ablakokú lakótér védelmére pedig a legbiobb és legjobb módszer a szúnyogok ellen a szúnyogháló.

A tippket az Animi Designtól kaptuk. Köszönjük!

Kapcsolódó cikkek:

Nyomtatás

Cikkeket csak regisztrált felhasználok tudnak elmenteni! Regisztrálj most!

Visszaugrás a navigációra

Szólj hozzá!

3 hozzászólás a “Szúnyogriasztó növények léteznek?” című cikkhez.

  1. Vidra szerint:

    Mi az hogy közeleg? Javában itt van a korábbi rengeteg eső miatt. Tipp a szomszédtól: ha más nincs kéznél, fogj egy citromkarikát és azzal kend be a bőrödet, elvileg nem szeretik a szúnyogok.

    VálaszVálasz
  2. krisz szerint:

    Felenk ketfele novenyrol tartjak hogy szunyogriaszto: teafa levele, ennek olaja gondolom Magyarorszagon is kaphato a gyogynovenyesnel, mind csipes megelozesre mind annak enyhitesere jo. A masik a nim (Azadirachta indica) fa levele, ami nalunk nem honos, de megtalalhato es az aboriginalok hasznaljak a mai napig is magukra dorzsolve.

    VálaszVálasz

Szólj hozzá

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra