Tavaszi tippek a teraszra!

Animi

Egyszerű és praktikus ötletek.

1. Használjuk bátran a színeket!
Az élénk színű cserepek, kaspók még a legegyszerűbb levéldísznövényeket is szebbé teszik, és a többi kiegészítő (párna, takaró, bútor, üveg stb.) ugyancsak lehet színes. Ha van egy régi ládánk fessük le türkizkékre vagy pirosra! Ha van egy régi fotel takarjuk le egy nagy, mintás terítővel!
2. Cseréljük le a muskátlikat!
Így tavasszal óriási választékot kínálnak a kertészetek és faiskolák. Fontos figyelembe venni a terasz adottságait és annak megfelelő növényeket választani. Fontos szempont az erkély fekvése, a napos órák száma és az helyszín szélvédettsége, továbbá figyelembe kell venni, hogy a nagy vízigényű növényekre több időt kell szánni! És végül ne felejtsünk el rákérdezni, a növény végleges méretére is, nehogy később kellemetlen meglepetés érjen.
3. Optikai dúsítás!
Erkélyünk falára szerelt tükörrel optikailag növelhetjük annak méretét! Amennyiben két oldalán még magas növényekkel, kísérjük akkor az tovább “zöldíti” a látványt.
4. Ha nem szép, takarjuk el!
Használjunk kúszónövényeket, amelyek elfedik a kevésbé dekoratív falakat és nagyobb zöldfelületet varázsolnak teraszainkra. A téli jázmin már tél végén kis sárga virágaival örvendeztet meg minket.
5. A cserépbe ültetéskor sokat tehetünk a jó vízelvezetés érdekében!
Ajánlott a virágtartó alján lévő lyukakat törött cserépdarabbal letakarni, így elkerülhető a “vízelvezető lyukak” eldugulása, ezt követheti még egy réteg apró kövekből, amely segíti a felesleges víz elvezetését. Fontos! A szoba és erkélynövényeknél sokkal jellemzőbb, hogy a túlöntözésbe pusztulnak el, mintsem kiszáradás miatt.
6. Ültessünk fűszernövényeket!
Az erkély egy szélvédett, napsütötte sarkában bátran alakítsunk ki egy kis fűszerkertet! Petrezselyem, bazsalikom, rozmaring, metélőhagyma, medvehagyma, citromfű díszei lesznek a terasznak és a konyhában is jól jönnek.
7. Használjunk cserjéket, bokrokat a teraszon is!
Választhatunk bátran magasabb növényeket, amelyeket egy nagyobb tárolóban a földre helyezhetünk, ezzel eltakarva esetleg a kevésbé dekoratív erkélykorlátot és meghittebb hangulatot teremtve az erkélyre kiülőknek is.
8. Ajánlott korán reggel öntözni növényeinket!
Ha módunkban áll, ajánlott fél-egy órával előbb vizet engedni és azt állni hagyni, mivel így a víz klórtartalma nagymértékben csökken, és a víz hőmérséklete is megfelelőbb lesz az öntözésre.
9. Takarjuk le a virágföldet!
Fedjük le mulch-csal vagy kavicsokkal a virágföldet! Ez segíti a növényt a víz megtartásában és a dekoráció része is lehet!
10. A világítás is csodákra képes a teraszon.
Akár nagy üveg tégelyekben gyertya, akár a karácsonyi kisméretű fehér izzókról van szó, mind-mind különleges hangulatot teremt a teraszon. Természetesen mindig szem előtt kell tartani a biztonsági és tűzvédelmi szempontokat.
11. Vásárlás előtt válaszunk stílust!
Ez fontos lesz a kiegészítők és a növények kiválasztásánál! Hiszen a növények stílusa is eltérő: rusztikus, mediterrán, minimalista, keleties, stb. Mindenképp legyen a teraszon egy kényelmes szék vagy fotel, ha ez megvan akkor biztosan több időt töltünk majd ott!
A tavaszi terasz tippeket az Animi Designtól kaptuk. Köszönjük!

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra