Új-Zélandi romantika: erdei ház a pohutukawák között

Myreille

A sok barna általában unalmas, de nem akkor, ha maga a természet adja hozzá a hátteret. Modern erdei ház az ősöreg fák között.

 

A Metrosideros excelsa Új-Zélandon őshonos fa, amelyhez egy nagyon fontos legenda is kapcsolódik: az elhunyt maori ember lelke a fa gyökerein keresztül jut el az óceánba, hosszú hajós vándorlásának színhelyére. Új-Zélandi karácsonyfának is nevezik, mert novembertől januárig virágzik, és pihés, vörös virágai messziről olyannak tűnnek, mintha valaki piros üveggömböket aggatott volna a fára. A fát maori nyelven pohutukawának hívják.

A teleket, amelyre az “erdei házat” kellett megtervezni közel van a tengerhez, de szinte teljesen benőtték az ősöreg pohutukawák, és éppen ezért nem a tengerparti hangulat jelentette a fő vonalat a ház tervezésekor, hanem maguk a fák jelölték ki a területet a ház számára.

A ház minden részlete illeszkedik az erdő hangulathoz és nem csak formavilágában, hanem a felhasznált anyagok miatt is. Sőt, olykor azt is nehéz megmondani, hogy most a házban vagy az erdőben vagyunk, mert a sok üvegfelületnek köszönhetően a határok elmosódnak.

Ház a pohutukawák között (Fotó: herbstarchitects.co.nz - Patrick Reynolds)

Hol kezdődik az erdő és hol kezdődik a ház. - Ház a pohutukawák között (Fotó: herbstarchitects.co.nz - Patrick Reynolds)

Ágak midnenhol... - Ház a pohutukawák között (Fotó: herbstarchitects.co.nz - Patrick Reynolds)

Szó szerint sok fa. - Ház a pohutukawák között (Fotó: herbstarchitects.co.nz - Patrick Reynolds)

Ház a pohutukawák között (Fotó: herbstarchitects.co.nz - Patrick Reynolds)

Kilátás a galériáról. - Ház a pohutukawák között (Fotó: herbstarchitects.co.nz - Patrick Reynolds)

Hálószoba: egyszerűen szép. - Ház a pohutukawák között (Fotó: herbstarchitects.co.nz - Patrick Reynolds)

herbstarchitects.co.nz (alaprajzért és még több képért nagyon érdemes kattintani)>>

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra