A Tarot kertje

Vidra

tarotkert Gurulsz szépen lefelé az olasz csizma nyugati partján, aztán a Laguna di Orbetello után lekanyarodsz balra, és Capalbio környékén egyszer csak ott van előtted a megelevenedett Tarot-pakli.

Van, akinek a Tarot szimplán jóskártya, nekem inkább játék, önismereti és önfejlesztő eszköz. Az elmúlt tizensok évben kíváncsi vagy tanácstalan élethelyzeteimben elég jelentős időt töltöttem a (mostanra már elég viseltes) kártyapaklival. Minél többet forgattam, az egyes lapok annál többet jelentettek, a jelentés-variációk által egyre több kép jelent meg a fejemben, csak én béna vagyok a rajzoláshoz is. A nálam tízezerszer tehetségesebb emberek szépen újabb és újabb képekbe tudták fogalmazni a kártyák által közvetített érzéseket, tessen csak például ezt a gyűjteményt végignézni (igen, Hello Kitty Tarot is van). És van olyan alkotó is, aki nem állt meg a rajzoknál, és ha már szoborni kezdett, akkor a méreteket se aprózta el.

Bírom az ilyen embereket, mint Niki de Saint Phalle: kitalálnak valamit, dédelgetik az ötletet, és még ha évtizedekbe telik, végül akkor is megcsinálják, mert van hozzá hitük és kitartásuk. Közel 50 évesen állt neki igazán, hogy összehozza a megálmodott Tarot-kertet, majd kellő türelemmel és baráti segítséggel 1998-ban, 68 éves korára lett kész a mű.

Gaudít (is) idéző ezoterikus mesevilág ez: minden hatalmas, minden élettelin, harsányan színes, mégse hajlik giccsbe. Csupa tükröződés, mozaik, csillogás, részlet az egész, miközben a legtöbb installáció akkora, hogy meg kell mászni, bele kell bújni ahhoz, hogy a sok apróság végül összeálljon.

Niki de Saint Phalle igazán inspiráló örökséget hagyott maga után 2002-ben; olyat, ami a Tarot-kártya ismerete nélkül is jólesik a szemnek és a gyermeki léleknek.

Tarot Garden official website

Tarot-kert/Tarot Garden/Il Giardino dei Tarocchi – Grosseto (2006 – Vidra)


View Larger Map

Kapcsolódó cikkek:

Nyomtatás

Cikkeket csak regisztrált felhasználok tudnak elmenteni! Regisztrálj most!

Visszaugrás a navigációra

Szólj hozzá!

5 hozzászólás a “A Tarot kertje” című cikkhez.

 1. Kriszta szerint:

  Aha, én is irigylem az ilyen embereket.
  Gaúdit imádom, tényleg erősen hajaznak rá ezek a szobrok :)

  VálaszVálasz
 2. debra szerint:

  kedves emberek!

  nagyon szeretnek eljutni a tarot kertbe, evek ota dedelgetem az otletet, iden jo lenne megvalositani. szeretnek minel tobbet megtudni a helyi kozlekedesrol. ha van vkinek ezzel kapcsolatban tapasztalata, kerem, irjon egy emailt! (debrapinty kukac gmail pont com)

  elore is nagyon koszonom!
  debra

  VálaszVálasz
 3. Vidra szerint:

  Én 3 éve voltam és motorral, úgyhogy tömegközlekedésről nemigen van infom :( de közelebbi nagyobb városokból (pl. Grosseto vagy Orbetello) biztos van valami lehetőség. Ha más nem, autostop ;)

  VálaszVálasz
 4. Myreille szerint:

  A könnyebb tájékozódást segítendő, frissítettük a cikket egy térképpel.

  VálaszVálasz
 5. debra szerint:

  idén végre össze fog jönni!! ^^ majd beszámolok….
  debra

  VálaszVálasz

Szólj hozzá

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra