Nyaralás a vadregényes Aran-szigeteken

Myreille

A turisták reggel jönnek, este mennek. De ha vihar van, nem jönnek. Mi napokat töltöttünk Inisheeren és a másik két szigeten. Bármikor visszamennék.

Írország, Aran-szigetek (Fotó: Myreille)

Írország, Aran-szigetek (Fotó: Myreille)

Szeretettel és köszönettel Évinek

Budapest Dublin repülő. Dublin Galway busz. Galway Inisheer hajó. Életemben nem hajóztam még ennyit.

A Galwayi-öbölben a három szigetből álló szigetcsoportot nevezik Aran-szigeteknek. Növekvő sorrendben: Inisheer (Inis Oírr), Inishmaan (Inis Meáin) és Inishmore (Inis Mór). Minden csupa (szürke) kő, a kerítések, a tengerpart, a házak és mégis gyönyörű. A kőkerítéseket a földből kiszedett kövekből építették, hogy legyen némi humusz a fűnek, a fű meg a teheneknek kell. Itt mindenki, több generációra visszamenőleg halász. Az egyik Bed & Breakfast-ban a házinéni a világ legjobb hal chowderét készíti. Reggel nekiáll, a hal nem éppen nemes részeiből alaplevet főz, majd jönnek a titkos családi hozzávalók és a végeredmény forró, ízletes és természetesen nem maradhat el mellőle a vajas pirítós.

A szigetek leghíresebb látnivalója a sziklafalra épített vár a Dún Aengus (Inismore), de mindhárom szigeten van kisebb-nagyobb gyűrűvárrom. Inis Oírr-on, a legkisebb szigeten, a rozsdálló, zátonyra futott hajó és a világítótorony jelöli ki a séták vonalát. Apropó séták. Nem lehet bóklászni, csak a tengerparton vagy az utakon lehet sétálni, mert a makacs arani ember minden négyzetcentiméteren nyerni próbál az elemekkel szemben. A legenda szerint, az Aran-szigeteken élő emberek a másvilág határán élnek és titkos tudás birtokosai.

Linkek:
http://www.aranislands.ie/
wikipedia

Kapcsolódó cikkek:

Nyomtatás

Cikkeket csak regisztrált felhasználok tudnak elmenteni! Regisztrálj most!

Visszaugrás a navigációra

Szólj hozzá!

5 hozzászólás a “Nyaralás a vadregényes Aran-szigeteken” című cikkhez.

 1. Fega szerint:

  Szia,
  átkövettelek a myr… oldalról, ezúton jelezvén, az általam folyamatosan olvasott blogok közül a tiédet olvasom legrégebb óta (legalábbis a számítógép így tudja). Köszönöm, hogy írsz, abba ne hagyd!
  (a nyitón oda kellene figyelni, mert a túl nagy képek mellett a justified sorok csúnyák, nagyon széthúzódnak, sztem. De ez is alakul még, mint ahogy a pillangóból zöld bizgentyű lett.)
  fg

  VálaszVálasz
 2. Myreille szerint:

  Szia!

  Köszönöm, hogy ilyen hűséges olvasó vagy. Remélem, megéri. (Az oldal még csiszolódik, csiszolódunk, lassan összeszokunk.)

  VálaszVálasz
 3. Csücsök szerint:

  Szia!!

  Köszi, köszi, köszi… :) most néztem meg először ezt az oldalt, mert ugye alapértelmezett a régebbi :) de nagyon tetszik, és annyi minden van, hogy hirtelen nem is tudom, merre olvassak. De a lényeg: pont jókor jutott el hozzám az Aran-szigetek létezése, mert egy hét múlva indulunk Dublinba :) És mivel nincs még fix progink, ez mindenképp belefér! Gyönyörű, és tényleg köszönöm!!

  VálaszVálasz
 4. Myreille szerint:

  Hello Csücsök!

  Akkor belehúzok és gyorsan törlesztek még egy Dublin és egy Galway elmaradást is. :)

  VálaszVálasz
 5. Csücsök szerint:

  Húúúú, az nagyon jó lenne :):) Várom, várjuk!!!

  VálaszVálasz

Szólj hozzá

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra