Bizarr műremek

Vidra

kuth

Bármennyire érdekes hely, nem mindenki kíváncsi a csontkápolnára Kutná Horában.

Prágától 70-80 kilométerre fekszik a cseh kisváros, Kutná Hora, amely hajdan nem annyira a csonthalmokról volt híres, hanem ezüstbányájáról és pénzverdéiről: a 13. és a 17. század között a virágzó, gazdag település egyben királyi székhely is volt. Temetkezési helyként is fontos, sőt, „népszerű” volt, mivel a Golgotáról származó, szent földdel szórták be.

A Sedlec negyedben álló Csonttemplom eredetileg 1300 körül épült, a Szűz Mária Mennybemenetele-templom kápolnája volt. Az akkori pestisjárvány és a huszita háborúk miatt több tízezer embert hantoltak itt el – az ő csontjaik képezték az alapját a mostani gyűjteménynek. A morbid díszítés főként egy Frantisek Rint nevű ember műve: 1870-ben került a kápolna a Schwarzenberk család tulajdonába, és ők bízták meg ezt a férfit a dekorálási munkálatokkal. Hogy őrült volt-e vagy csak praktikus, nem tudom: mikor nekikezdett a feladatnak, már akkor álltak ott piramisokba rendezett csontok és koponyák, ő csak szabadjára engedte a képzeletét. Így lettek az emberi csontokból csillárok (a csillárban állítólag minden emberi csontnak jutott szerep), oltárok, kelyhek, címerek és szoborcsoportok.

Bizarrnak bizarr, de igazán mégsem hátborzongató; nekem inkább a halál misztériumáról, érdekes szépségéről, egyben az emberi anatómia különlegességéről szól – és nem horrorfilmek, vagy gót deathmetal bandák videoklipjei jutnak róla eszembe. Egy látogatást mindenképp megér, ha arra jársz; picike kápolna, jó 20 perc alatt mindent részletesen végig tudsz nézni, és magyar nyelvű ismertetőt is kapsz a belépő mellé.

A Csontkápolna többnyelvű honlapja: www.kostnice.cz
Kutná Hora 1995 óta a Világörökség része, a városról további infók itt: www.kutnahora.cz

Kutná Hora (Fotó: Vidra, 2008)

Kapcsolódó cikkek:

Nyomtatás

Cikkeket csak regisztrált felhasználok tudnak elmenteni! Regisztrálj most!

Visszaugrás a navigációra

Szólj hozzá!

4 hozzászólás a “Bizarr műremek” című cikkhez.

 1. papucs szerint:

  Nekem már volt szerencsém sétálni a csontok között és tényleg bizarr élmény volt. Kutná Hora mindenképpen megér egy napot, mert a csonttemplom érdekessége mellett a katedrálisa gyönyörű, az utcák hangulatosak, érdemes megkeresni a hatalmas kőkutat és egy olasz pénzverdét is bejárhatunk, ahonnan annak idején a híres prágai garasok kigurultak :)

  (és a kemping néhány éve hihetetlenül olcsó volt)

  VálaszVálasz
 2. Priboj Istvánné szerint:

  Nagyon szívesen megnézném, ha lehetőségem lesz el is megyek.
  Számomra ez nem borzalmas, inkább felemelő,és tiszteletbeli látvány és élmény lenne.
  Üdv: Priboj Éva

  VálaszVálasz
 3. qui szerint:

  Roppant érdekes élmény!Mindenkinek érdemes megnézni!

  VálaszVálasz
 4. Torbágyi Gyula szerint:

  A 80-as években jártam ott, nem szabad kihagyni sem a Csontkápolnát, sem a Katedrálist!

  VálaszVálasz

Szólj hozzá

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra