Bizarr műremek

Vidra

kuth

Bármennyire érdekes hely, nem mindenki kíváncsi a csontkápolnára Kutná Horában.

Prágától 70-80 kilométerre fekszik a cseh kisváros, Kutná Hora, amely hajdan nem annyira a csonthalmokról volt híres, hanem ezüstbányájáról és pénzverdéiről: a 13. és a 17. század között a virágzó, gazdag település egyben királyi székhely is volt. Temetkezési helyként is fontos, sőt, „népszerű” volt, mivel a Golgotáról származó, szent földdel szórták be.

A Sedlec negyedben álló Csonttemplom eredetileg 1300 körül épült, a Szűz Mária Mennybemenetele-templom kápolnája volt. Az akkori pestisjárvány és a huszita háborúk miatt több tízezer embert hantoltak itt el – az ő csontjaik képezték az alapját a mostani gyűjteménynek. A morbid díszítés főként egy Frantisek Rint nevű ember műve: 1870-ben került a kápolna a Schwarzenberk család tulajdonába, és ők bízták meg ezt a férfit a dekorálási munkálatokkal. Hogy őrült volt-e vagy csak praktikus, nem tudom: mikor nekikezdett a feladatnak, már akkor álltak ott piramisokba rendezett csontok és koponyák, ő csak szabadjára engedte a képzeletét. Így lettek az emberi csontokból csillárok (a csillárban állítólag minden emberi csontnak jutott szerep), oltárok, kelyhek, címerek és szoborcsoportok.

Bizarrnak bizarr, de igazán mégsem hátborzongató; nekem inkább a halál misztériumáról, érdekes szépségéről, egyben az emberi anatómia különlegességéről szól – és nem horrorfilmek, vagy gót deathmetal bandák videoklipjei jutnak róla eszembe. Egy látogatást mindenképp megér, ha arra jársz; picike kápolna, jó 20 perc alatt mindent részletesen végig tudsz nézni, és magyar nyelvű ismertetőt is kapsz a belépő mellé.

A Csontkápolna többnyelvű honlapja: www.kostnice.cz
Kutná Hora 1995 óta a Világörökség része, a városról további infók itt: www.kutnahora.cz

Kutná Hora (Fotó: Vidra, 2008)

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra