Finomságok a szaloncukron és a diós bejglin túl: holland december

Vidra

Így kell télen holland módra hízni – azaz fotós körkép a mélyföldi decemberi édességek világából. Édes utazás Mikulástól a karácsonyi sütiken át az új évi édességekig.

Amikor 8 éve Pestről egy világvégi kis faluba költöztem, sok mindenre számítottam az új életforma kapcsán, de arra sosem, hogy irracionális mennyiségű új holland barátra/ismerősre teszek szert. Márpedig a számuk egyre csak növekszik, és még csak nem is azért, mert egymást hozzák. Gondolom, van itt a környékben egy hollandmágnes.

Szeretettel Hollandiából!/Fotó: Pixabay

Szeretettel Hollandiából!/Fotó: Pixabay

Egyiküktől érkezett a minap egy hatalmas meglepetés-pakk, benne 3-4 kilónyi édességgel. A hollandok ugyanis vég nélküli cukorrohamban töltik a decembert: van külön édességük Mikulásra, Karácsonyra és még Szilveszterre is. Ebből kaptam egy gáláns válogatást, egyenként post-iteken jelölve, hogy mikor melyiket és hogyan fogyasztják.

Ha már ennyire meghatódtam, gondoltam, megosztom a holland decembert mindenkivel – vagy ha netán itt élő hollandnak szeretne valaki decemberi örömet szerezni, legyen miből válogatnia.

Ez még semmi extra, csak habcukor/Fotó: Vidra

Ez még semmi extra, csak habcukor/Fotó: Vidra

Chokoladeletter

Több mint 10 deka betű csokiból – ét-, tej- vagy fehér csoki is lehet. Hollandiában hagyományosan csak a Mikulás (Sinterklaas) előtti hetekben lehet kapni a kalóriadús ABC-t, de online bármikor rendelhető.

Betűk csokiból/Fotó: Vidra

Betűk csokiból/Fotó: Vidra

 

Speculaas

Gyömbéres-fűszeres kekszféle, laposan. Sok hasonlóságot mutat ízvilágban a német, belga és skandináv mézeskalács-jellegű cuccokkal, de ez a holland verzió (helyenként mandulával turbózva) kicsit haraphatóbb állagú, kevésbé ropogós süti – szintén Mikuláshoz köthető, de szerintem egész télen ezen élnek.

Speculaas/Fotó: Vidra

Speculaas/Fotó: Vidra

 

Kruidnoten

Ránézésre valami csokis reggelizős gabonapehelynek tűnik, amit automatikusan tejbe szórna az ember. Nyilván lehet így is fogyasztani, de önmagában is jó és ropogós aprókeksz, általában olyan fűszerezéssel, mint a speculaas, de minősített esetben a hollandok ezt képesek csokival is bevonni.

Kávé mellé egész decemberben!/Fotó: Vidra

Kávé mellé egész decemberben!/Fotó: Vidra

 

Roomboter amandelstaaf

Mandulás-marcipános krémes töltelék köré csavart vajas leveles tészta. A Post-it szerint ha kicsit megmelegítem a sütőben a sütőben, még finomabb. Gyakran még porcukorral is megszórják a tetejét, biztos, ami biztos. Karácsonyi csemege.

Myreille azt mondja, hogy ilyet sütni fog, de porcukor nélkül, mert diétázik.../Fotó: Vidra

Myreille azt mondja, hogy ilyet sütni fog, de porcukor nélkül, mert diétázik…/Fotó: Vidra

 

Kerststol

Tulajdonképpen gyümölcskenyér, de annyi gyümölccsel (narancs- és citromhéj, mandula, gyömbér, dió, mogyoró, mazsola, piros bogyósok, plusz az érzés kedvéért brandy, fahéj, tej, vaj) és marcipánnal, hogy a kelt tészta szinte nem is fér köré. Porcukor ennek a tetejére is kerül.

Kreststol/Fotó: Vidra

Kreststol/Fotó: Vidra

 

Nieuwjaarsrolletjes

A holland tradicionális ostya újévi változata a ropogós, édes ostyacső, amit tejszínhabbal töltenek meg az újév tiszteletére (gondolom, még az újévi fogyókúrás fogadalmak előtt). A mögötte rejlő magyarázat, hogy az egész évben fogyasztott lapos ostyával szemben a nem szétnyílt tekercs az Újév ismeretlenségét szimbolizálja.

Boldog édes decembert és még édesebb, boldogabb új évet!/Fotó: Vidra

Boldog édes decembert és még édesebb, boldogabb új évet!/Fotó: Vidra

Kapcsolódó cikkek:

Nyomtatás

Cikkeket csak regisztrált felhasználok tudnak elmenteni! Regisztrálj most!

Visszaugrás a navigációra

Szólj hozzá!

Szólj hozzá

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra