Kép és Képtelenség: Másfél óra a jelenben

Kárpáti Judit

A téli szünetben két korizás és az otthoni társasozás közé kerestem valami jó programot. Ez lett a Capa Központ és a Kitchen Budapest közös kiállítása, a Kép és Képtelenség.
kepeskeptelenseg00
Ami azt illeti, egyáltalán nem vagyunk a mai technológia tipikus fogyasztói. Habár mi, szülők mindketten számítógép és okostelefon segítségével dolgozunk, tablet például nincs a családban és a hatéves kisfiunkat még nem darálták be a videójátékok.
Mégis, amikor a téli szünetben két korizás és az otthoni társasozás közé kerestem valami jó programot, egyből megtetszett a Capa Központ és a Kitchen Budapest közös kiállítása, a Kép és Képtelenség.
kepeskeptelenseg01
kepeskeptelenseg04
kepeskeptelenseg03
A tavaly november 17-én nyílt kiállítást interaktív tárlatként emlegetik az ajánlókban, mely a látáshoz és megfigyeléshez kapcsolódó új, innovatív technológiákat egyedi nézőpontból vizsgálja meg, miközben egyszerre mutatják be a piacvezető technológiákat és a hackerek, művészek technológiai vízióit.
A piacvezető technológiák közül engem leginkább a Google Glass érdekelt, minden egyébre pedig nyitott voltam és kíváncsian vártam, milyen lesz a Capa Központ, – teljes nevén Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ – mert mióta egy éve megnyílt én még nem jutottam el, hogy megnézzem.
Az Ernst Lajos által építtetett épület a Nagymező utcában eleve gyönyörű. Az viszont már nem alapvető adottság, hogy amikor megérkezünk a jegypénztáros fiatal nő nagyon kedves és mielőtt még megvennénk a jegyeket figyelmeztet, hogy az egyes installációk kipróbálásához lehetséges, hogy kicsit várnunk kell, mert éppen elég sokan vannak.
A másik kellemes meglepetés a belépőjegy, ami szerintem gyönyörű, legalábbis én odavagyok ezért a komoly súlyú kartonból készült bilétáért, amire a belépéskor még egy szép pecsétet is kaptunk.
bileta02
Maga a kiállítás három-négy teremben kapott helyet és az előzetes figyelmeztetéssel ellenben mindent szinte azonnal ki tudtunk próbálni.
A tárlat célja, hogy játékos és szórakoztató formában bemutassa mindenkinek, hogy milyen, a látást és megfigyelést segítő eszközök fogják meghatározni a következő évtizedet számunkra maradéktalanul teljesült.
Mint ahogy írtam is, egyelőre nem a hétköznapjaink része minden már akár könnyebben is elérhető technológia, ezért rá tudtunk csodálkozni az egyszerűbb eszközökre is. A Google Glass tényleg érdekes volt, ki kell próbálni, de hosszabban időztünk egy olyan vicces játéknál, aminek segítségével madárként csapdosva a karunkkal egy kismadarat röptethettünk.
kepeskeptelenseg05
kepeskeptelenseg06
Az egyes „állomásokon” pontos leírás szerepel arról, hogyan próbálható ki az adott eszköz, de a jelentősebbeknél nagyon kedves és segítőkész fiatalok mutatták meg, mit, hogyan kell használni.
Őszintén szólva, nem rögzült minden kipróbált technológia neve, ezért, aki pontosabban szeretne tájékozódni, mire számítson, az a múzeum oldalán erről minden információt megkaphat.
Mi egy tényleg klassz másfél órát töltöttünk a központban, amit még egy gyümölcsrizsezéssel fejeltünk meg. Ha a hétvégi programokra szánt keretbe belefér, akkor nem lehet kihagyni a központtól pár lépésre lévő Sugar cukrászdát!
A kölyköknek pedig egy szavuk sem lehet a nap további részében.

Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ
Kép és Képtelenség
2014.november 17.-2015. március 1.
www.capacenter.hu
A biléták kivételével a fotók: ©Kép és képtelenség / Kurátor: Nemes Attila / Capa Központ 2014.

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra