Mézeskalácsházak Garaboncon

N.V.K.

A Téli berek nem csak Matula bácsi privilégiuma. Felkerekedtünk és körbejártuk a Kis-Balaton sás és nád között rejtőző világát, ahol minden csupa madárhang, a fák ágain fagyöngy hintázik, és csendes parasztházak emlékeznek hajdan volt gazdáik dolgos hétköznapjaira.

A magyar népi építészet egyedülálló remekeit őrzik a zalai, apró falvacskák. Az erdők és dombok közé bújt települések helynévtábláit külön kaland kibetűzni. Garabonc. Mit rejt a szó, miről mesélnek a százéves, mohával benőtt kerekes kutak? Talán itt csupa garabonciás diák lakott, vagy csupán egy, de az nevezetes?! Mit jelent a garabonciás? A néphit a középkori vándordiák alakját torzította, bűbájos és veszélyes fickóvá, aki egyenesen az ördöggel cimborál, számtalan mesében feltűnik, a táltossal rokon.

Garabonc valóban megbabonáz, méghozzá az 1920-as években épült házaival. A különleges díszítőmotívumok, a tűzfalak színvilága nem mindennapi. Hívogató mézeskalácsházak között vezet a zalai borút. A szomszédos Zalakaros gyógyfürdője pedig ellazít és felmelegít a jeges téli napokon.

Kapcsolódó cikkek:

Nyomtatás

Cikkeket csak regisztrált felhasználok tudnak elmenteni! Regisztrálj most!

Visszaugrás a navigációra

Szólj hozzá!

2 hozzászólás a “Mézeskalácsházak Garaboncon” című cikkhez.

  1. kiki szerint:

    Mira! Festmény lett a képekből! Gyönyörű!

    VálaszVálasz
  2. Nanon szerint:

    Hurrá, hurrá! … és még, még még! :) Nagyon szeretem az utazós írásokat (is) és szívesen olvasok olyan tájakról, ahol még sosem jártam (és lehet, hogy el sem jutok – gondolok itt a világjáró moksha táska kalandjaira is), de közben nagyon hiányoztak már az “itthoni barangolások”. Nagyon örültem ennek a témának! :)

    VálaszVálasz

Szólj hozzá

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra