Naplemente a törökországi sós tónál, Tuz Gölünél

kovács attila

A törökországi kalandozás elmaradhatatlan része az anatóliai kietlen magány és az illanó sós tó varázsa naplementével megspékelve.
Törökország több mint amit buszos nyaralások alkalmával, a zsúfolt tengerparton látni lehet belőle. Többek között itt található Kis-Ázsia legnagyobb sós tava, a Tuz Gölü (Tuz-tó), ókori nevén Tatta-tó. A szabálytalan alakú, bizonytalan határvonalú tó tavasszal megduzzad, nyár végére viszont “kiürül”.
Az Anatóliai-magasföld félsivatag sárgás földszíneit ritkán, de olykor megtörik a lefolyástalan tavak széles víztükrei: amíg tart a könnyen illanó csoda-délibáb. A hatalmas tó ugyanis csak tavasszal, a nagy esők és a hóolvadás után hatalmas: nyáron egyre zsugorodik a hőség szárító tevékenysége miatt. Mivel ez az óriási párolgás évezredek óta sújtja ezt a lefolyástalan medencét, úgynevezett ovát- komoly, 26-33%-os sótartalom – halmozódott fel. Ennek köszönhetően az egész tó élettelen, partját és medrét több méter vastag sókéreg fedi.
Régen ezt összesöpörték a helyi nomádok, és az Oszmán Birodalom egészében terjesztették az így nyert természetes ízfokozót.

Fotó: utazom.com


Mindenképpen csodálatos tájképi élményt jelent ez a tó, különösen nyár végén, mikor az amúgy sem mély meder még sekélyebb lesz, és a tó eredeti, tavaszi méretének töredékére zsugorodik. Ilyenkor be lehet sétálni a medrébe, ott ízelítőt kapunk a vastag sókéregből, ami az idők folyamán halmozódott fel. A táj naplementekor a legszebb: a lemenő nap hihetetlen fényeket és színeket produkál, elkápráztatva az ide érkezőket.
A tavat könnyű megtalálni, hiszen az Aksarayból Ankara felé tartó főútvonal mellett fekszik. Ha erre visz az utunk, ne hagyjuk ki ezt az élményt, addig is íme egy kis ízelítő vetítés az utazom.com-on.

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra