Szedd magad az almát, a spárgát és a virágot is!

Viri


Németországban él a bizalom, használatban a becsületkassza. Ráadásul nem is csak a nálunk ismert módon, hanem a szedd magad akcióval együtt.

Németországban a szedd magad mozgalom nem úgy működik, mint otthon, hanem kontroll nélkül, becsületkasszával elegyítve.

A Balaton partján gyakori (volt), hogy a nénikék és a bácsikák zacskókban kiporciózták a kert termését, ráírták az árát és kitettek egy kasszás dobozt, hogy akinek megtetszett a portéka, ki tudja fizetni.  Magyarországon szedd magad (barack) mozgalomnak is szigorú szabályai vannak: bemegy az ember egy elzárt területre, van vödre vagy zacsija, leszedi, amit szeretne, lemérik és kifizeti.

Németországban maga méri az ember és fizeti becsületkasszába a leszedett dolgot, nincsen személyzet, aki ellenőrizne. Lehet így barackot, epret és spárgát is vásárolni, de a kedvencem a Szedj virágot! lehetőség.

Tavasszal tulipánt, most napraforgót, kardvirágot lehet szedni. A menet a következő: leparkolsz, van egy kis pult, amin a becsületkassza mellett kis kések vannak, hogy könnyebb legyen levágni a kiszemelt virágot. A kassza mellett egy táblázat – a gyengébbek kedvéért –, hogy melyik virágból hány darab mennyibe kerül. (Mert 5x60cent akár nehéz matematikai művelet is lehet.)

A biztonsági tényező egy figyelmeztetés: a kasszát minden este ürítik, a lopás büntetendő cselekmény! Mégis van mindig kés, és évről évre vannak virágtáblák, ahol kedvére válogathat az ember. Az, hogy sok-e egy kardvirágért 150 forint, döntse el mindenki maga. Egy biztos: ennél frissebb virágot nem kapni. És nagyobb választékot sem láttam eddig, még a legnagyobb virágboltban sem.

Szedd magad a kardvirágot! (Fotó: Viri)

Önkiszolgáló pult, azaz becsületkassza (Fotó: Viri)

Kés, hogy könnyebb legyen leszedni a virágot! (Fotó: Viri)

Árak, számolni se kell (fotó: Viri)

Eperszedéshez – persze csak akkor, amikor szezonja van – sorban ki vannak készítve a vödrök azoknak, akik menet közben megkívánják az eperföld láttán. A vödrök is be vannak árazva és akinek nincs szállítóedénye, az fog egyet, megszedni és annak az árát is bedobja a kasszába.

Biztos akadnak olyanok, akik nem fizetnek, de ha ők lennének többségben, akkor bizonyára nem lenne évről évre alkalom arra, hogy kis időre úgy érezze az ember: maga termelte dolgot szedett.

Rajna menti falvakon keresztül kocsikázva a “szokványosabb” rendszer működik: a házak előtt polcokra rakják ki a bezacskózott gyümölcsöt, zöldséget ármegjelöléssel. Becsületkassza rendszerrel működtetve nem kell senkinek kint ülnie a kertben termesztett portéka mellett esőben, szélben, tűző napon.

Életemben a (második) legjobban az a must esett, amit egyszer éjjel hazafele tartva egy polcról vettem. A legjobban az a must esett, amit 8.5 hónapos várandósan ittam és a barátnőm hozott. Végre, hisz februártól erre vártam!

Kapcsolódó cikkek:

Nyomtatás

Cikkeket csak regisztrált felhasználok tudnak elmenteni! Regisztrálj most!

Visszaugrás a navigációra

Szólj hozzá!

Egy hozzászólás a “Szedd magad az almát, a spárgát és a virágot is!” című cikkhez.

  1. Pupilda szerint:

    Azért a teljesség kedvéért hozzátenném: az árjegyzék melletti szöveg arról szól, hogy ez a virágmezö kamerával védett, megelözendö a lopást ill. a kevesebb fizetést. (Ilyen kamerával örzött mezöt én még nem láttam, pedig a környékünkön is van néhány.) A büntetés 50 Euró, amit a mainz-i daganatos gyermekek egyesületének küldenek, nem az államkasszába…`
    A fenti táblán olvasható még egy szép “üzenet”: “csak a kifizetett virág hoz boldogságot…” – megszivlelendö!

    VálaszVálasz

Szólj hozzá

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra