Vácrátóti arborétum

Myreille

vacratot A vácrátóti botanikus kert minden évszakban szép, de ősszel a legszebb.

Hivatalos vélemények szerint a fának nem fáj, ha a “névtábláját” rászögelik. Engem ezek az állítások nem győztek meg, továbbra is tartom, hogy élő fába szöget nem verünk. A vácrátóti arborétum szépséghibáját számomra éppen a fákra szögelt táblácskák jelentették. Azonban nem tökölődtem sokat a problémán, mert a kert és az őszi színek kavalkádja teljesen lenyűgözött.

A Vácrátóti Botanikus Kert Magyarország leggazdagabb élőnövény gyűjteménye. A 23 hektárnyi területen 12.000 növényfajta található. A kertben 5 nagy gyűjteményrész különíthető el. A növényrendszertani gyűjteményben több ezer növény található család szerinti csoportosításban. Itt egészen vicces növényneveket lehet látni (pl. disznóparajfélék), a fehér lécekre írt latin növénynevek pedig igen érdekesek. Az évelő, sziklakerti és hagymás gyűjtemény tavasztól őszig a kert dísze, akárcsak az egynyári virágok ágyása. Az üvegházi gyűjteményben ananász- és gyömbérfélék, valamint begóniák és orchideák sokasága ad okot a tátott szájjal bámulásra. Tulajdonképpen a kert maradék részét a dendrológiai gyűjtemény, azaz fák és cserjék teszik ki. Juhar, kőris, borbolya, orgona, rózsafélék, illetve olyan különlegességek, mint a mocsári ciprus vagy a páfrányfenyő, divatosabb nevén a ginko biloba.

Ugyancsak a fákhoz kapcsolódik a kert bejáratánál található játék, amelyben ágak és metszetek alapján kell felismerni a fafajtákat.

A kertben érdemes csendben, halk léptekkel sétálni, mert a növények mellett állatvilága is gazdag. A madarak képviseltetik magukat legnagyobb számban, de szemfüles látogató pelét és vidrát is láthat.

Fotók: Myreille

Vácrátóti Botanikus Kert >>

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra