Citromsárga kuka

Myreille

Tudtad, hogy a sárga szelektív hulladékgyűjtő kukába, azaz a műanyaggyűjtőbe az ásványvizes- és üdítős PET palackon kívül kiöblített háztartási flakont, reklámszatyort, műanyag tasakot és csomagoló fóliákat is dobhatsz?

Tudtad, hogy a műanyaggal bevont papírcsomagolás lebomlási ideje 5 év, a nejlonzacskóé 5-10 év, a nejlon szöveté 30-40 év, a sörösdobozokat összefogó műanyag karika 450 év alatt semmisül meg? A PET palack sosem bomlik le. A műanyagok újrafelhasználása rendkívül fontos, mert évente világszerte körülbelül 100 millió tonna műanyagot állítanak elő, és a zöld bolygó lassan szeméttelepé válik.

A PET palackot mindenképpen célszerű zsugorítani – helykihasználás miatt -, amelyet megtehetsz kézi vagy elektromos zsugorítógéppel, de egy jól irányzott taposással is, csak előtte a kupakot vedd le. A kupakok külön is gyűjthetőek, mert nagyobb tisztaságuk miatt, könnyebben újrahasznosíthatóak.

Kapcsolódó cikkek:

Nyomtatás

Cikkeket csak regisztrált felhasználok tudnak elmenteni! Regisztrálj most!

Visszaugrás a navigációra

Szólj hozzá!

3 hozzászólás a “Citromsárga kuka” című cikkhez.

 1. Zsóka szerint:

  Nálunk a lépcsőházban vannak a színes kukák.Nagyon kedvelem őket,már itthon külön “szakosodva” gyűjtjük a szemetet.Csak az a gond,hogy nem minden lakótársunk ért a zsugorításhoz,és hamar tele a műanyaggyűjtő…Node sebaj!Fő,hogy környezettudatosabbak legyünk!

  VálaszVálasz
 2. milou szerint:

  Jó hogy megírtad. Jó lenne, ha rend lenne a fejekben. Ahol én lakom, ott is van sárga és kék (papírgyűjtő) kuka is. Végtelenül idegesít, hogy sokan nem használják. Mások messzire elcipelik, ez pedig itt van. Egy mozdulat. Mondjuk sokan szkeptikusak, nem hiszik, hogy tényleg külön kezelik a szelektíven gyűjtött hulladékot.

  VálaszVálasz
 3. Veronika szerint:

  Fővárostól 22 km-re lévő 6500 lélekszámú faluban két évvel ezelőtt elszállították!!! a szelektív konténereket, és most havonta egyszer a kukások elviszik a PET palackokat, de a többi szemét nem gyűjthető külön!

  VálaszVálasz

Szólj hozzá

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra