Klímaváltozás, az micsoda?

Myreille

klimavaltozas

2009. október 8-án megdőlt a melegrekord Budapesten: 27,7 fok-ot mértek. 2009. október 14-én, azaz egy héten belül, Budapesten megdőlt a hidegrekord is: 5,6 foknál nem volt melegebb. Nem vagyok szakértő, ezért nem tudom eldönteni, hogy a szélsőséges időjárás a véletlen vagy a klímaváltozás következménye.

Talán kézzelfoghatóbb és meggyőzőbb lenne, ha a szélsőséges időjárást azonosítani lehetne a klímaváltozással, azonban definíció szerint “a klímaváltozás a Föld klímájának, éghajlatának tartós és jelentős változását jelenti helyi vagy globális szinten”. Az ember viszont feledékeny, sőt megcsalják az emlékei. Az elmúlt nyár volt a legforróbb, vagy a tavalyi? Évről évre egyre többet esik az eső vagy télen már nincs is igazi, szánkózható hó? És a széljárás, mintha az elmúlt 10 évben változott volna? Emberi léptékben valósan érzékelhetetlen folyamatok,tehát kénytelenek vagyunk hinni a számoknak és a tudósoknak.

Az embereket, személy szerint engem és téged nem ment fel a felelősség alól, hogy a klímaváltozás három megjelölt oka közül csak egy az emberi tényező. Klímaváltozást okozhatnak a Földön végbemenő természetes folyamatok (földlemezek tektonikus mozgása, vulkánok működése, az óceánok változásai), a bolygót érő külső hatások (a Föld pályájának változása, a napsugárzás erősségének változása) és az emberi tevékenység következményei.

Mekkora jelentősége lehet egy nejlonzacskónak egy üstököshöz képest? Látszólag semmi, de ha csak a Földön élő minden második ember ma kidob egy nejlonzacskót, akkor az már megterhelő a Földnek. És eldobja holnap, holnapután és azután is… Környezettudatosabban kell élni, mert abban kevés bízni, hogy a szomszédaim jobban vigyáznak a Földre, mint én.

A Föld megcsonkítása és telezsúfolással szeméttel valamint a levegőszennyezettségi adatok semmi jót nem ígérnek. Persze, nagy valószínűséggel, tetteink valódi következményeivel nem nekünk kell szembesülni, ahhoz túl rövid az emberi élet, hanem gyerekeinknek és unokáinknak. Tehát a felelősség óriási. Mert az ember nem csupán saját magáért és saját életminőségéért felelős, hanem a gyerekeinek és az unokáinak az életéért is.

Azonban a klímaváltozás már most érzékelhető: szélsőséges időjárás, felmelegedés, tengerszint emelkedése. És ez tényleg csak a kezdet…

Kapcsolódó cikkek:

Nyomtatás

Cikkeket csak regisztrált felhasználok tudnak elmenteni! Regisztrálj most!

Visszaugrás a navigációra

Szólj hozzá!

Egy hozzászólás a “Klímaváltozás, az micsoda?” című cikkhez.

 1. csocsodalom szerint:

  Kedves Blog Action Day blogoló társam! Összefoglalást írtam az idei magyar részvételről és a Te bejegyzésed is említésre került. Természetesen a blogodra mutató linkkel együtt! :)
  A bejegyzést megtalálod itt:
  http://csocsodalom.blogspot.com/2009/10/hallatjuk-hangunkat-avagy-az-idei-blog.html
  Üdv, csocsodalom

  VálaszVálasz

Szólj hozzá

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra