Tavaszi komposzt recept!

Animi

Jó komposztot “készíteni” az olyan, mint a főzni.

Tudni kell miből mennyire van szükség, mit mivel lehet helyettesíteni és ezeknek mennyi időre van szükségük ahhoz, hogy földünknek és növényeinknek valóban értékes táplálékul szolgáljanak.

A komposztkészítéshez, mint a főzéshez is, gyakorlatra van szükség!

A jól elkészített komposzt szinte megfő és a kész komposztnak jó az illata!

Ajánlott hozzávalók:
– tojáshéj
– kartonpapír
– trágya (kizárólag növényevő állatoktól)
– levelek, ágak
– újságpapír, kizárólag fekete-fehér
– zöldség és gyümölcs héj (citrusféléknek a héja nem ajánlott)
– növények és virágok maradékai
– papírszalvéta
– föld, használt virágföld
– parafa dugók
– tea és kávé zacc

Amit ne keverjünk bele:
– házi állatok alma
– zsíros hamu
– szórólapok, magazinok (színes)
– konzervdoboz és egyéb fémdobozok
– pelenka
– fólia, tetrabrik-es dobozok
– hús, csont, zsír
– olajos ételek maradékai
– üveg és műanyag tárgyak

A komposzthalom ideális helye:
A komposztot helyezzük el egy lombhullató fa alá, amely nyáron árnyékot biztosít, télen pedig lehetővé teszi a napsugarak átjutását. Ideális egy árnyékos, levegős sarka a kertnek, ami nincs szem előtt.

Oldalait megépíthetjük akár pár raklap segítségével is, amelyek keretet adnak neki és a levegő áramlását is lehetővé teszik.
Ideális mérete: alapterülete 1m x 1m, magassága 1-1,5 méter.

A komposzt felépítése:
Érdemes meglazítani a talajt, amelyre felépítjük majd a komposzthalmot.
Fontos, hogy jó áteresztőképességű legyen ez az alsó réteg.
1. Halmozzunk fel úgy 30 cm-nyit metszések maradékaiból, ágakból, faaprólékokból és levelekből.
2. Ezt követheti úgy 20 cm-nyi szalma, elsárgult virágok, levelek és újságpapír.
3. A következő réteg kb. 20 cm-nyi a már korábban összegyűjtött konyhai maradékokból azaz „hideg komposztból”, csak a fent említett növényi eredetű anyagok.
4. Ezt követi egy vékony rétegben, kb. 5 cm vastagságban, trágya (kizárólag növényevő állattól).
5. Végül mindezt egy vékony réteg földdel fedjük.

Ezt a rétegzést megismételjük még kétszer, így elérjük a kívánt mennyiséget.

Végül: A komposzt halmot lefedjük száraz szalmával, amely engedi a levegő mozgását, de árnyékot biztosít (sosem műanyaggal!) és végül az egészet locsoljuk meg.

Érlelési, azaz “főzési” idő:
A komposzt 3-4 hónap alatt megérik, az első hónapban eléri a legmagasabb hőfokot, amikor is “megfő”, ezt követően megfigyelhető hogyan esik össze és válik éltető anyaggá növényeink számára.

A komposzt előnyei a talaj és a növények számára:
– növeli a talaj vízmegkötő képességét,
– elősegíti a talaj „légzését” és ezzel együtt a talajban élő mikroorganizmusok életét,
– kiegyensúlyozza a talaj PH értékét,
– pezsdítően hat a mikroorganizmusok életére a talajban,
– megnöveli a növények ellenálló képességét a betegségekkel szemben.

A Tavaszi komposzt recept!-et az Animi Designtól kaptuk. Köszönjük!

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra