Tekerj a Föld napján!

Myreille

2010. április 24-én, szombaton, a Föld Napja alkalmából ismét Critical Mass.
Évekkel ezelőtt – igen, még a fiam születése előtt volt – a Critical Masson találkoztam egy san franciscoi pasassal, aki teljes elképedéssel nézte a tömeget, mert otthon “nem szoktak ennyien lenni”. Ahogy addig, azóta is évről évre nő a kerékpáros felvonuláson résztvevők száma, most talán megint nagyon sokan leszünk. (Még nem döntöttem el, hogy bringával vagy babakocsival megyünk.)
A budapesti kerékpáros felvonulás célja most sem más, mint a mindennapos kerékpáros közlekedés népszerűsítése, és az ehhez szükséges infrastrukturális feltételek kiharcolása.
A felvonulás 15 órakor indul a Roosevelt térről. Hossza 11 km. (A menet átlagsebessége 10-12 km/h.)
Várható zárás: 17:30 Városliget, Bringaemelés
A felvonulás útvonala:
Roosevelt tér – Lánchíd – Alagút – Attila út – Krisztina körút – Erzsébet híd – pesti alsó rakpart – Kossuth tér – Alkotmány u. – Szemere u. – Körút – Oktogon – Andrássy út – Városliget
Idén is csatlakozik a kerékpáros kritikus tömeghez a Critical Moms – a városban gyalogosan közlekedő kisgyermekes családok (babakocsisok, hordozókendősök, kengurusok) tömege. Ők is egy élhetőbb város reményében demonstrálnak a járhatatlan utak, a városi közlekedési infrastruktúra hiányosságai és a mértéktelen légszennyezettség ellen. A gyalogosok, kisgyermekesek április 24-én, szombaton, 15:30-tól gyülekeznek a Kodály köröndön, majd a biciklisták mellett 16:00-kor ők is elindulnak a lezárt Andrássy út járdáján, a Hősök terén keresztül a Városligeti parkba. Itt a biciklistákkal együtt 17:30-kor lesz babakocsi/baba emelés.
Közlekedési korlátozások: A felvonulás lezárt útszakaszokon, rendőri felvezetéssel, és kísérettel zajlik. Az autót érdemes otthon hagyni, mert teljes útlezárás várható 15 órától 17 óráig a pesti alsó rakpartokon, az Attila úton, Krisztina körúton, az Alagútban, a Lánchídon Részleges, egy irányban történő útlezárás lesz az Erzsébet hídon Buda felé, a körúton a Margit híd és Oktogon, az Andrássy úton az Oktogon és Hősök tere között.
A szervezők javaslata szerint a felvonulás idején a tömegközlekedési eszközök közül a metrót, és a villamosokat ajánlott használni, de buszok közül is csak a Lánchidat és Erzsébet hidat érintő járatok állnak le, vagy járnak kerülőúton.
http://criticalmass.hu

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra