term ID:
parent cat ID:15
parent cat ID 1:
post ID:40031
category_15 #fc218e

Anya lettem – Az életünk szójegyzékben

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Anya lettem – Az életünk szójegyzékben

Myreille - Publikálva:

Még arról se írtam, hogy a télen eljutottunk Dobogókőre és szánkóztunk egy nagyot, amikor már ellepték a kertet a markolók, traktorok és dömperek. Évszaknyi gyorsjegyzet.

anyalettemtel01

Szánkózás Dobogókőn/Fotó: Myreille

  Маша и Медведь Bogyó és Babóca részleges trónfosztása megtörtént, pedig Dani elszánt rajongó volt. Ha családilag vagy csak hárman mesét akarunk nézni, akkor Маша и Медведь-et indítunk és remekül szórakozunk. És igen, oroszul nézzük, mert úgy is érthető, nekem pedig olykor-olykor bevillan egy-egy szó, ami még általános iskolai orosz órákról ragadt meg. Mása és a medve oda vezetett, hogy Dani képes használni a tapipadot, kiválasztja a youtube videót és el is tudja indítani ugyanolyan ügyesen, mint a bátyja. Ki-be kapcsolja a számítógépet, tudja használni az egeret és az okostelefon érintőképernyője ugyanolyan természetes számára, mint egy könyvet lapozgatni vagy kanállal enni. Már most pasi Egyik reggel nem bírtam felkelni, olyan beteg voltam, és Zsombor tálcán ágyba hozta nekem a reggelit és még arra is figyelt, hogy egy pohár gyümölcslevet is hozzon a melegszendvics mellé. Zsombi már most remek pasi. Nőnapra verset szaval, virágot hoz és szeret velem beszélgetni. Simán az idegeimre megy a végtelen terület elfoglalására képes legokkal, és azzal, hogy vannak dolgok, amelyeket ezerszer el kell mondanom neki.
20150308zsd

Zsombi/Fotó: Myreille

  A mindennapi idegőrlők kihullnak az emlékezés rostáján és csak azok a pillanatok maradnak meg, amikor elmegyünk a Gabóhoz és a saját zsebpénzén fagyit vesz, és azt mondja nekem, hogy boldog az élete, vagy amikor az öccsével versenyt keresik a tojásokat – 1 kiló apró csokitojást -, amit előző este mi rejtettünk el a lakás legviccesebb pontjain, hogy még 3-4 nap, sőt talán egy hónap múlva is előkerüljön egy-egy, vagy amikor a Hot Wheel-es színváltós autókat tart a víz alá és magával ragadja a játék, vagy amikor belemerül a legozásba és olyat épít, amitől tátva marad a szám vagy egyszerűen csak alszik, és én meg nézem, hogy milyen szép és milyen tökéletes. Vasárnapi ebéd Máshol rántott hús vagy töltött csirke, nálunk halrudacska burgonyapürével. A gyerekek imádják, én meg csinálok mellé sült zellert, egyszerűen nem tudom megunni, másrészt a 18 halrudacska kevés négyünknek, mert Zsombor simán becsókol 9-10 halat, a maradékon kellene hármuknak osztozni. És hétről hétre Dani is nagyobb étvággyal eszik. Tudom-tudom, „rendes” anyák nem adnak halrudacskát a gyereküknek, hanem halat vesznek, paníroznak stb., de nekem nincs rá kapacitásom. Néha hétvégén – főleg, hogy folytatódik az építkezés és fejembe vettem a tarack kiirtását is – nagyobb szükségem van a gyors ebédekre, mint hétközben. Ebédek Szinte minden nap főzök és hétköznap kifejezette gyors ételeket és néha kifejezetten az idegeimre megy, hogy ennyit kell gondolnom az etetésre. Vannak napok, amelyeken én ellennék három almán és akkor a szülinapomon pont beleférnék azokba a ruhákba, amelyekbe most nem… A heti menüben fix helye van a spenótnak, sóskának, serpenyős rakott krumplinak és a túrós tésztának. Ezek nem csak az én favoritjaim, Dani is mindegyiket jóízűen lapátolja. A múlt héten eljutottam piacra és vettem házi túrót. Tésztát gyúrtam hozzá, majd a fiúk pizzavágóval felkockázták. A rusztikus (értsd: csálé) tésztáktól bármelyik séf idegbajt kapott volna, de a végeredmény ötcsillagos volt, főleg, hogy igazi, füstölt, érett parasztszalonna került pirítva a tetejére. (A gyerekek is sósan szeretik a túrós tésztát, mint én.) Logika Legutóbbi születésnapjára Zsombi megkapta a Thinkfun Rush Hour (Traffic Jam) logikai játékot, ami 8+-os. Nagyon ügyesen halad a feladatkártyákkal és szeretem nézni, ahogy gondolkodik. De a játékban szereplő kisautók Dani kétéves fantáziáját is mozgatják. Játszani akar ő is, így elkezdtem egyszerűbb feladványokat felpakolni neki. Először csak 2-3 autót, majd 4-5-öt. Végül felraktam az első, azaz a legkönnyebb, feladatkártyát. És megoldotta. A második kártya feladatát viszont nem mertem feladni neki, mert véletlenül se akarom teljesítménykényszerbe szorítani. Pont elég, ha kötetlenül játszik, mozdonnyal vontat traktort vagy éppen az a világ legfontosabb feladata, hogy a fakorongokat egymásra pakolja, mert ahhoz van kedve.
20150319da

Dani/Fotó: Myreille

  Szavak és betűk Zsombor egyre szebben pörgeti a r hangot. Néhány régi szónál még figyelmetlen, de az újaknál tökéletesen helyén vannak a hangok. Dani szókincse napról napra bővül, de leggyakrabban az É! (én)-t és a NE! (nem)-et használja. Én még nagyon bírom a gi-t is, ami csigát jelent. Megszámolhatatlan végtelen Egy teljesen átlagos hétköznap délután, már ovi után az itthoni ezmegazban egyszer csak odajött hozzám Zsombi és azt mondta 6 és fél évesen, hogy a végtelen megszámlálhatatlan, mert mindig tud eggyel nagyobb számot mondani. Tíz alatti számokkal magyarázta el mire gondol, én meg csak álltam ott és úgy figyeltem a fiam tiszta logikáját, mintha a csillagokat szórta volna a lábaim elé. Beiratkozás Áprilisban Zsombit iskolába, Danit pedig oviba kell iratni. Lezárul életemben egy fejezet – és persze, kezdődik egy újabb -, de soha ilyen tisztán nem éreztem a keserűséget azokért a pillanatokért, percekért és órákért, amikor nem azt tettem, amit szerettem volna, hanem azt tettem, amit kellett, amikor a csalódottságomat és a fájdalmamat a gyerekeim is érzeték, mert a gondok hulláma hozzájuk is elért. Nem, nincsenek illúzióim a tökéletes életről és elfogadom, hogy az összes akadály kell, de akkor is meglopottnak érzem magam. Ui: Ez az egyik legjobb Маша и Медведь, a kedvencem!

Visszaugrás a navigációhoz

Visszaugrás a navigációra