term ID:
parent cat ID:7
parent cat ID 1:
post ID:2507
category_7 #9927b0

Babák nagylányoknak

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Babák nagylányoknak

Myreille - Publikálva:

lead

Kokeshi, Momiji, Kimmidoll. Vigyázat, függőséget okoz! Kokeshi A babák közül a Kokeshi, a japán, fából faragott vagy esztergált, festett baba a leghíresebb. Több legenda is létezik, miért készültek az első babák. A legelfogadottabb, hogy fafaragással, edénykészítéssel foglalkozó mesteremberek készítették telenként az első babákat és szuvenírként árulták a Tohoku tartományba érkező fürdővendégeknek. Egy másik teória szerint saját gyerekeiknek készítették a mesterek, és a babona úgy tartotta, hogy amelyik háznál a gyerekek ilyen babával játszanak, ott jó termés várható. Szexuálisan túlfűtöttebb, de ugyancsak a Kokhesi baba legendái közé tartozik, hogy fallikus szimbólumok és összefüggnek valamilyen ősi, szexuális felfogással. (Fraud valószínűleg az utóbbira voksolna.) A Kokeshi baba Japánban készül, de két fajtája létezik. Az egyik a tradicionális Kokeshi baba, amelyet Tohoku tartományban készítenek, teste hengeres és feje nagy, kerek. Tizenegy változatban készülnek, 25 cm magasak: Yajiro,  Togatta, Tsuchiyu, Naruko, Sakunami, Yamagata, Kijiyama, Nanbu, Zao, Hijioro és Tsugaru. Ezenkívül létezik még a “kreatív” Kokeshi, amelyet ugyancsak Japánban készítenek, de alkotóik kedvükre dekorálnak. Közös jellemzőjük, hogy a babák tömzsi testből és a testhez képest jóval nagyobb fejből állnak. Így készül a tradicionális Kokeshi baba:

kokeshi_09

Tradicionális Kokhesi baba. Mindegyik Yajiro karakter.

creativekokhesi

Kreatív Kokeshi, kokeshishop.co.uk

Kreatív Kokeshi babák: http://www.kokeshishop.co.uk

A Japanese American National Museum és a Los Angeles Toy, Doll And Amusements Museum együttműködésében jött létre a Kokeshi kiállítás (2009. július 11. és 2009. október 4. között látogatható), amely a tradicionális Kokhesik mellett kortárs dizájnerek modern babáit mutatja be.

koktoy01

RAYRAYCHAN - Camilla D'Errico, 2009, http://www.latdamuseum.org

koktoy03

Kokeshi from Folk Art to Art Toy, http://www.latdamuseum.org

Momiji

A Momiji babák műanyagból készülnek, futószalagon, olykor festési pontatlanság is előfordul, de ettől még igen bájosak, főleg, ha az ember lánya ajándékba kapja. A babák testébe alul ki üzenet rejthető…

mirimomiji

Myreille Momiji babái

momiji

Momiji babák

Momiji babák: http://lovemomiji.com/

Kimmidoll

53 Kimmidoll karakter létezik, mindegyik baba formája egyforma, Kleopátra-frizurás, csak a festésük karakterükre jellemző. Mivel a Kimmidoll babák fából készülnek, ezért igen hasonlatosak a Kreatív Kokeshi babákhoz.

kimmidoll01

Aya - Kimmidoll

poupee-kokeshi-en-bois

Kimmidoll

kimmidoll

Kimmidoll

Kimmidoll babák: http://kimmidoll.com/

Visszaugrás a navigációhoz

Visszaugrás a navigációra