Jan Garbarek a Bazilikában

Vidra

music-garbarek

Van úgy, hogy futólag megismerkedsz valakivel, akit aztán soha többé nem látsz, de kapsz tőle valami nagyon fontosat. Így kaptam Garbareket is majdnem húsz éve.

Statisztikailag nagyjából esélytelen, hogy az északi jazz, meg egyáltalán a jazz ennyire zsenge korban bejöjjön bárkinek is, de nálam egyből célba talált, és maradt a fülem egyik csücske azóta is. Meg vele együtt minden fafúvós hangszer.
Jan Garbarek norvég szaxofonos, már 60 elmúlt, és úgy fújja, hogy az ember elfelejt minden sztereotípiát, ami az északiak unalmas, vértelen, érzelemmentes habitusára vonatkozhat. Egyébként ha körülnézünk a skandináv mitológiában, van ott néhány veszett temperamentumú istenség, szóval csak ne tévesszen meg senkit a nyugodt felszín. Garbarek zenéje egyszerre vidámítja és szomorítja a lelket, felkavar, elsimít, fáj és felszabadít, én pedig nem tudom megunni.

Több évtizedes pályafutása során jobbnál jobb zenészekkel fogott kísérleti társulásokba, keverte a jazzt norvég népzenével és egyházi zenékkel is. Viszonylag sokszor lépett fel Magyarországon, én három koncertjét láthattam, és a mai napig a legmeghatározóbb koncertélményem (mármint nem a Garbarek-koncertek közül, hanem minden koncertem közül) az volt, amikor a Bazilikában lépett fel, talán pont tíz évvel ezelőtt a Hilliard Ensemble énekegyüttessel. A műfaj és a helyszín kombinációja telitalálat.

Remélem, most újra megkapom azt a hangulatot: május 27-én megint a Bazilikában zenél Jan Garbarek, ismét a Hilliard Ensemble társaságában. A jegyár kellemetlen, de az előzmények alapján bízom benne, hogy most se fogom megbánni.

Kedvcsinálónak-ismerkedésnek legyen itt egy viszonylag ismertebb darabja, a Brother Wind March, koncerten:

Kapcsolódó cikkek:

Nyomtatás

Cikkeket csak regisztrált felhasználok tudnak elmenteni! Regisztrálj most!

Visszaugrás a navigációra

Szólj hozzá!

5 hozzászólás a “Jan Garbarek a Bazilikában” című cikkhez.

 1. csuporho szerint:

  Nehogy 28-án menj oda, mikor 27-én szerdán lesz ;)
  Gondolom csak elírás.

  VálaszVálasz
 2. Vidra szerint:

  Áááááá, tényleg elírás, köszi, mindjárt javítom!

  VálaszVálasz
 3. Kriszta szerint:

  Fúúúhh, csak úgy lúdbőröztem, ahogy hallgattam! Ez gyönyörű zene.

  VálaszVálasz
 4. Tohotom szerint:

  Nos, tegnap este megvolt a koncert. Nálam is az a helyzet, hogy sok-sok éve bukkant fel az életemben Garbarek, de eddig élőben nem volt alkalmam hallani, ezért is nagyon vártam milyen lesz. Az első benyomásom maga volt a rettenet, majd lassan minden átalakult, feloldódott. Onnan kezdeném, hogy nem gondoltam volna, hogy a Bazilikába így behallatszik a metró. Aztán a mindenféle ajtókon meglehetős robajjal jöttek-mentek az előadás alatt. Nem dícséri a szervezőket az sem, hogy lestrapált nyikorgó faszékekkel volt tele a fél nézőtér. Ezek a rajtuk ülők minden egyes mozdulatára elszennyezték azt a nagyon finom hangképet, amiért jöttünk. Időbe telt amíg szét tudott válni bennem a muzsika és a sok, élő koncerttől is idegen zaj. De szép lassan megtörtént a csoda…

  VálaszVálasz
 5. Vidra szerint:

  Egyetértek, volt pár zavaró körülmény, és nem tudom, hogy ettől, vagy ettől függetlenül állt össze csak lassan a várt érzés. De a végére olyan lett, amilyenre most szükségem volt.
  Szervezés: a korábbi Bazilikás koncerten konkrétan a földön ültem, előtte meg pár évvel a PeCsában olyan profi volt a beengedés, hogy már fél órája ment a koncert, mire bejutottunk…kezdek hozzászokni, hogy a Garbrek-koncertekkel ez együtt jár :)

  VálaszVálasz

Szólj hozzá

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra