term ID:
parent cat ID:44
parent cat ID 1:
post ID:4719
category_44 #ff9500

Mi az a MOM?

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Mi az a MOM?

Myreille - Publikálva:

mom1

Egy-két emberöltővel ezelőtt is mentek az emberek a MOM-ba és most is, bár a betűszó jelentése megváltozott.

A Magyar Optikai Művek, azaz MOM 1995-ben szűnt meg, korábban Közép-Európa legnagyobb optikai-finommechanikai cége volt. Az egykori gyár négy hektáros területén ma pláza, irodaházak és lakóházak találhatóak, közös nevük MOM park.

mom2

Magyar Optikai Művek

A gyár alapítása és a precíziós finommechanika meghonosítása Süss Nándor nevéhez fűződik. 1876-ban a kolozsvári egyetemen alapított mechanikai műhelye az 1880-as években a Mozsár utca 8-ban működött, majd a századfordulón, az akkori nevén Süss Precíziós Mechanikai Intézet az Alkotás utca 9-be költözött. Az épület azonban alkalmatlannak bizonyult a pontos gyártási műveletekhez, ezért a gyár 1918-ban átköltözött a Csörsz utcába. Anno néhány ház és két temető jelentette a szomszédságot. A cég folyamatosan fejlődött, 1939-ben változtatták a nevét Magyar Optikai Művek Rt-re.

A második világháború idején a gyár hadicélpont volt, bombázták, épületeinek és termelőeszközeinek többsége elpusztult. A gyár német kézben lévő részvényeit a háború után a Szovjetunió vette át, és 1952-ig főként jóvátételre termelt.

mom3

mom4

1953-ban az Optikai Kutatólaboratóriummal közösen fejlesztette ki a MOM a távmérős, kisfilmes fényképezőgépet, a Momikon kamerát. Azonban a MOM 1962-ben felhagyott a fényképezőgépek gyártásával, mert a KGST-én belül a gyár állította elő a legjobb minőségű teodolitokat és más, részben hasonló és katonai célra is használható, termoanalitikai és optikai mérőeszközöket. Fénykorában a MOM hat vidéki telephelyével együtt összesen nyolcezer főt alkalmazó nagyvállalat volt,  1995-ben megszűnt.

Visszaugrás a navigációhoz

Visszaugrás a navigációra