term ID:
parent cat ID:4
parent cat ID 1:
post ID:7294
category_4 #fc4129

A hálószoba titkai

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

A hálószoba titkai

Myreille - Publikálva:

Kövesd az interneten Van Gogh festményének restaurálását!

Az amszterdami Van Gogh Múzeum él  a XXI. század technikai lehetőségeivel és blogot indított Van Gogh egyik legismertebb festményének restaurálásáról. A képen Van Gogh arles-i szobája látható, angol címe: The bedroom, a holland pedig De slaapkamer.

A festmény érdekessége azon túl, hogy Van Gogh intim szférájába nyerhetünk betekintést, hogy három változatban készítette el a művész. A három festmény színvilága egészen eltérő és a falon látható képek is különbözőek. Van Gogh először 1888-ban festette meg Arlesban, a Lamartine tér 2. szám alatti fogadóban kivett szobáját. Festményéről és terveiről levélben számol be testvérének, Theonak és barátjának, Gauguinnek. Theonak még vázlatokat is készít a készülő képről.

Az első változat a Van Gogh Múzeum gyűjteményében található és ennek a festménynek a restaurálása folyik.

Van Gogh további két változatot készített erről a képről, de a három kép nem egymás pontos másolatai. A második változat elkészültét a szükség hozta, mert amíg Van Gogh kórházban volt, az első változat elázott és testvére javaslatára 1889-ben “lemásolta”. Az második változaton az első festmény vidám színeit a komorabb, sötétebb színek váltják fel. A harmadik változat viszont azért született meg, mert Van Gogh elhatározta, hogy kedvenc festményeit kisebb változatban lemásolja édesanyjának és nővérének.

Van Gogh: Sárga ház

A hálószoba egy másik festményen látható, a Sárga ház, egyik szobája. Az épület ma már nem áll Arlesban.

Kövesd a festmény restaurálását és közben még rengeteg érdekes dolgot tudhatsz meg a fesményről!

Visszaugrás a navigációhoz

Visszaugrás a navigációra