term ID:
parent cat ID:4
parent cat ID 1:
post ID:17701
category_4 #fc4129

Az Óbudai Kísérleti Lakótelep: Korszerű lakás, 1960

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Az Óbudai Kísérleti Lakótelep: Korszerű lakás, 1960

Myreille - Publikálva:

A fene se gondolta volna, hogy a nem túl szép sorházak a tervezőasztalon gyönyörűek voltak, sőt egy igen érdekes program keretében épültek. A háború után fellépő lakáshiány enyhítésére lakástervpályázatot írtak ki és a megnövekedett lakástermelés miatt nagyon sok, összesen 180 pályázati anyag érkezett neves és ismeretlen tervezőktől is. A díjazott házakat Óbudán a Bécsi út, Váradi utca, Érc utca, Gyenes utca, Selyem utca és Reménység utca által határolt területen épültek fel. A cél az volt, hogy megtalálják a legpraktikusabb és egyben a legolcsóbb lakás és háztervet. Az I. ütemterv után a II. ütemtervben a Vörösvári út irányában távolabbi területek is beépítésre kerültek, illetve felépült egy bölcsőde és egy egyszintes pavilonsor, valamint a Zöldterületi Osztálynak hála egy geometrikus formában bővelkedő park. A házak még ma is állnak, bár nagyon sok elvesztette eredeti báját, rafinériáját, illetve az átalakításoknak köszönhetően már más képet mutat, mint egykoron. A tervezők bátor színeit felváltotta a semmilyen sárga, lecserélték a nyílászárókat és néhány lapos tetős épületre tetőt tettek…

Az óbudai kísérleti lakótelep ((Fotó: Kiscelli Múzeum Fotótára)

Térkép e táj - A feiratok mutatják, melyik ház hol épült fel. - Korszerű lakás, 1960 kiállítás - Kiscelli Múzeum (Fotó: Myreille)

A Kiscelli Múzeum kiállítása az Óbudai Kísérleti Lakótelep egyes épületeit, korabeli lakásait, lakóit mutatja be eredeti dokumentumok, építészeti tervek, fényképek, hangfelvételek segítségével. A látványtervek szinte művészi alkotások, a koncepciók pedig forradalmiak. Az viszont már a sors fintora, hogy amikor a kísérleti lakótelep eredményei értékelhetőek lettek, már nem tégla házakat építettek, hanem beindult a panelprogram.

Korszerű lakás, 1960 kiállítás - Kiscelli Múzeum (Fotó: Myreille)

Korszerű lakás, 1960 kiállítás - Kiscelli Múzeum (Fotó: Myreille)

Korszerű lakás, 1960 kiállítás - Kiscelli Múzeum (Fotó: Myreille)

Korszerű lakás, 1960 kiállítás - Kiscelli Múzeum (Fotó: Myreille)

Az óbudai kísérlet legsikeresebb lakóháza Mináry Olga 527 jelű épülete lett. 1960-ban típussá nyilvánították, ám ehhez több ponton megváltoztatták az alaprajzot. Megszűnt a kamra, a külön wc, a gardrób és harmonikaajtó helyett fix üvegezett fal került a konyha és az étkező közé. A lakás teljes hosszában végighúzódó loggia mélysége is csökkent. A Kiscelli Múzeum templomterében eredeti méretben építették fel a típuslakást, amelynek nem elsősorban a berendezése az érdekes, hanem a méretei. Az összenyitható és szeparálható terek, a keskeny ajtók és az igen apró alapterület.

Mináry Olga 527 jelű épületének lakásalaprajza. - Korszerű lakás, 1960 kiállítás - Kiscelli Múzeum (Fotó: Myreille)

A 527 jelű lakás jellegzetes konyhaképe. A pályázat feltétele volt, hogy beépített szekrények és beépített konyhabútort tervezzenek a lakásokba. (Fotó: Kiscelli Múzeum Fotótára)

Egy megmentett konyhaszekrény - Korszerű lakás, 1960 kiállítás - Kiscelli Múzeum (Fotó: Myreille)

Apró részletek - Korszerű lakás, 1960 kiállítás - Kiscelli Múzeum (Fotó: Myreille)

Visszaidézett konyha - Korszerű lakás, 1960 kiállítás - Kiscelli Múzeum (Fotó: Myreille)

A tervpályázat kiírási feltételei között szerepelt, hogy a kis alapterületű lakásokban beépített szekrény és beépített konyhaszekrény legyen. A konyhai alapméretek még nem a mai 60×60-as volt, hanem 55×55-ös és nagyon kompakt volt. A mosogató és a tűzhely mellett volt helye a fűszereknek és a vágódeszkának is. A mosogató zománcos volt. A tervezők hangsúlyozottan törekedtek arra, hogy a konyha, étkező és fürdőszoba közel legyen egymáshoz, hogy munka után a nő tudjon főzni, mosni és nem mellesleg a gyerek leckéje fölött felügyelni. Mivel a franciaágy nem volt praktikus ezekben a kis terekben – túl nagy helyet foglalt el – ezért vagy sorban, vagy L alakban helyezték el az ágyakat. Ennyit a női szerepekről, amelyeket azóta se tudunk kiheverni és az elhidegült házastársi kapcsolatokról. Persze, a propagandaképeken a nők vagy kacéran flörtöltek, vagy kisimultan olvasgattak, szó se volt túlhajszoltságról. A lakások elrendezése amúgy nem volt rossz, viszont a pici alapterület meghatározta korlátaikat. Ráadásul nem egyszer több generáció is élt egy-egy lakásban. Sok lakásban még most is azok laknak, akik a kísérleti házak felépítése után beköltöztek. Az új típusú házak újfajta bútorozást is igényeltek, hiszen a régi, nagy bútorok még élhetetlenebbé tették a kis tereket. A kecses és légies bútorok beszerzését azonban a legtöbb ember nem tudta megengedni magának.

Újfajta bútorok - Korszerű lakás, 1960 kiállítás - Kiscelli Múzeum (Fotó: Myreille)

1959 januárjában hirdették meg az Országos Lakásbútor tervpályázatot, amelynek célja az új kislakásokban is használható bútorok kifejlesztése volt. A prototípusokat iparművészeti kiállításon, a null-szériás darabokat pedig az Óbudai Kísérleti Lakótelep bebútorozott lakásaiban mutatták be. A bútorokat a kiállításokat követően társadalmi (!) bírálat után 1960-tól tervezték gyártani.

Újfajta bútorok kellettek volna a lakásokba - Korszerű lakás, 1960 kiállítás - Kiscelli Múzeum (Fotó: Myreille)

Klasszikusan szép és elérhetetlen, mint akkor - Korszerű lakás, 1960 kiállítás - Kiscelli Múzeum (Fotó: Myreille)

Korszerű lakás, 1960 − az óbudai kísérlet Kiscelli Múzeum, Templomtér 1037 Budapest, Kiscelli utca 108. Nyitva: 2011.október 4 – 2011.december 4. októberben: K-V 10:00-18:00 november 1-től: K-P 10:00-16:00, Szo-V: 10:00-18:00

Visszaugrás a navigációhoz

Visszaugrás a navigációra