Vegyen Sárközyt!

Remous

Későn jött a festészet Sárközy Pál számára, de úgy gondolta, hírnevet szerez magának, amíg fia, Nicolas Sarkozy az Elysée Palota lakója.

Nemrégiben az apát mutatta be a Sárkozy családból a Le Figaro szerkesztője. A hetilap szerint a lendületes és bájos nyolcvanéves, aki saját szavaival : «még soha nem volt híres – s mivel a fia elnök, – ő a festészetet választotta a hírnév megszerzéséhez. »
Éltes korára való tekintettel – arra azonban vigyázott, hogy nagy gikszer ne történjen munkája révén, annak ellenére, hogy a 40-es évek óta fest – alkotói közösségbe állt a nála 20 évvel fiatalabb Werner Hornung, digitális képzőművésszel, akivel korábban már a reklámszakmában dolgozott együtt.
Pal Sarkozy szerint a «négy kézben született alkotások» munkamenete olyan, mint a ping-pong. Ő egy–egy fotó kapcsán született érzéseit ceruzával megrajzolja, majd a technika és Werner Hornung segítségével virtuális–vizuális környezetbe kerülnek a fényképek; speciális, színes fotómontázst alkotva.
A (lap szerint) 78 éves Sarkozyt a víz ihleti, stílusa is mint a víz: álomszerű, erotikus, “neo-szürrealista”.
Az alkotások nem ritkán ironikusak, már–már polgárpukkasztóak, de ez Pal Sarkozyt egyáltalán nem zavarja. Egy–egy képen fiát sem kíméli, s amikor erről megkérdezte Nicolas véleményét: “Csináld csak papa!“ volt a válasz.
Pal Sarkozy szerint technikailag egy új irányzatot képviselnek Werner Hornunggal, a képeknek nincs politikai üzenete, de a bevándorlás gyakran foglalkoztatja, hiszen élete közismert. (Szolnokon született, 9 évesen 1944-ben emigrált Franciaországba, sic.)
A művész újraírt (komputermanipulált) élete egyszerre szól a komikus vagyonok elképzeléseiről és a szerencsétlen kivándorlásról. De ugyanígy inspirálja a női szépség, a szerelem, a féltékenység, s Carla Bruni–Sarkozy, “aki sokat tett a családi kapcsolatok helyreállítása érdekében”. Miközben a hétköznapok irreális valósága – némi humorral fűszerezve lépten –, nyomon új alkotásokat szül.

Pal Sarkozy: Portrait CBS- Carla Bruni Sarkozy


Pal Sarkozy: Portrait NS - Nicolas Sarkozy

“A fiam helyzete nagyon sokat segít nekem” – ismerte el Pal Sarkozy, hiszen már Nicolas Sarkozy 2007-ben történt választási kampányában is használták az egyik alkotását, 2008-ban pedig Madridban állított ki, fia spanyolországi látogatásakor.
Az “Out of Mind” (Az elmén túl) című kiállítás jelenleg Budapesten, az Abigail Galériában, majd február 27-től Szolnokon látható; ezután áprilisban Párizs, szeptemberben Brüsszel ad otthont a tárlatnak.

Pal Sarkozy: The Immigrant


Naivitás vagy marketing?
Egy hónappal ezelőtt, 3000 euro kikiáltási áron kerültek árverésre Sárközy képei, és átlagosan 8 500 euroért cseréltek gazdát. Talán egy jó befektetés a jövőre nézve…

Visszaugrás a navigációra

  • Kategória: art

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra