A dalahäst

Myreille

dalahast01

Gyerekjátékból országimázs.

A pirosra festett faló, a dalahäst az 1939-es világkiállítás óta Svédország és Dalarna tartomány jelképe.

dalahast03

Dalahäst/Nils Olsson Hemsöjd

Régen, a história szerint, Dalarna tartományban a bányászok a téli estéket fafaragással ütötték el és valamiért – talán azért, mert nem akadt arrafelé sok zsiráf – lovakat faragtak. A faragáshoz csak kést használtak. Más magyarázatok szerint azért éppen lovat faragtak, mert a ló volt a legértékesebb haszonállat számukra. Kezdetben a gyerekek játszottak a fa lovakkal, amelyeket a hajdani hobbiszobrászok pirosra festették és díszesen felszerszámoztak. Az élénkpiros lovak faragási stílusa és színe mellett jellemző a cirádás – kurbitsnak nevezett mintával festett – lószerszám, amely fehér, zöld, sárga, kék vagy szürke. (A tartományon belül egyes tájegységeken kéket, máshol szürkét használnak.) Idővel a piros falovakat elkezdték más árukra cserélni és ajándékozni-árulni az arra vetődött korabeli “turistáknak”. Bejött a dolog, mára iparággá nőtte ki magát a dalahäst készítés, és veszi mindenki, hiszen szuvenír Svédországból.

A piros dalahäst nemzetközi népszerűségre akkor tett szert, amikor az 1939-es világkiállításon a svéd pavilon előtt egy hatalmas dalahäst állt.

dalahast04

Dalahäst/ fotó: http://www.siljan.se


Nils Olsson Hemsöjd az egyik legrégebbi műhely, ahol kézműves technikával, autentikus dalahäst készül, viszont készülnek itt világoskék és halvány rózsaszín valamit tarka falovak is.
dalahast02

dalahäst/Nils Olsson Hemsöjd

Avestaban áll a világ legnagyobb, 13 m magas dalahästje, és a piros ló motívuma megjelenik – karácsonyfadísztől a konyharuháig – mindenen, de foglalkoztatja a kortárs svéd designereket is.

Mug-dalaline

Design: AnnaViktoria


dalaine2

Design: AnnaViktoria


dalaine3

Design: AnnaViktoria

AnnaViktoria web>>

dalahast5

Design: Sagaform

Sagaform>>

corrabelle

Lelőhely: Etsy - The Mayberry Sparrow


The Mayberry Sparrow shop>>

parna

DalaHast

Karácsonyfadísz/Design: Klippan

Huset shop>>

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra