Design túra: Belvárosi színház

Myreille

A színház, amely műsortól függetlenül élményt jelent. Az egykori mozi felújítása Somlai Tibor nevéhez fűződik, és ő is avatott be a kulisszatitkokba.

Az egykori Broadway mozit 1938-ban Domány Ferenc tervezte. 2004-ben Somlai Tibor újította fel és alakította át színházzá. A felújítás az építés idejéhez és stílusához hűen, azonban a mai elvárásoknak és funkcióknak megfelelően zajlott. A 2010-es Design Hét keretén belül Somlai Tibor vezetett Design túrát a színházban.

A hatalmas ajtógombok uralják az üvegajtót. Elegánsak és modernek, gyönyörű design. Azonban nem az eredetiek. Az eredetiek valamikor és valahogyan elvesztek, eltűntek, csak régi fotókon láthatóak. Somlai Tibor azonban egy másik Domány házban talált egy ugyanolyan ajtógombot és az alapján gyártották le ezeket is.

Az ajtón túl a belső tér csábító. Azonban a galériáról érdemes visszafordulni. Ha az ajtó fölött nincs plakát, akkor a plafon buborékos lámpái megszakítás nélkül futnak ki  az utcára. Fordítva is igaz. Este a kivilágított lámpasor becsalogatja a szemet és a látogatót is.

A trapéz alakú, dupla belmagasságú hallból két irányban lépcső visz le az első pince szintre, ahol a büfé található. Az bizonyosan állítható, hogy a lépcső piros-fekete színe az eredetivel megegyező. Azt azonban nem tudni, hogy a korlát milyen színű volt. Somlai pirosra festette. Meglepőnek tűnik a másik oldalon a zsinór korlát, azonban ez anno is ilyen volt.

Az épület szerkezete zseniálisan szolgálta ki a mozizókat. A főbejáraton megérkeztek, lementek a büfé szintre, letették a kabátjukat, beültek a moziba, a kabátjuk egy lift segítségével egy emelettel feljebb vitték a mozi dolgozói, majd a mozi után az emberek a két oldalsó kijáraton távoztak. Így tökéletesen megoldható volt, hogy a befelé és a kifelé igyekvők nem zavarták egymást, nem keveredtek.

A második pinceszintet szintén két irányból lehet elérni. Itt van a nézőtér és a színpad. A nézőtér olyan, mint egy teknő, legmélyebb pontja 6 m-re van az utcaszint alatt. Az ajtókeretek íveltek, akárcsak régen, az oszlopokon márvány hatású festés, a falburkolat pedig “Deho” fatapéta. Úgy tűnik, mintha kétféle tapéta lenne a falon, pedig csak egy, viszont 90 fokkal elforgatva illesztették egymáshoz, így keletkezik a minta.

Újdonság és igen látványos designelem a bejárattal szembeni nagy kerek “lyuk” és a fehér-piros csillár.

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra