Design túra: Kigyó utcai fogorvosi rendelő

Myreille


Az 1930-as években Kozma Lajos tervezte a Kígyó utcai fogorvosi rendelő belső terét. Megoldásai még mai szemmel is káprázatosak.

A 2010-es Design Hét keretén belül rendezett Design túrán jutottam el a Kígyó utcai fogorvosi rendelőbe, amely magánlakás. A berendezés többsége még korhű, az eredeti elképzeléseknek megfelelő.
A rendelőt és hozzá tartozó várót egy bérlakásból alakították ki, azonban Kozma álmennyezettel megszüntette a nagy belmagasságot. A plafonba épített lámpák az ablakok mintáját követik, akárcsak a váróteremben felszerelt falikarok. Az üvegpachworkhöz 17 féle ólomüveget használt fel.
A belső tér kialakítását a pontos munka és a praktikum jellemzi. Kozma odafigyelt miden apró részletre. A váróterem négy sarka, négy zúg, amelyet más-más, de mégis azonos stílusú bútorral rendezett be. Azonban az ablakhoz közelebb eső részen nagyobb volt a tér, mint hátrább, ezért szögletes és kisebb kerek asztalokat is használt.
A leleményesség és a precizitás a rendelő bútorainak kialakításán is látszik. Mindet speciálisan ebbe a rendelőbe tervezte. A mintavételhez használt kanalakat szekrénybe rendezte és az utolsó fogantyúig mindent megtervezett. A szekreterben gondosan kiszámított helye van a ceruzáknak és a munkafelület összecsukható. Még a lámpát is el tudja nyelni összecsukott állapotában a szekreter.
Némi csalódás, hogy az idő vasfoga meglátszik a belső téren. Elképesztő és egyben lenyűgöző, hogy az öltözők fal és függönye még az eredeti…

no images were found


Design Hét>>

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra