Kell nekem! – Az Eames házaspár fekete madara

Myreille

eames_house_bird01

A szépség megunhatatlan. A tökéletes arányok és ívek évtizedeken keresztül gyönyörködtetnek. Íme a legszebb fekete madár!
Híres designerek egykori otthonát díszítő tárgyak igazán különlegesek. Alexander Girard fa a babáin kívül a Vitra gyártani és árulni kezdte Charles és Ray Eames fekete madarát is. Az Eames házaspár utazásaik során nagyon sok tárgyat gyűjtött össze, ám a fekete madarat – amely ötven éven át díszítette a nappalijukat – az amerikai népművészet egyik legnagyszerűbb darabjának tartották. Az Eames House Bird elegáns és kecses, anyaga lakkozott égerfa. (Méretei:  275 x 89 x 278 mm)

eames_house_bird02

Eames House Bird/Fotó: vitra.com


eames_house_bird04

Eames House Bird/Fotó: vitra.com


eames_house_bird03

Charles és Ray Eames nappalija és a polcon ott a fekete madár – Eames House Bird/Fotó: vitra.com


Legalább 5 éve nézegetem az Eames House Bird-öt, de még mindig nem ábrándultam ki belőle és stabil helyen vagy vágyott tárgyaim listáján – csak kicsit húzós az ára -, azonban csak a napokban jöttem rá, hogy azon kívül, hogy egy tökéletes tárgy, miért ilyen fontos számomra.
Pákozdon – ahol felnőttem – van egy nagy varjúcsapat. Már akkor itt tanyáztak, amikor gyerek voltam és most is itt vannak. Megülnek a fák tetején, keringenek a templomtorony körül, ősszel és tavasszal kémlelik a felszántott földet. Feketék és szépek. Nagyjából 20 évvel ezelőtt, az egyik túrám során úgy sétáltam a raj közepébe, hogy észre se vettem, mert megbújtak a fűben, ágak között, vagy csak nagyon elgondolkodtam, ki tudja. Arra emlékszem, hogy egyszer csak nagyon sok madár rebben fel, olyan volt, mintha minden – a fű, a bokrok ágai és a szél is – fekete madarakká változott volna. Elképesztő volt.
Szeretném, ha az Eames House Bird az én nappalimban is ötven évig állna, és biztos vagyok benne, hogy remek társa lenne a Zsolnay macskavázának.

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra