term ID:
parent cat ID:7
parent cat ID 1:
post ID:12588
category_7 #9927b0

Mustra: betlehemi királyok másként

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Mustra: betlehemi királyok másként

Myreille - Publikálva:

Milyen a betlehemi jelenet minimalista feldolgozásban vagy éppen playmobilból? 8 játékos variáció Jézus születésének felelevenítésére.

“Irul-pirul Mária, Mária, boldogságos kis mama. Hulló könnye záporán át alig látja Jézuskáját. A sok pásztor mind muzsikál. Meg is kéne szoptatni már. Kedves három királyok, jóéjszakát kívánok!” József Attila: Betlehemi királyok

1929 decemberében írta József Attila a Betlehemi királyokat, amely minden iskolai karácsonyi ünnepség elmaradhatatlan része volt és szerintem ma is az. A betlehemezés, Jézus születésének megelevenítése azonban igen régi népszokás, akárcsak a betlehem állítás csillaggal, a kisdeddel, Máriával, Józseffel, a pásztorokkal, a három királlyal. A karácsonyfa újabb “találmány”, csak a 19. században terjedt el, azonban a betlehemi jelenet sokszor éppen a  karácsonyfa alá kerül. A betlehem állítás gyökerei a középkorra vezethetők vissza, amikor a templomokban karácsonytól vízkeresztig így elevenítették fel a megváltó megszületését, a pásztorok és a királyok látogatását a jászolnál. A legtöbb betlehem a templomokban használatos alakábrázolással készül, freskószerű alakokkal, azonban kortárs művészeket és nagy játékgyártókat is megihlet a téma. Játékos és minimalista betlehemek.

Alexander Girard

Alexander Girard>>

Playmobil

Playmobil>>

Modo

Modo>>

Haba

Haba>>

Maxim EverEarth

EverEarth>>

Alessi

Alessi>>

Fjorn Scandinavian

Fjorn Scandianvian>>

Oliver Fabel

Oliver Fabel>>

Visszaugrás a navigációhoz

Visszaugrás a navigációra