term ID:
parent cat ID:7
parent cat ID 1:
post ID:39943
category_7 #9927b0

Rázd és szórd: fűszeres varázslat a konyhában

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Rázd és szórd: fűszeres varázslat a konyhában

Myreille - Publikálva:

Egy egész chilipaprika, 5 másodperc rázás, és friss fűszerőrlemény-bármikor. Az utóbbi évek egyik legnagyobb durranása a magyar találmány, a Papr!kum.

A rázás intenzitásától függően 5-15 másodperc alatt durvától a finom állagig különböző finomságú friss fűszert készíthetünk (Fotó: paprikum.eu)

A rázás intenzitásától függően 5-15 másodperc alatt durvától a finom állagig különböző finomságú friss fűszert készíthetünk (Fotó: paprikum.eu)

Pár évvel ezelőtt Toronyi Péter, Red Dot díjas formatervező olyan konyhai eszközről álmodott, amely a klasszikus fűszermozsár funkcióin túl – azaz az őrlés mellett – a fűszer adagolást és szórást is lehetővé teszi, sőt generációról-generációra öröklődhet, mint egy réz habüst vagy az üveg sótartó. A kezdeti ötletet fél éves tervezés és tesztelés követte, majd az elképzelés formát öltött: a Papr!kum elnyerte 2012-ben a Magyar Formatervezési Díj különdíját és 2013-ban a Papr!kum csomagolása elnyerte a Pakk Csomagolásdesign pályázatának első helyezését Az első, 50 darabos limitált kiadás azonnal siker lett és a magyarországi bemutatkozás mellett máris található egy-egy darab Papr!kum német, holland, belga, olasz, amerikai és az új-zélandi konyhákban is. paprikum05 paprikum06 paprikum07 paprikum08 A paprika a magyaros konyha meghatározó fűszere – régen a só és a bors mellett helyes kis fűszerszórókban asztalra is került -, azonban legyen tüzes vagy édes, a fűszerpaprikát a világon mindenhol kedvelik. Évszázadok óta kulturális szimbólumként, szerencsehozó talizmánként és ősi fűszerként használják. A nemzeti konyhák saját, pirospaprikából készült fűszerkoktéljai és -keverékei (pl. a curry vagy az adzsika) egyre ismertebbek és egyre népszerűek.   A paprikán kívül a Papr!kummal bármilyen szárított fűszert megőrölhető az édesköménytől a cayenne borsig, a fahéjtól a szerecsendión át a csillagánizsig. Egyszerűen használható és könnyen tisztítható, paprikapiros színével pedig minden konyha dísze.

Visszaugrás a navigációhoz

Visszaugrás a navigációra