élni, lenni, szeretni, enni, horgolni

term ID:
parent cat ID:31
parent cat ID 1:
post ID:38574
category_31 #2e75e7

Tartalomjegyzék erről az oldalról:

Magvas meditáció – natúr dekoráció

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Magvas meditáció – natúr dekoráció

Vidra - Publikálva:

A nyers magvakkal cifrázott mézeskalácsot megenni nem ajánlatos, cserébe tökéletesen egyedi dísz karácsonyfára és ajándékcsomagra, a készítése pedig kifejezetten meditatív elfoglaltság.

Magvakkal cifrázott mézeskalács (Fotó: Vidra)

Magvakkal cifrázott mézeskalács (Fotó: Vidra)

Nem állítom, hogy a magvas mézesek villámgyorsan készülnek, de biztosan kevesebb idő kell hozzájuk, mint a norvégmintás rénszarvasfutamhoz. Nagy előnye még, hogy a tészta hűtőben, fóliába tekerve sokáig eláll, így több menetben is neki lehet futni. Mézeskalács alaprecept (10-12 tálca figurához) 1 kg liszt 4 dl porcukor 2 kávéskanál szódabikarbóna 1 kk őrölt fahéj 1 kk őrölt szegfűszeg pici só 10 dkg zsír 3 tojás 2,5-3 dl méz Először a szárazakat keverjük össze, utána belemorzsoljuk a zsiradékot, majd a mézzel és tojással az egészet összegyúrjuk. Ha nagyon lágy, a hűtőben pihentetés segít.
Karácsonyi mézeskalácsdísz: natúr dekoráció (Fotó: Vidra)

Karácsonyi mézeskalácsdísz: natúr dekoráció (Fotó: Vidra)

Magvakkal díszített mézeskalács (Fotó: Vidra)

Magvakkal díszített mézeskalács (Fotó: Vidra)

A díszítéshez nem árt, ha ezekből minél többféle van: * hajdina * köles * hántolt napraforgó * tökmag * barna rizs, fehér rizs * puffasztott rizs * sárgaborsó * vörös lencse * mák * kókuszreszelék * csillagánizs * lenmag * szezámmag * kávészem * zabpehely * bors * szegfűszeg * egész és szeletelt mandula * meg ami még eszedbe jut Kell még: • szaggatóforma vagy sablon papírból • vékony ecset (a kenéshez) • fogpiszkáló! (a nagyon apró magvak, mint a szezámmag, a köles vagy a lenmag mágikusan rátapadnak a hegyére, így könnyű felszedni és a figurán is elhelyezni) • 1 egész tojás felverve, ez lesz a ragasztó és máz egyben A dekorálás: A minták csakis a fantázián (meg a rendelkezésre álló anyagokon) múlnak. A 2-3 mm vékonyra nyújtott tésztából kiszaggatott formát először csak ott kell beecsetelni a felvert tojással, ahová mag kerül, a magokat puszta kézzel vagy fogpiszkálóval pozícióba helyezzük, majd ha kész a teljes dizájn, az egész sütit lekenjük még egyszer (a magokat is). Ha akasztós dísz lesz, fogpiszkálóval ilyenkor kell a madzag helyét is kilukasztani (kicsit összenő a sütőben). A tepsin a sütiközökkel gálánsan kell bánni, mert ha a figurák sülés közben megnőve összeragadnak, szétoperálás után kissé egérrágta kinézetű lesz a szélük – persze megvan annak is a maga rusztikus bája… 150 fokon nagyjából 10-13 perc alatt sülnek megfelelő árnyalatra.
Karácsonyi mézeskalácsdísz: natúr dekoráció (Fotó: Vidra)

Karácsonyi mézeskalácsdísz: natúr dekoráció (Fotó: Vidra)

Visszaugrás a navigációhoz

Visszaugrás a navigációra