A nyers magvakkal cifrázott mézeskalácsot megenni nem ajánlatos, cserébe tökéletesen egyedi dísz karácsonyfára és ajándékcsomagra, a készítése pedig kifejezetten meditatív elfoglaltság.
Magvakkal cifrázott mézeskalács (Fotó: Vidra)
Nem állítom, hogy a magvas mézesek villámgyorsan készülnek, de biztosan kevesebb idő kell hozzájuk, mint a norvégmintás rénszarvasfutamhoz. Nagy előnye még, hogy a tészta hűtőben, fóliába tekerve sokáig eláll, így több menetben is neki lehet futni.
Mézeskalács alaprecept (10-12 tálca figurához)
1 kg liszt
4 dl porcukor
2 kávéskanál szódabikarbóna
1 kk őrölt fahéj
1 kk őrölt szegfűszeg
pici só
10 dkg zsír
3 tojás
2,5-3 dl méz
Először a szárazakat keverjük össze, utána belemorzsoljuk a zsiradékot, majd a mézzel és tojással az egészet összegyúrjuk. Ha nagyon lágy, a hűtőben pihentetés segít.
A díszítéshez nem árt, ha ezekből minél többféle van:
* hajdina
* köles
* hántolt napraforgó
* tökmag
* barna rizs, fehér rizs
* puffasztott rizs
* sárgaborsó
* vörös lencse
* mák
* kókuszreszelék
* csillagánizs
* lenmag
* szezámmag
* kávészem
* zabpehely
* bors
* szegfűszeg
* egész és szeletelt mandula
* meg ami még eszedbe jut
Kell még:
• szaggatóforma vagy sablon papírból
• vékony ecset (a kenéshez)
• fogpiszkáló! (a nagyon apró magvak, mint a szezámmag, a köles vagy a lenmag mágikusan rátapadnak a hegyére, így könnyű felszedni és a figurán is elhelyezni)
• 1 egész tojás felverve, ez lesz a ragasztó és máz egyben
A dekorálás:
A minták csakis a fantázián (meg a rendelkezésre álló anyagokon) múlnak. A 2-3 mm vékonyra nyújtott tésztából kiszaggatott formát először csak ott kell beecsetelni a felvert tojással, ahová mag kerül, a magokat puszta kézzel vagy fogpiszkálóval pozícióba helyezzük, majd ha kész a teljes dizájn, az egész sütit lekenjük még egyszer (a magokat is). Ha akasztós dísz lesz, fogpiszkálóval ilyenkor kell a madzag helyét is kilukasztani (kicsit összenő a sütőben).
A tepsin a sütiközökkel gálánsan kell bánni, mert ha a figurák sülés közben megnőve összeragadnak, szétoperálás után kissé egérrágta kinézetű lesz a szélük – persze megvan annak is a maga rusztikus bája… 150 fokon nagyjából 10-13 perc alatt sülnek megfelelő árnyalatra.