Őszi tökölés – tökéletes tökfejek

Vidra

Nem ünnepeljük mi a Halloweent, de ha egyszer már van tökünk, miért ne faragjunk belőle lámpást?

Kis tökös gyorstalpaló, avagy amit fontos tudni a töklámpás faragásáról.
1. Kis tökkel nem érdemes kezdeni. Próbáltuk, a fázisfotókon (a tökorrú tök) egy olyan szerepel, de nagyon hamar rothadásnak indul, és a lángolást se tűri jól. Kis tökből legfeljebb egyéjszakás kaland lesz.
2. Még épp van idő last minute tököt beszerezni holnap estig, akinek nincs kertje/vidéki ismerőse, az piacon vagy hipermarketekben talán még próbálkozhat.
3. A tököléshez kell egy nagyon éles, keskeny pengéjű kés, a kibelezéshez kanál és egy nagyobb edény, a minta megrajzolásához bármi, ami nyomot hagy a tökön, és kell még egy elszánt, bármire rávehető férfiember is, mert az amúgy művészi tökfaragás igazából férfimunka.
4. Először a tök tetejét kell levágni: kistöknél jobb csak úgy nyisszantani egy egyenest, mintha kenyeret szelnénk, de nagy töknél sokkal jobb, ha inkább föntről, kör alakban vágjuk ki a száras részt.
5. Jön a belezés: mehet egyből a szemétbe is a cucc, de aki már a jövő évi töktermésre és/vagy focimeccsre hajt, az a magok megmentése érdekében tegye külön edénybe, ami kijön a tökből, utána lehet majd vele hamupipőzni. Igen, ez a meló szottyos része.
6. Első kritikus pont: a minta megrajzolása. Akinek megy szabad kézzel, az örülhet, de nem szégyen netről letöltött, kinyomtatott és kivágott sablont se körberajzolni. A rémisztő arcos verzió a klasszikus, de jöhet bármi, a monogramtól a csipkemintáig.
7. Második kritikus pont: a tényleges faragás. A tökben nagyon könnyen megszalad a kés, ezt fejben tartva érdemes előre eldönteni, hogy a minta szépsége vagy az ujjaink épsége a fontosabb-e. (A neten külön tökfaragó készleteket is láttam, ezek odaát nagyon komolyan veszik ezt a műfajt)
8. Lábjegyzet bátrabbaknak: nem csak lukakban lehet gondolkodni, hanem kivékonyított, áttetsző részekben is (a kész tökön ilyen a kerítésnek látszó minta). Ehhez értelemszerűen nem kell teljesen átlukasztani a tököt, csak kívülről és belülről is megvékonyítjuk kicsit a tökhúst.
9. Ha kész, akkor a tök aljában még összegyűlt levet szivaccsal ki lehet szivattyúzni, mehet bele a mécses (az enyém 4 candelás lett), majd rá a tökfödő, és már csak az est leszálltát kell megvárni – holnap már úgyis egy órával korábban lesz sötét.

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra