Ami kötelező és ami erősen ajánlott

Myreille

A bringázáshoz nem csak egy jó kerékpár kell, hanem megfelelő biztonsági felszerelések is. Nem minden csúnya, ami kötelező!
A bicikli biztonsági felszereltsége nem csupán a KRESZ-szerinti kötelezettség, hanem saját, jól felfogott érdek. Ráadásul nagyon sok kötelező illetve praktikus kiegészítő egyedi stílust is adhat a kerékpárnak.
A KRESZ szabályai szerint a kerékpár kötelező tartozékai:
1. Fehér fényű első lámpa

Fehér fényű első lámpa, X-Rax, Author. Előnye, hogy a lámpatestet le lehet pattintani, ha éppen letesszük a biciklit./Lelőhely: BrinGáspár


Fehér fényű villogó, a gumis hurokkal könnyen és egyszerűen felerősíthető a kormányra. Azonban nem csak kerékpározáshoz, hanem minden szabadidős aktivitáshoz használható. Shot-W, Author/Lelőhely: BrinGáspár


2. Piros színű hátsó lámpa
3. Egy vagy két, szimmetrikusan elhelyezett, nem háromszög alakú, piros színű fényvisszaverő (prizma)
4. Két, egymástól független fék
5. Csengő

Katicás csengő/Lelőhely: BrinGáspár


Békás "csengő"/Lelőhely: BrinGáspár


Lila egér "csengő"/Lelőhely: BrinGáspár


6. Borostyánsárga színű küllőprizma legalább az első keréken
7. Fényvisszaverő ruházat (csak lakott területen kívül, ha éjszaka van vagy rosszak látási viszonyok)
8. Ha a kerékpáros sisakot visel és utast nem szállít, lakott területen kívül max. 50 km/h sebességgel haladhat (ugyanitt sisak nélkül csak 40 km/h a megengedett maximális sebesség.)
Látni és látszani elsődleges szempont biciklizés közben. (Próbáld csak ki: ha hüvelykujjadat magad elé tartod, egyik szemedet becsukod… ilyen könnyű nem észrevenni a kerékpárost.) A kötelező dolgok mellett érdemes még néhány eszközzel kiegészíteni a repertoárt, hogy minél jobban láthatóak legyünk.
Hasznos lehet a fényvisszaverő szalag. Ezek között vannak acélbetétes szalagok, de tépőzárasak is (továbbá a varrható és ragasztható szalagok ruházatra és kerékpárra rögzíthetőek). A szalagok a nadrágszár összefogása mellett folyamatos mozgásuk miatt, mikor rávetül a fény, nagyon nagy mértékben verik azt vissza, ezáltal a láthatóságot jelentősen növelik. A szalagokat lehet rakni karra is, de akár kerékpárra is.
A fényvisszaverő mellény viselése jelenleg csupán lakott területen kívül kötelező. Mindenképp érdemes azonban lakott területen belül rossz látási viszonyok között vagy éjszaka is viselni ilyet. A hagyományos mellények kívül léteznek megjelenésben lazábbak, ötletesebbek és kényelmesebbek.

Gallérmellény fényvisszaverővel/Lelőhely: BrinGáspár


Sokféle fényvisszaverő cucc létezik (matricák, lógó prizmák, táskahuzatok stb.), valami legyen rajtad vagy a bringádon, esetleg a hátadon viselt táskán.

Fényvisszaverő táskahuzat/Lelőhely: BrinGáspár

A sisak ugyancsak a biztonsági felszerelés része. Szó szerint életet menthet felnőttnél és gyereknél egyaránt. Míg gyerekeknél a bizonytalan kerékpározás a fő veszélyforrás, felnőtteknél a váratlan helyzetek. Úthibák és egyenletlen útpadkákon kívül az egyensúlyvesztését okozhatják a vizes sínek vagy a szélben meglebbenő és küllők közé szoruló kabátok, szatyrok. A fej védelme elengedhetetlen, szerencsére, rengeteg szép és stílusos sisak kapható, válassz olyat, amelyet örömmel hordasz.

Pingvines gyerek sisak/Lelőhely: BrinGáspár

Ellenőrizd a bringádat és a felszerelésed, a hiányzó dolgokat szerezd be! Sokszor potom összegű cuccokról van szó, ne legyél felelőtlen!

BrinGáspár>>

Kapcsolódó cikkek:
Nehogy betekeredj! Tavaszi bringa karbantartás

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra