term ID:
parent cat ID:32
parent cat ID 1:
post ID:30736
category_32 #d3e60c

Az éhezők viadalának második része a moziban: Futótűz

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Az éhezők viadalának második része a moziban: Futótűz

Myreille - Publikálva:

ehezokviadala01

Az éhezők viadala remek könyv és a könyvből készült film is jó lett. Sőt, a második film, a Futótűz felül tudta múlni az elsőt. “Ne feledd, ki az ellenséged!” Ugyan már, öreg vagyok én a világfelforgató, lázadó tinikhez, gondoltam, és gondosan ügyeltem arra, hogy Az éhezők viadala-trilógiát messzire elkerüljem. Pár hónapja mégis kezembe került Suzanne Collins-sorozata és ami évekig nem csábított el, most egy pillanat alatt rabul ejtett. Az első kötetet, Az éhezők viadalát pár este alatt kivégeztem, a Futótűzbe lelkesen és nagy reményekkel vágtam bele, de hamar beleuntam, ám a végére megint megszerettem. A kiválaszottat főként becsületből olvastam el, illetve azért, hogy megtudjam mi lesz a vége. (Happy end, de egy fiataloknak szóló sorozatot csak így lehet befejezni.) Suzanne Collins remek történetet talált ki: elképesztőt, izgalmasat és borzalmasat. Az éhezők viadalában a totalitárius rezsim gyerekeket küld egy arénába, hogy egymást gyilkolják. A viadalról csak egy győztes távozhat élve, mindezt azért, hogy a “nép” remekül szórakozzon, illetve pontosan tudja, hogy ki a főnök, kinek a kezében van élet és halál. Az emberek között az elmebeteg játék megítélése meglehetősen vegyes. A körzetek között – akik minden viadalhoz 1 fiút és 1 lányt adnak – vannak körzetek, ahol megtiszteltetés részt venni a viadalon, a legtöbb esetben azonban tragédia, a Kapitólium számára viszont show-műsor. Az Éhezők viadalára a 12. körzetből a tizenhat éves Katniss Everdeen önként jelentkezik, amikor a húgát sorsolják ki a vidalra. A fiú pedig, aki a körzetéből a viadalra kíséri, Peeta, aki nem barátja Katnissnak, azonban erős szálak kötődik hozzá. A regény során az élet nagy kérdései kerülnek elő: bátorság, hűség, emberség, szerelem, barátság és mi mindent tennél meg, hogy túléld a lehetetlen, meg valahol a felnőtté válás nehéz és meghatározó kérdései. Az első könyv azzal ér véget, hogy Katniss meghekkeli a rendszert és szembefordul a korlátlannak és mindenhatónak hitt Kapitóliummal.

ID_D19_08454.dng

Az éhezők viadala: Futótűz – Katniss Everdeen (Jennifer Lawrence)

A második könyvben, a Futótűzben az eddig  is élet-halál játék háborúba fordul és a Kapitólium – a 75. Éhezők viadalára – a győzteseit viszi vissza az arénába. De már semmi sem ugyanolyan, mint a legutóbbi játékokig, amikor volt egy lány, aki ellenszegült a rendszernek. Ez a rezsim most minden lehetséges módon próbál rajta bosszút állni, még akkor is, ha vannak olyan események, amelyeket Katniss már nem befolyásolhat.
ehezokviadala03

Magyarországi plakát a filmhez

A könyvek után azonnal lecsaptam a filmre is. Katniss Everdeen (Jennifer Lawrence) és Peeta Mellark (Josh Hutcherson) története mozivásznon ugyanolyan jó, mint a könyvben. Sőt, a második film, Az éhezők viadala – Futótűz erre még rá is tesz egy lapáttal. Ott, ahol untam a könyvet, nem untam a filmet, és a film olyan jól sikerül, hogy annak ellenére, hogy a történet végét ismerem, a székhez szögezett.

Visszaugrás a navigációhoz

Visszaugrás a navigációra