term ID:
parent cat ID:32
parent cat ID 1:
post ID:27274
category_32 #d3e60c

Az Időfutár újraéleszti az ifjúsági regény műfaját

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Az Időfutár újraéleszti az ifjúsági regény műfaját

Myreille - Publikálva:

idofutar01

Az Időfutár izgalmas, kalandos, nagyon mai, időutazó ifjúsági regény, amely nem csak a kamaszok, de a felnőttek szívéhez is utat talál. Nekem nem csak skrupulusaim vannak, de rigolyákkal is igen jól állok, sőt olykor-olykor merev tekintetű vaskalapos vagyok. Azt hiszem, hogy ennek fényében nem meglepő, hogy fejbúbomig szaladt a szemöldököm, amikor megláttam az Időfutár első oldalán a szmájlit. Először el se akartam hinni, sokáig nézegettem, próbáltam megszokni, majd megpróbáltam túllépni azon az érzésen, hogy iszonyú öreg vagyok, aki egy letűnt, szmájli-mentes korban idealizálja a kamaszkort, és elkezdtem a könyvet. Nem adtam könnyen magam, de a könyv könnyűszerrel utat talált hozzám. Gimesi Dóra, Jeli Viktória és Tasnádi István ifjúsági regénye beszippantott. Ja, hogy egy diáklevelezés részletében szerepel a szmájli, az megbocsátható, sőt nem is számít, sokkal fontosabb, ahogy újraéltem a Budapestre költözés varázslatát és beleszerettem a karakterekbe, izgultam és nevettem.

idofutar kivitel.indd

Pagony

Hanna nemrég költözött Budapestre, minden szokatlan számára: új a lakás (egy hetedik kerületi gangos bérház), új az iskola (a Sigray), újak a tanárok, és persze újak az osztálytársak. Ha ez még nem lenne elég: úton-útfélen egy fura öregemberbe ütközik, megbolondul a számítógépe… és az egésznek valahogy köze van ahhoz a rozsdás körzőhöz, amit az utcán talált. Vajon miért kell mindenkinek ez a körző? Mit akar vele kezdeni Sándor, a vén ócskás, és miért nem tud Hanna sem megválni tőle? És mi köze mindennek Bécshez, a Sakkozó törökhöz és Bujdosónéhez, a töritanárhoz? A rejtélyek kinyomozásában segít Hannának Zsófi, a szuperokos szegedi barátnő – akivel levélben tartják a kapcsolatot -, és Tibi, a kicsit lassabb eszű, de hűséges osztálytárs. A kalandok szüneteiben pedig arra is van idő, hogy barátságok szakadjanak meg és szülessenek újjá, no és persze szerelmek is szövődnek…

A régi csíkos és pöttyös könyvek után itt egy könyv, amely a mai kamaszoknak készült és a mai kamaszokról szól. Nem mellesleg a felnőttek se unják. A körző titka az Időfutár trilógia első része, és már nagyon várom a következő könyvet.

Visszaugrás a navigációhoz

Visszaugrás a navigációra