Doboztrollok – Szörnyetegek vagy csodabogarak?

Myreille

A sajtfüggő városka macskaköves utcái alatt élnek a doboztrollok, csak a kérdés, hogy ők gyerekrabló szörnyek vagy imádnivaló csodabogarak.

Doboztrollok (Boxtrolls) (12)

Doboztrollok (Boxtrolls) (12)


A Doboztrollok (Boxtrolls) egy komikus mese, amely Sajthidán játszódik, a puccos Viktória korabeli városban, ahol mindenki a vagyon, az előkelőség és a legbüdösebb finom sajtok megszállottja. A bájos, macskaköves utcácskák alatt laknak a Doboztrollok, ezek az undok szörnyek, akik éjszaka előmásznak a csatornákból, és ellopják azt, ami a városlakók szemében a legértékesebb: a gyerekeiket és a sajtjaikat. Legalább is így tartja a legenda, amiben az itteniek mindig is hittek.
A film története Alan Snow Here Be Monsters című meseregényén alapul.
A valóságban a Doboztrollok különc és imádnivaló csodabogarak földalatti barlangokban élő közössége, akik újrahasznosított kartondobozokat hordanak úgy, ahogy a teknős a páncélját. A Doboztrollok születése óta úgy nevelik Tojást, az árva fiút, mintha közéjük tartozó kukabúvár és szemétgyűjtögető lenne.
Amikor a Doboztrollokat célba veszi egy gonosz féregirtó, Suvasz, akinek feltett szándéka, hogy megsemmisíti őket, hogy így kerüljön be a sajthidai felsőbb körökbe, a csavargók jószívű bandája kénytelen adoptált gyámgyermekükhöz, és a kalandor gazdag lányhoz, Winnie-hez fordulni, hogy hidat verjenek a két világ között, amikor már érezni a változás – és a sajtok – szagát a levegőben…
„A stoptrükk-animáció (stop motion) nagyon egyszerű folyamat – magyarázza Travis Knight, a Doboztrollok producere és főanimátora. – Leheletnyit megmozdítunk egy tárgyat, és felvételt készítünk róla – ennyi.” Képkockáról képkockára – márpedig a mozgókép egy másodpercében 24 képkocka van – kell finoman és fáradságot nem kímélve mozgatni az objektumokat (szereplőket, díszleteket, kellékeket). Minden egyes beállítást rögzít a kamera. Amikor a sok ezer felvételt szekvenciaként levetítik, a karakterek és a környezet folyamatos mozgással életre kelnek. Ez maga a puszta kézzel teremtett mozimágia.
A hazai mozikban 2014. október 16-án mutatják be a DOBOZTROLLOK című animációs filmet, addig is íme néhány szinkronizált filmklip:
Tojás a bálban

Winnie átveszi az irányítást

Hol van Tojás?

Te egy fiú vagy!

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra