term ID:
parent cat ID:32
parent cat ID 1:
post ID:35466
category_32 #d3e60c

Jubileumi Bogyó és Babóca foglalkoztató 12 új mesével

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Jubileumi Bogyó és Babóca foglalkoztató 12 új mesével

Myreille - Publikálva:

10 éves Bartos Erika népszerű mesesorozata, a Bogyó és Babóca. A jubileumi kötetben nem csak új mesék érkeznek, hanem foglalkoztató feladatok is.

10 éves Bogyó és Babóca

10 éves Bogyó és Babóca

A Bogyó és Babóca-történetek a társas kapcsolatokról, a barátságról, a békés együttélésről szólnak egy kiszámítható és jól működő világban, ahol – noha kisebb-nagyobb konfliktusok mindig vannak – lehet tudni, hogy leleményességgel, kedvességgel, odafigyeléssel a dolgok megoldhatók és helyrehozhatók. A legkisebbeknek pedig semmi nem fontosabb ennél a biztonságnál: tudják, ebben a világban senkit nem érhet baj. A 2004-es első megjelenést követően minden évben két könyv jelent meg a sorozatban – a könyvek többségében két mese szerepel, de van két – sőt, a mostani, 10 éves születésnapra készült kötettel együtt három – könyv, ami kicsit más, mint a többi. Az egyik a nagy alakú, négy mesét tartalmazó Évszakos könyv, a másik a Mese az elveszett nyusziról című könyv, melynek különlegessége, hogy Bartos Erika ezúttal nem megrajzolta, hanem a kedvelt figurákat textilből készítette el, és „3D”-s bábkönyvet született, a mese minden elemét egy-egy élőképpel jelenítve meg. Az idei Könyvhétre megjelenő óriási kötetben – Bogyó és Babóca foglalkoztatókönyve – nemcsak számtalan különböző (színezős, számolós, párosító, kirakó, összekötő és gondolkodós) feladat található, de 12 vadonatúj mese is. Könyvek mellett a Bogyó és Babóca-mesék diafilmes feldolgozása is megjelent – eddig 5 mese látott napvilágot dián -, majd jöttek a társasjátékok, a plüssfigurák, de az igazi országos ismertséget kétségkívül a Kedd Animációs Stúdió által jegyzett rajzfilm hozta meg.
12 új mese a Bogyó és Babóca foglalkoztatókönyvben/Pagony

12 új mese a Bogyó és Babóca foglalkoztatókönyvben/Pagony

  „A Pagonnyal együtt nőttünk bele ebben a feladatba – írja Bartos Erika. – Én ezt a tíz évet egy tanulási folyamatnak érzem, aminek még mindig csak a derekán járunk. Építészmérnök vagyok és nagyon szerettem az eredeti szakmám. A könyves szakmába menet közben tanultam bele. Ebben sokat köszönhetek Marék Veronikának, aki szeretettel segítette a pályámat első perctől fogva. Meg kellett tanulnom munka közben, mi az a vágóél, az előzék, a kifutó, a papírminőségek, borítótípusok, mit jelent a terjesztő, a kiadó… Ma már tudom ezeket, sokat fejlődtek a kötetek, de egyvalami nem változott a tíz év alatt: a sorozat lelke. A sorozat valóban szívből született. Nem egy tudatosan felépített brandről van szó, hanem egy lépésről lépésre kivirágzó mesevilágról. Ez a világ első perctől egy egységet alkotott számomra. Igyekeztem tanulni, most is igyekszem, folyamatosan fejlesztem és javítgatom a sorozatot. Az olvasók talán észre sem vették, de folyamatában a teljes sorozatot újrarajzoltam, vonalról vonalra, hogy jobb és szebb legyen, beleépítve a könyves úton szerzett tudást. Mivel a könyveimet teljes mértékben, lapról lapra szabad kézzel rajzolom, ez tekintélyes munka volt. Számítógépet csak a színezéshez, feldolgozáshoz, szerkesztéshez használok, de a rajzokat kézzel rajzolom. A rajzaim egyszerűsége – a szülők levelei alapján – sok kisgyereknek hozott sikerélményt. Lerajzolják a figurákat, és büszkék, hiszen szinte a legkisebbek is papírra tudják vetni a szereplőket. A legegyszerűbb grafikai elemeket használom. Annak ellenére, hogy jóval kidolgozottabb, komolyabb technikájú grafikákat is szívesen készítek. Sokat dolgozom azon, hogy az arcok a lehető legjobban visszaadják, kifejezzék a kívánt érzelmeket, tükrözzék a helyzet feszültségét vagy örömét. Óvónő akartam régen lenni, a kisgyerek fejével gondolkodom, ösztönösen tudom, mi az, ami fontos, mi az, ami a legkisebbeket érdekli. Amihez én értek: a szöveg és a rajz egységének erejével megteremteni egyfajta gyereklelkű, kerek mesevilágot. Ott van e mögött valamiféle ősgyermekség, amit nem tudok megfelelően megfogalmazni, de épp ugyanaz, amiért 60 éve töretlenül szeretjük Boribont. Mind a szöveggel, mind a rajzokkal sokat dolgozom. A rajzoknál a kifejezőerő a legfontosabb számomra, a szövegnél pedig az érthetőség. Nagyon komolyan veszem a legkisebbek világát, hiszen a gyerekek úgyis megérzik, ha nem szívből szólnak hozzájuk.” A Pagony a Nyári PagonyFeszten ünnepli a Bogyó és Babóca-sorozat jubileumát. 2014. május 31-én a Petőfi Irodalmi Múzeumban délelőtt Bartos Erika vetít kicsiknek és nagyoknak, lesz születésnapi torta és meglepetések!

Visszaugrás a navigációhoz

Visszaugrás a navigációra